“Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες, ξεπερνούν σταδιακά την πανδημία”

"Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες, ξεπερνούν σταδιακά την πανδημία"

Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε με αγωνία την έκρηξη στους δείκτες των κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων και αναμένουμε να δούμε τους τρόπους με τους οποίους η κατάσταση θα οδηγηθεί σε μια αποκλιμάκωση.

Δύσκολο προς το παρόν, καθώς βρισκόμαστε στη δίνη της πανδημίας και ο φόβος των συμπολιτών μας ότι αυτόν το χειμώνα όλοι θα νοσήσουμε, ίσως να μη μοιάζει αδικαιολόγητος.

Εμβολιασμός παιδιών

Ο Αθανάσιος Τσακρής, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, εξήγησε ότι θα είναι καθοριστικός για την αντιμετώπιση της πανδημίας ο εμβολιασμός των παιδιών κάτω των 12 ετών.

«Χώρες με εντατικό πρόγραμμα εμβολιασμού σε μικρές ηλικίες είχαν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «πιστεύω ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στην διαχείριση της πανδημίας η χορήγηση εμβολίου σε παιδιά έως 12 ετών, το πιο σημαντικό όμως είναι να αντιληφθούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να γίνει η “αναμνηστική” δόση και κυρίως από εκείνους που έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson, ώστε να ενισχυθεί άμεσα η ανοσία τους».

Τι γίνεται με την τρίτη δόση

Πολλές απορίες έχουν τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει τις δύο δόσεις του εμβολιασμού και βλέπουν ότι τώρα κοντεύει να περάσει το εξάμηνo μετά την τελευταία δόση. Ποιο είναι το σωστό να κάνουν; Πόσο θα τους ωφελήσει, ακόμη καλύτερα προστατεύσει από τη νέα επέλαση της πανδημίας, αλλά και σε ποιο διάστημα ακριβώς θα πρέπει να γίνει. Πόσο μάλλον αν σκοπεύουν να κάνουν και το εμβόλιο της γρίπης.

«Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους», δήλωσε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ.

Σημασία της τρίτης δόσης μετα την αυξηση κρουσματων

Για τη σημασία χορήγησης της τρίτης δόσης εμβολίου μετά και το νέο μαύρο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων με 7.335 μολύνσεις, μίλησε ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής, ο οποίος διεμήνυσε ότι καλύτερα είναι να «γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες».

Όπως επεσήμανε στον Ant1, «το εμβόλιο έναντι του κορωνοϊού δεν λειτουργεί με την λογική του εμβολίου πχ. έναντι της ιλαράς ή της ερυθράς. Όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία από το Ισραήλ, είναι σημαντική η χορήγηση της τρίτης δόσης για την προστασία των πολιτών. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση, έχουν 5-10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτούς που έχουν κάνει μόνο δύο δόσεις και 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους».

Πότε να γίνει

«Καλύτερα είναι να γίνει η τρίτη δόση και πριν από τους έξι μήνες, διότι δεν είναι για όλους ίδιος ο βαθμός ανοσίας. Νομίζω και η Κυβέρνηση κινείται σε μια τέτοια κατεύθυνση, να ανοίξει η πλατφόρμα και να γίνεται η τρίτη δόση πριν περάσει εξάμηνο από την δεύτερη δόση με στόχο να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος ενόψει χειμώνα και να πέσουν οι δείκτες των κρουσμάτων», προσέθεσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ.

Διαβάστε επίσης

Παιδίατρος για κλείσιμο των σχολείων: “Πάλι οι μαθητές θα πληρώσουν τη νύφη;”

Μπαμπάς προπονητή τένις που συνελήφθη για αποπλάνηση: «Του την πέφτουν μανάδες και πιτσιρίκια, πόσο να αντισταθεί;»

Γιατί το παιδί κάνει εμετό από τον βήχα;