Βιολογικά προϊόντα: Γιατί να τα προτιμάμε για το μωρό μας από τους πρώτους κιόλας μήνες

Βιολογικά προϊόντα: Γιατί να τα προτιμάμε για το μωρό μας από τους πρώτους κιόλας μήνες

Τα τελευταία χρόνια έρχεται στο φως της δημοσιότητας πληθώρα ερευνών που αποδεικνύουν τον κίνδυνο που ενέχουν για την υγεία μας, και δη την υγεία των παιδιών μας, κάποιες από τις τροφές που καταναλώνουμε και κυρίως εκείνες που αποτελούν προϊόν επεξεργασίας και τυποποίησης.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για χημικές ενώσεις και φυτοφάρμακα που περιέχονται σε τρόφιμα -και όχι μόνο- τα οποία ειδικά όταν εισέρχονται στον οργανισμό των παιδιών μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους. Υπάρχει όμως τρόπος να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τις ουσίες αυτές;

Η επιλογή βιολογικών προϊόντων, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ασφαλέστερη οδό. Η παιδίατρος Δρ. Ζωή Σάκκου MD, PhD. σε άρθρο της αναφέρει ότι οι βιολογικές τροφές παράγονται από φυτικές πρώτες ύλες που λαμβάνονται χωρίς τη χρήση τεχνιτών λιπασμάτων και εντομοκτόνων και από ζωικές πρώτες ύλες στην παραγωγή των οποίων τα ζώα μεγαλώνουν χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών σε περιβάλλον που μοιάζει με το φυσικό τους.

Εκτός των ανωτέρω, οι χορηγούμενες πρώτες ύλες για την παραγωγή βιολογικών τροφών δεν πρέπει να προέρχονται από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ενώ και η επεξεργασία τους αποκλείει την παρουσία κάθε είδους ακτινοβολίας ή διατροφικών προσθέτων.

Σημειώνει, επίσης, ότι στην βιολογική γεωργία, η χρήση εντομοκτόνων απαγορεύεται, ενώ και στις οργανικές εκτροφές η χρήση αντιβιοτικών είναι σαφώς μικρότερη.

Γιατί να επιλέξουμε βιολογικό γάλα για το μωρό μας

Το βιολογικό γάλα, σύμφωνα με την Δρ. Σάκκου, υπερτερεί του συμβατικού σε καλά λιπαρά οξέα ενώ ταυτόχρονα περιέχει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες σιδήρου και α- τοκοφερόλης. Μεγάλη πανευρωπαϊκή μελέτη απέδωσε τις διαφορές στη σύσταση του οργανικού γάλακτος στην ελεύθερη βόσκηση που επιδιώκεται στις οργανικές φάρμες (2).

H Nutricia βασισμένη στις επιστημονικές έρευνες και τη τελειότητα της φύσης σχεδίασε τα βιολογικά γάλατα Almiron BIO που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να υποστηρίξουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σε κάθε στάδιο ανάπτυξής του.

Τα Almiron BIO 2 και Almiron BIO 3 είναι βιολογικά γάλατα 2ης και 3ης  βρεφικής ηλικίας για υγιή βρέφη από 6-12 μηνών και 12 μηνών + αντίστοιχα. Είναι βασισμένα στις αρχές της βιολογικής εκτροφής αγελάδων και τους κανονισμούς της Ε.Ε. που διέπουν τα παρασκευάσματα για βρέφη.

Τα Almiron BIO 2 και Almiron BIO 3  περιέχουν Βιταμίνες C & D* που βοηθούν στη φυσιολογική ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος, δεν περιέχουν φοινικέλαιο προσφέροντας παράλληλα τα οφέλη μιας βιολογικής διατροφής.

Το Almiron BIO 2 και τοAlmiron BIO 3 περιέχουν συστατικά με πρεβιοτική δράση, όπως:

Το μοναδικό μίγμα GOS/FOS: Γαλακτο- και Φρουκτο – ολιγοσακχαρίτες (GOS/FOS), οι οποίοι μιμούνται τη δομή των ολιγοσακχαριτών του μητρικού γάλακτος.

Bιταμίνες C* & D*, οι οποίες συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, στα πλαίσια μία ισορροπημένης διατροφής.

Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα:

Ωμέγα-3 (DHA & ALA)*, το ALA συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής.

Ωμέγα-6 (ARA)*.

*όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία

Τι άλλα οφέλη έχουν τα βιολογικά τρόφιμα

Τα πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφών είναι, σύμφωνα με την Δρ. Σάκκου, πολύ περισσότερα. Πρόσφατες μελέτες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση οργανικών τροφών μπορεί να μειώσει σημαντικά την εκδήλωση αλλεργίας και εκζέματος στα βρέφη αλλά και την εμφάνιση παχυσαρκίας στα παιδιά. Ακόμα η κατανάλωση οργανικών φρούτων και λαχανικών από τη μητέρα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης φαίνεται ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας.(1)

Επιλέγοντας βιολογικά επιλέγουμε και την προστασία του πλανήτη. Υποστηρίζουμε την άγρια ζωή και τα ζώα, ενισχύουμε τη υγεία του εδάφους και μειώνουμε την περιβαλλοντική ρύπανση. Οι αγελάδες που παράγουν βιολογικό γάλα τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά από γρασίδι, στο οποίο δεν εντοπίζονται φυτοφάρμακα. Το γάλα αυτό, λοιπόν, παρασκευάζεται χωρίς τη χρήση τεχνητών ορμονών ανάπτυξης και αντιβιοτικών.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την πλέον ιδανική τροφή για τα βρέφη και ο μητρικός θηλασμός πρέπει να συνεχίζεται για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το προϊόν αποτελεί μέρος μιας διαφοροποιημένης διατροφής και δεν είναι υποκατάστατο μητρικού γάλακτος αλλά ένα γάλα ειδικά προσαρμοσμένο για τη διατροφή των βρεφών. Συμβουλευτείτε το παιδίατρό σας σε περίπτωση που ξεκινήσετε διατροφή με ξένο γάλα.

(*) Αlmiron BIO 2_Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91325/01-10-2021

Almiron BIO 3_ Αρ.Γνωστοποίησης ΕΟΦ:91371/01-10-2021

Πηγές 

  1. Organic food and health.. Glibowski P. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(2):131-136.
  2. Higher PUFA and n-3 PUFA, conjugated linoleic acid, α-tocopherol and iron, but lower iodine and selenium concentrations in organic milk: a systematic literature review and meta- and redundancy analyses. Średnicka-Tober D et al.. Br J Nutr. 2016 Mar 28;115(6):1043-60.