Vintage parenting: 10 tips ανατροφής των 80’s που θα μπορούσαν να επανέλθουν στο σήμερα

Vintage parenting: 10 tips ανατροφής των 80's που θα μπορούσαν να επανέλθουν στο σήμερα

Η ανατροφή των παιδιών είναι πολύ περισσότερο διαφορετικός από ό,τι ήταν πριν από 30 και πλέον χρόνια. Σήμερα έχει αλλάξει εντελώς η φιλοσοφία της γονεϊκότητας, αλλά και άλλων τομέων, όπως η ασφάλεια και η υγεία.

Η ανατροφή είναι ένα εντελώς διαφορετικό παιχνίδι σε σχέση με το παρελθόν. Όμως, αυτό δεν σημαίνει, ότι και οι σημερινοί γονείς δεν μπορούν να πάρουν μερικές ιδέες από το vintage parenting και ίσως να είναι και κάτι που χρειάζονται οι νέες γενιές γονέων.

Ιδού 10 πρακτικές του παρελθόντος που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο παρόν και στο μέλλον

Έδιναν βάση στην σχέση μεταξύ των συζύγων

Όταν ήταν οι γονείς μας νέοι, ήταν σύνηθες σε έναν γάμο το σημαντικότερο να είναι η σχέση μέσα στην οικογένεια. Όμως, σήμερα, 30 χρόνια και πλέον μετά, οι γονείς μεταχειρίζονται τα παιδιά τους ως το κέντρο του σύμπαντος. Το να διατηρήσεις τον σύζυγό σου ως προτεραιότητα μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας για μία υγιή και ευτυχισμένη οικογένεια. Για παράδειγμα, όταν μιλάμε με τον σύζυγό μας και τα παιδιά διακόπτουν, τους λέμε ότι θα πρέπει να περιμένουν λιγάκι. Είναι καλό να μαθαίνουν, ότι δεν γυρίζουν όλα γύρω από εκείνα.

Παιχνίδι στην «αλάνα»

Η γενιά των 30άρηδων – 40ρηδων θυμάται έντονα να παίζει σε εξωτερικούς χώρες. Ποιος δεν θυμάται να επιστρέφει σπίτι από το σχολείο και να βιάζεται να βγει έξω για παιχνίδι. Δεν επέστρεφαν σπίτι πριν νυχτώσει. Μπορεί να τους άρεσε να βλέπουν τηλεόραση, αλλά σαν το παιχνίδι έξω τίποτα! Σύμφωνα με έρευνες, σήμερα τα παιδιά από 8-18 ετών περνούν κατά μέσο όρο 7,5 ώρες την ημέρα μπροστά από μία οθόνη για ψυχαγωγία. Σ’ αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται οι εκπαιδευτικοί σκοποί. Τα παιδιά δεν χρειάζονται ένα γήπεδο ή ένα κολυμβητήριο για να διασκεδάσουν εκτός σπιτιού. Λίγη φαντασία μόνο!

Οι γονείς εμπιστεύονταν τα παιδιά τους

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς θυμούνται να περνούν τις περισσότερες ώρες της μέρας κάνοντας ποδήλατο με τους φίλους μας μακριά από το σπίτι, να παίζουμε μέχρι να νυχτώσει, και πολλές φορές οι γονείς δεν είχαν ιδέα πού ήμασταν. Τότε, ούτε κινητά υπήρχαν, ούτε τίποτα. Άντε αυτό να το πει κανείς σε έναν σημερινό γονιό; Θα το θεωρήσει τουλάχιστον επικίνδυνο και ανεύθυνο.

Δεν «φόρτωναν» τα παιδιά από νηπιαγωγείο

Πριν από το 1980, τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης έδιναν βάση στην δημιουργικότητα και στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας. Τα παιδιά δεν ήξεραν το αλφάβητο και να διαβάζουν πριν καν φοιτήσουν στο νηπιαγωγείο. Τα παιδιά μάθαιναν να έχουν σεβασμό, να μοιράζονται και να κάνουν φίλους. Σήμερα, τα παιδιά μας είναι υποχρεωμένα να ανταγωνίζονται από τα πρώτα χρόνια του σχολείου, κάτι που αυξάνει το άγχος και το στρες.

Διδάσκονταν τρόποι συμπεριφοράς

Υπάρχουν πολλά παιδιά και έφηβοι στη σημερινή εποχή που δεν έχουν σωστούς τρόπους συμπεριφοράς. Όπως διηγείται ένα ζευγάρι που εργάζεται σε εστία, από τους 300 μαθητές – φοιτητές, άντε να άκουσαν ευχαριστώ από τους δύο – τρεις, όταν τούς σέρβιραν το φαγητό τους. Κι αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα.

Όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι

Παλιότερα, το να καθίσει όλη η οικογένεια μαζί στο τραπέζι για φαγητό ήταν μία παράδοση. Σήμερα οι γονείς τείνουν να θυσιάζουν τα οικογενειακά δείπνα για επιπλέον δραστηριότητες. Τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτήν την διαδικασία, του οικογενειακού δείπνου δηλαδή, ανέπτυσσαν λιγότερο άγχος και κατάθλιψη.

Η βοήθεια στις δουλειές του σπιτιού

Στα 80’s κάθε πρωί Σαββάτου βοηθούσαμε στις δουλειές του σπιτιού. Δεν πηγαίναμε για παιχνίδι με τους φίλους μας ή σε άλλες δραστηριότητες, αν δεν είχαμε τακτοποιήσει τα δωμάτιά μας ή να έχουμε βοηθήσει σε άλλες δουλειές. Καθαρίζαμε το μπάνιο, ξεσκονίζαμε, μαζεύαμε τα ρούχα ή τα παιχνίδια μας κλπ. Στα σημερινά παιδιά ζητείτε να αναλάβουν τις πιο επουσιώδης ευθύνες. Δοκιμάστε το και εκπλαγείτε με το πόσα πράγματα μπορούν να κάνουν τα παιδιά σου.

Ο τρόπος πειθαρχίας

Τι θα κάνατε αν ο φίλος του παιδιού σας είχε ξέσπασμα ή χτύπησε το παιδί σας; Θα τους ρωτούσατε όμορφα αν θα ήθελαν να σταματήσουν; Θα τολμούσαμε ακόμη και να το πούμε στους γονείς τους; Με τους γονείς μας, υπήρχε ένας αδιαμφισβήτητος κανόνας ότι εάν ένα άλλο παιδί έκανε κάτι άσχημο, θα τους έδινε πειθαρχία με τον ίδιο τρόπο με τα δικά τους παιδιά.

Τα παιδικά πάρτυ στο σπίτι

Τα πάρτυ γενεθλίων που μας έκαναν οι γονείς μας περιελάμβαναν τούρτα και παγωτά. Δεν έδιναν στο κάθε παιδί ένα καλαθάκι γεμάτο με προσωπικά αναμνηστικά του πάρτυ, δεν έκλειναν πάρκα με τραμπολίνα ή να προσλάβουν φωτογράφους ή catering. Απλά υπήρχε κέφι!

Τα πράγματα ήταν πιο απλά

Το καλύτερο κομμάτι από αυτές τις παλιές μέρες ήταν η απλότητά τους. Ως παιδιά δεν τρέχαμε από το φροντιστήριο, στο χορό, στο μπάσκετ, στην ξιφασκία. Οι γονείς μας δεν μας πήγαιναν κάθε χρόνο ταξίδια ή μας αγόραζαν τα δικά μας κινητά ή τάμπλετ. Όταν βαριόμασταν, απλά χρησιμοποιούσαμε τη φαντασία μας. Και αυτά τα πιο απλά ήταν και τα πιο όμορφα.

Τα παιδιά μας θα είναι χαρούμενα, ίσως και περισσότερο από εμάς. Αρκεί να τους διδάξουμε ότι δεν είναι κακό να αποτύχεις, να τους διδάξουμε την ενσυναίσθηση, την ευγένεια και την αγάπη.

Διαβάστε επίσης:

Η θεία των 3 παιδιών απαντά στις ανακρίβειες – Τι έχει συμβεί με τις εκδορές στη μύτη της Μαλένας

Γνωρίζατε ότι το νεογέννητο κοριτσάκι σας μπορεί να έχει… «μίνι περιόδο»;

«Τα κακά παιδιά»: Η ανατρεπτική σειρά βιβλίων που θα ενθουσιάσει τα πιτσιρίκια που αγαπούν τη δράση