Το Χαμόγελο του Παιδιού απαντά στο δημοσίευμα που θέτει τον Οργανισμό στο μικροσκόπιο

Το Χαμόγελο του Παιδιού απαντά στο δημοσίευμα που θέτει τον Οργανισμό στο μικροσκόπιο

Είναι μήνες τώρα που η κυβέρνηση και δη η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών έχουν βάλει τις δομές στο στόχαστρο, στο πλαίσιο του “εθνικού σχεδίου δράσης” για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, αλλά και της προώθησης των αναδοχών. Στόχος της κυβέρνησης “να μπουν επιτέλους κανόνες στις δομές”, ώστε να παύσουν οι αυθαιρεσίες. Ήδη το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας έχει καταγγελθεί από την κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, έπειτα από καταγγελίες για διεστραμμένες σεξουαλικές ενέργειες και ξυλοδαρμούς. Τα της Κιβωτού, την οποία τόσο πολύ στήριζε τόσο το ελληνικό κράτος όσο και η ιδιωτική πρωτοβουλία, είναι πλέον γνωστά σε όλους…

Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενο στο στόχαστρο να μπει και το Χαμόγελο του Παιδιού και μάλιστα μέσω άρθρου που δημοσιεύτηκε χθες το απόγευμα στην εφημερίδα Το Βήμα από τον δημοσιογράφο Β. Λαμπρόπουλο.

Όπως ο ίδιος ο κ. Λαμπρόπουλος αναφέρει, ο Οργανισμός παρουσιάζει “σημαντικά πλεονάσματα της τάξης των 6.000.000 ευρώ που έρχονται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις για «προβλήματα επιβίωσης» του οργανισμού. Δείγματα ελλιπούς-προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί-δωρισθεί από ιδιώτες την τελευταία 25ετία και εμφανίζονται, σύμφωνα με καταγραφές του Κτηματολογίου, στα περιουσιακά στοιχεία του. Η ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα όπου είχαν κατατεθεί περίπου 5.000.000 ευρώ. Σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων εκ των οποίων μία ερευνάται από δικαστικούς λειτουργούς στη Βόρεια Ελλάδα με απόλυτη μυστικότητα”.

Και αυτά είναι κάποια μόνο από τα στοιχεία που ο δημοσιογράφος ισχυρίζεται πως προκάλεσαν τις ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως η Επιτροπή για το Ξέπλυμα του Χρήματος, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα δεδομένα του Χαμόγελου. Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

Η απάντηση του Χαμόγελου του Παιδιού

Όσο, λοιπόν, ο έλεγχος “τρέχει” προκειμένου να διαπιστωθεί πόσα από όλα αυτά ισχύουν και αν έχουμε μπροστά μας μία ακόμα περίπτωση “Κιβωτού” -όπου δεν υπήρχε, βέβαια, καμία διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, το Χαμόγελο του Παιδιού δεν “κρύβεται” μα απαντά σε όλα ένα προς ένα. Μάλιστα, το πρωί της Δευτέρας 12/12 πραγματοποιείται και συνέντευξη τύπου προκειμένου ο Πρόεδρος κ. Κώστας Γιαννόπουλος να δώσει ανοιχτά απαντήσεις σε κάθε ερώτημα και προβληματισμό.

Δείτε ζωντανά τη συνέντευξη τύπου εδώ:

Οι απαντήσεις του Χαμόγελου

Καταρχάς, το Χαμόγελο διευκρινίζει, ότι “ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ”. Και συνεχίζει: “Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων — οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως — με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ. Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους”.

Αναφορικά με τον έλεγχο που, όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιήσουν οι ελεγκτικές αρχές, “το Χαμόγελο δέχεται διαχρονικά τέτοιους ελέγχους, κάτι που αποζητά και χαιρετίζει.”

Εξάλλου, ο Οργανισμός δημοσιοποιεί ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών, δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του, ενώ υποβάλλεται σε ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.

Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων, ο Οργανισμός απαντά, ότι “Πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού, ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία”.

Αναφορικά με το αποθεματικό του Οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ:

“Το 2021 τα ετήσια έξοδα του Οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 €, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο Οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες.

Αναφορικά με την έκκληση του Κώστα Γιαννόπουλου τον Μάιο 2016 για υποστήριξη από τους πολίτες: Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, εξού και προέκυψε το συγκεκριμένο αποθεματικό.

Αναφορικά με τον λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και η συγκεκριμένη ελβετική που αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και στο εξωτερικό απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμεία του Δ.Σ. του Οργανισμού.

Όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται στο site του Οργανισμού.”

Διαβάστε αναλυτικά όλες τις απαντήσεις του Χαμόγελου του Παιδιού εδώ.

Διαβάστε ακόμα:

Άγριος καυγάς σε Λύκειο της Νέας Ερυθραίας – Ένας τραυματίας – Κρατούνται δίδυμοι μαθητές

Φωτιά στον Κολωνό: «Τον εγκατέλειψε η καρδούλα του» – Η μαμά του 5χρονου Χαράλαμπου συγκινεί για τις τελευταίες του στιγμές

Τραγωδία στις Σέρρες: Επέστρεψαν στα θρανία οι συμμαθητές του 11χρονου Βασίλη – Παρουσία ψυχολόγου τα μαθήματα (video)