Βρογχιολίτιδα: Μια συχνή λοίμωξη του χειμώνα στα μωρά

Η βρογχιολίτιδα παρουσιάζεται πολύ συχνά σε μωρά ηλικίας 1-18 μηνών. Εμφανίζεται συχνά σε επιδημίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Οφείλεται συνήθως σε έναν ιό που λέγεται αναπνευστικός συγκυτιακός ιός ή σε άλλους ιούς όπως ο ιός της ινφλουέντσας, παραϊνφουέντσας και αδενοϊός. Οι πιο πάνω ιοί προσβάλουν τους πνεύμονες και πιο συγκεκριμένα τα βρογχιόλια (μικροί σωλήνες που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονες). Η μόλυνση αυτή προκαλεί οίδημα (φούσκωμα) και υπερπαραγωγή φλεγμάτων. Το αποτέλεσμα είναι να μπλοκάρονται τα βρογχιόλια και ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να κυκλοφορεί.

Συμπτώματα
Το κυρίως σύμπτωμα είναι η δυσκολία στην αναπνοή. Τα πρώτα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος, μυτούλα που τρέχει και βήχα. Ο βήχας σταδιακά επιδεινώνεται και το παιδί αρχίζει να δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Το στήθος του παιδιού “σφυρίζει”. Ο ρυθμός της αναπνοής αυξάνεται, καθώς επίσης και οι σφύξεις της καρδίας. Τα σημεία μεταξύ των πλευρών μπορεί να μπαινοβγαίνουν κατά την αναπνοή. Το παιδί μπορεί να έχει πυρετό, αλλά δεν είναι απαραίτητο σύμπτωμα. Το χαρακτηριστικό με τα παιδιά που πάσχουν από βρογχιολίτιδα είναι ότι παρά τη δύσπνοιά τους είναι ζωηρά.

Η ασθένεια διαρκεί περίπου 7-10 μέρες.Υπάρχουν όμως περιστατικά που διαρκούν περισσότερες μέρες. Σπάνια είναι πολύ σοβαρά και χρειάζονται να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο. Σπάνια μπορεί να παρουσιάσουν επιπλοκές όπως πνευμονία και ωτίτιδα.

Η θεραπεία
Τα περισσότερα περιστατικά βρογχιολίτιδας αντιμετωπίζονται στο σπίτι με οδηγίες από τον παιδίατρο. Τα παιδιά με βρογχιολίτιδα μπορεί να ανταποκριθούν στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για το άσθμα. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται εισπνεόμενα. Αν το παιδί έχει πυρετό, τότε χρειάζεται να χορηγείτε κάποιο αντιπυρετικό. Αντιβίωση δε χρειάζεται , εκτός εάν το κρίνει ο παιδίατρος σας.
Ο ξηρός αέρας επιδεινώνει το βήχα. Αντίθετα, η εισπνοή ζεστών υδρατμών μπορεί να βοηθήσει. Ευκάλυπτος μπορεί να οφελήσει. Όρθια στάση και ανέβασμα του κεφαλιού στον ύπνο μπορεί επίσης να βοηθήσει.
Το κάπνισμα επιδεινώνει αναμφίβολα το βήχα. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει μέσα στο σπίτι ή κοντά στο παιδί σας.

Προσοχή στα παρακάτω συμπτώματα
1. Η αναπνοή γίνεται όσο περνά ο καιρός δυσκολότερη.
2. Το παιδί γίνεται μπλε ή παθαίνει άπνοιες.
3. Παρουσιάσει ψηλό πυρετό.
4. Δε μπορεί να πιει το 50% υγρών που πίνει κανονικά ή κάνει εμετούς.

Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες τη Νεογνολόγο – Παιδίατρο, Χρυσή Παπαζαφειράτου