“Έσκισε” η Εθνική Νεανίδων του τραμπολίνο: Τι πρέπει να ξέρετε για το άθλημα!

Ένα ιστορικό χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε χθες η ομάδα της Εθνικής νεανίδων του τραμπολίνο στο 26ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τραμπολίνο στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν (12-15 Απριλίου). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση που είχε ποτέ η χώρα μας στη συγκεκριμένη κατηγορία, ενώ και άλλοι Έλληνες αθλητές κέρδισαν προκρίσεις για τους ημιτελικούς των εφήβων και νεανίδων. Τα κορίτσια της Εθνικής νεανίδων (Αντωνία Σακελλαρίδου, Αναστασία Παπαδημητρίου, Λυδία Τσακαλίδου, Αγγελική Καλπαξή) με την εκπληκτική τους εμφάνιση πήραν την 3η θέση στον τελικό του ομαδικού αγωνίσματος με 150,190 βαθμούς. Την πρώτη θέση κατέκτησε η Ρωσία (160,370 β.) και την δεύτερη η Λευκορωσία (155,325 β.).

Το μοναδικό προηγούμενο μετάλλιο του ελληνικού τραμπολίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν το χρυσό του Απόστολου Κουταβά, στο ατομικό τραμπολίνο εφήβων το 2010.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί, ότι και στο ατομικό τραμπολίνο ο ελληνικός απολογισμός ήταν πολύ καλός, ενώ εννέα ακόμα Έλληνες αθλητές θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σήμερα -τους ευχόμαστε καλή επιτυχία!

Τραμπολίνο: Το άθλημα που “κερδίζει” όλο και περισσότερα παιδιά

Κατάλληλο για γυμναστική και άκρως διασκεδαστικό, το τραμπολίνο “κερδίζει” ολοένα και περισσότερους θαυμαστές, ειδικά από το 2000 και μετά που έγινε Ολυμπιακό αγώνισμα. Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε στη δεκαετία του ’90, ενώ το 1998 διοργανώθηκε το 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Υπάγεται στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και πολλά σωματεία ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα.

Το τραμπολίνο είναι ένα άθλημα που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί ήδη από την ηλικία των 4-5 ετών, από τη στιγμή που έχει αίσθηση του χώρου και μπορεί να ακούει τους προπονητές. Είναι, όμως, και βασικό στοιχείο της ενόργανης γυμναστικής στην οποία λειτουργεί βοηθητικά προκειμένου ο αθλητής να μάθει συνδυασμό ασκήσεων.

Έχει σημαντικά οφέλη, όπως μας εξηγεί ο κ. Θανάσης Σταθόπουλος, γραμματέας της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας και πρώην προπονητής της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής: H γυμναστική, λοιπόν, στο τραμπολίνο είναι ευεγερτική τόσο για το σώμα όσο και για το πνεύμα. Γυμνάζει όλο το σώμα, χαρίζει ελαστικότητα και ταχύτητα και ταυτόχρονα, μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού για το παιδί, το βοηθάει να διευρύνει την αντίληψή του και αυξάνει την κοινωνικότητά του.

Είναι όμως και ακίνδυνο; Η απάντηση είναι, ότι όπως σε κάθε άθλημα και εδώ ενέχουν κίνδυνοι τραυματισμού, γι’ αυτό και θα πρέπει να γίνεται πάντα με την καθοδήγηση και επίβλεψη προπονητή. Και βέβαια σε χώρους που να πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Το τραμπολίνο αποτελείται από ένα ανθεκτικό δίχτυ από ειδικό ελαστικό που σταθεροποιείται σε ένα σιδερένιο πλαίσιο με ελατήρια, διαστάσεων, συνήθως, 5,2 μ. * 3,05μ.

Στο αγωνιστικό τραμπολίνο, πέρα από το δίχτυ υπάρχουν περιμετρικά στρώματα, συγκεκριμένου πάχους για την ασφάλεια του αθλητή.

Οι γονείς λοιπόν, όπως επισημαίνει ο κ. Σταθόπουλος δεν θα πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να κάνουν οπουδήποτε τραμπολίνο γιατί είναι επικίνδυνο για κάποιον που δεν γνωρίζει. Ειδικά το δίχτυ που υψώνεται περιμετρικά είναι επικίνδυνο γιατί μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό ανάλογα με το πως θα πέσει ο αθλητής.

Όσο για τα μικρά τραμπολίνα που μπορεί να βάλει κάποιος στον κήπο του σπιτιού του, και αυτά συνήθως έχουν διαστάσεις 1Χ1, δεν είναι τόσο επικίνδυνα. Όμως και εδώ χρειάζεται προσοχή και γνώση. Οι γονείς θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν στοιχειώδεις γνώσεις.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνει το αγωνιστικό τραμπολίνο (ατομικό ανδρών και γυναικών), το διπλό μίνι τραμπολίνο, το συγχρονισμένο τραμπολίνο και τον ακροβατικό διάδρομο.

Τελευταία έχει γίνει της μόδας το bungee τραμπολίνο, τόσο για μεγάλους όσο και νεαρότερους λάτρεις των extreme sports. Στο bungee τραμπολίνο ο συμμετέχων, που είναι δεμένος με λάστιχα γύρω από τη μέση του, μπορεί να κάνει άλματα από 2 έως και 7 μέτρα από το έδαφος.

Μάθετε περισσότερα για το τραμπολίνο στο site της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας.