Yara: Η φρικτή δολοφονία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο έγινε ταινία (βίντεο)

Ήταν απόγευμα της  26ης Νοεμβρίου 2010, όταν η Γιάρα Γκαμπιράσιο θα φύγει από το αθλητικό κέντρο στο Μπρεμπάτε Ντι Σόπρα, (κωμόπολης του Μπεργκάμο) αλλά ποτέ δεν φτάνει στο σπίτι της, σε απόσταση 700 μέτρων.  Τρεις μήνες αργότερα βρίσκεται δολοφονημένη σε ένα χωράφι. 

Η ιστορία της πολύκροτης δολοφονίας της μικρής Γιάρα έγινε ταινία και προβάλλεται στην πλατφόρμα του Netflix.

Το χρονικό ενός θρίλερ

Η οικογένειά της ειδοποιεί την Ιταλική αστυνομία και δηλώνει την εξαφάνιση της Γιάρα.

Παρά την μεγάλη κινητοποίηση των Ιταλικών αρχών και με την συμμετοχή εκατοντάδων εθελοντών για την αναζήτησή της το κορίτσι θα βρεθεί μετά από τρεις μήνες στις 26 Φεβρουαρίου 2011, μέσα σε ένα χωράφι, από έναν αερομοντελιστή στο Chignolo d’Isola, 10 χιλιόμετρα από το Μπρεμπάτε Ντι Σόπρα.

Το σώμα έφερε πολλαπλές επιφανειακές τομές, ενδεχομένως να έγιναν από ένα αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα καρφί ή ένα μαχαίρι, και ένα μεγάλο τραύμα στο κεφάλι.

Τον Αύγουστο του 2011, η τελική έκθεση αυτοψίας δεν είχε ακόμη κυκλοφορήσει και δεν είχε εξακριβωθεί καν η ακριβής αιτία του θανάτου της, αλλά διαρρεύσαν λεπτομέρειες από την ιατροδικαστική έρευνα κάνοντας λόγο ότι ο θάνατος προκλήθηκε από το συνδυασμό ενός χτυπήματος στο κεφάλι (όπως από πτώση σε σκληρή επιφάνεια ή να χτυπήθηκε με μια πέτρα), και τουλάχιστον από έξι πληγές κοπής (καμιά θανατηφόρα) και την χαμηλή θερμοκρασία.

Από την αυτοψία δεν φάνηκε ότι η Γκαμπιράσιο είχε βιαστεί.

Ο πρώτος ύποπτος

Ο πρώτος ύποπτος ήταν ένας νεαρός Μαροκινός άνδρας, ο οποίος συνελήφθη μετά από ένα σχόλιο που έκανε. Ήταν μεταφραστικό λάθος, οπότε στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

Μετά από ένα ίχνος από γενετικό υλικό που λήφθηκε από το παντελόνι του θύματος, οι ιατροδικαστικοί επιστήμονες θα αναλύσουν και θα συγκρίνουν περίπου 22.000 DNA ατόμων αναζητώντας τον ύποπτο με το οποίο θα ταίριαζε το DNA, που αναφέρονταν ως «Αγνώστος 1» (ψευδώνυμο που δόθηκε από τους ερευνητές στον δολοφόνο της Γκαμπιράσιο).

Στις 16 Ιουνίου 2014, ο Ιταλός οικοδόμος που ζούσε και εργάζονταν στην περιοχή, Μασίμο Τζιουσέπε Μποσέτι, συνελήφθη και κατηγορήθηκε ότι είναι ο δολοφόνος της Γκαμπιράσιο, κυρίως λόγω του DNA που ταίριαξε με τον «Αγνώστο 1». Ενώ ο πατέρας του Μποσέτι, Τζιουσέπε Γκουερινόνι, ο οποίος είχε πεθάνει το 1999, αναγνωρίστηκε σχετικά γρήγορα με το DNA.

Η αναζήτηση για τον πραγματικό ύποπτο ήταν πολύ μεγαλύτερη και πολύπλοκη, επειδή ο Μποσέτι ήταν νόθος γιος του Γκουερινόνι (ένα γεγονός το οποίο ήταν προφανώς εντελώς άγνωστο σε οποιονδήποτε άλλον στην οικογένεια του Γκουερινόνι). Ο ύποπτος έγινε βασικός στόχος των ερευνών αφού και η μητέρα του είχε κάνει τεστ για το DNA και οι δοκιμές έδειξαν ότι πιθανόν ο ύποπτος ήταν ένας από τους γιους της.

Ο Μποσέτι κατά την διάρκεια της σύλληψής του αρνήθηκε κάθε ανάμιξη στην δολοφονία της Γκαμπιράσιο και δήλωσε την αθωότητά του, λέγοντας ότι έπασχε από ιγμορίτιδα και ότι κάποιος είχε κλέψει εργαλεία της δουλειάς του, μεταξύ των οποίων ένα μαχαίρι, ένα σουβλί και ένα μυστρί, πιθανώς το αίμα του βρίσκοταν πάνω σε κάποιο από τα εργαλεία που του εκλάπησαν και ότι το δείγμα του DNA που βρέθηκε στο σώμα της Γκαμπιράσιο κατασκευάστηκε από τις αρχές με σκοπό την ενοχοποίησή του.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι το δείγμα DNA που βρέθηκε στην Γκαμπιράσιο ήταν «εξαιρετικής ποιότητας». Ο Μποσέτι αρνήθηκε οποιαδήποτε πιθανότητα μιας ομολογίας, παρά την ενδεχομένη καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη. Η σύζυγός του επιβεβαίωσε το άλλοθι του για το που βρίσκονταν την ημέρα της δολοφονίας της Γκαμπιράσιο, αλλά οι αρχές δεν πείστηκαν.

Η πιθανότητα σφάλματος

Τον Ιανουάριο του 2015, ο επιστημονικός σύμβουλος ανέφερε στο δικαστήριο ότι το μιτοχονδριακό DNA του «Αγνώστου 1» μπορεί να μην ταιριάζει με αυτό του Μποσέτι και ότι θα μπορούσε να υπάρχει η πιθανότητα σφάλματος. Σύμφωνα με τις φήμες που υπήρχαν ήδη από τον Ιούλιο του 2013, το DNA δεν έδειξε αντιστοιχία με τη γενετική μητρική γραμμή του Μποσέτι (ένα γεγονός που εξηγείται με ένα σφάλμα σύγκρισης ανάμεσα σε χιλιάδες δείγματα).

Αν ο Μποσέτι δείχνει να είναι ο γιος του Γκουερινόνι, υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες ακόμα και για τον πυρήνα του DNA. Ο επιστημονικός σύμβουλος αρνήθηκε, ωστόσο, να αμφισβητήσει τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως του ζήτησαν οι δικηγόροι του Μποσέτι, που επαναλάμβαναν πολλές φορές το αίτημα για την αποφυλάκιση του πελάτη τους.

Ένας από τους δικηγόρους του Μποσέτι είπε ότι «υπάρχει μια προφανής ανωμαλία, το μιτοχονδριακό DNA δεν ταιριάζει με το πυρηνικό DNA. Αυτό θα πρέπει τουλάχιστον να μας κάνει να θέσω ένα ερώτημα: αν η όλη διαδικασία που οδήγησε στην ταυτοποίηση του DNA έχει γίνει με την πιο απόλυτη ορθότητα ή όχι».

Η ταινία

Η ιστορία της 13χρονης Γιάρα δεν θα μπορούσε να μην εμπνεύσει και να μεταφερθεί στις οθόνες.

Η ταινία «Γιάρα» είναι ιταλική παραγωγή που ακολουθεί μία αποφασισμένη εισαγγελέα που ασχολείται εμμονικά με την υπόθεση της 13χρονης και φτάνει στα άκρα μέχρι να βρει την αλήθεια. Η ταινία βρίσκεται στην πλατφόρμα από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου.

Πρωταγωνιστούν:Ιζαμπέλα Ραγκονέζε,Αλέσιο Μπόνι,Τόμας Τραμπάκι, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Marco Tullio Giordana.

Διαβάστε επίσης:

Αγαπημένη μου φίλη, μαζί σου είμαι πιο πλήρης, με κάνεις καλύτερη μαμά

Διχασμένοι οι γονείς για το παραμύθι του Τριβιζά: Διδάσκει ή τρομοκρατεί;

H Nίκη Κεραμέως εμβολίασε το γιο της (φωτό)