Διχασμένοι οι γονείς για το παραμύθι του Τριβιζά: Διδάσκει ή τρομοκρατεί;

Διχασμένοι οι γονείς για το παραμύθι του Τριβιζά: Διδάσκει ή τρομοκρατεί;

Σάλος έχει ξεσπάσει με το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά «ΟΧΙ Δεν θα μας μπείτε στη μύτη», σε εικονογράφηση Παναγιώτη Ρέππα που μοιράστηκε στους μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού στο πλαίσιο ενημέρωσης για τον κορονοϊό και την πανδημία και να προστατευτούν από την διασπορά του τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής.

Γονείς αρνητές έκαψαν το παραμύθι ως πράξη αντίστασης

Χαμός στη Χαλκίδα: Γονείς αρνητές έκαψαν τα βιβλία του Τριβιζά που μοιράστηκαν στους μαθητές

Από το πρωί το γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση και τα πλάνα από τους γονείς αρνητές που το βράδυ της Κυριακής στην Χαλκίδα έβαλαν σε έναν κουβά αντίτυπα του παραμυθιού και τα έκαψαν θυμίζοντας σκοταδιστικές πρακτικές των ναζί. “Δεν θα κάτσω μέσα, όχι φίλε μου Τριβιζά όχι κύριε Τσιόδρα, κατάλαβες;” φώναζαν ορισμένοι

Η πράξη τους κρίνεται απαράδεκτη και καταδικαστέα κάθως το κάψιμο των βιβλίων παραπέμπει σε σκοτεινές εποχές που ελπίζουμε να μην επιστρέψουν με οποιονδήποτε τρόπο.

Εξεδήλωσαν με τον πιο λανθασμένο τρόπο τη διαφωνία τους καθώς θα μπορούσαν απλά να μην διαβάσουν το παραμύθι στα παιδιά τους και να συνεχίσουν ανενόχλητοι την καθημερινότητά τους. Κι όμως επέλεξαν να δείξουν το μίσος τους και να επιβάλλουν τα πιστεύω τους με πρακτικές καθόλου προσφιλείς σε δημοκρατίες.

Ένα παραμύθι που δίχασε τους γονείς

Ξεφυλλίζοντας κανείς το βιβλίο θα διαβάσει μια ιστορία για τον κορωνοϊό ιδωμένη από την ματιά ενος από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς, του Ευγένιου Τριβιζά. Η πλοκή του βασίζεται στο εξής εύρημα, ο κορωνοϊός είναι μια εξωγήινη εισβολή που θέλει να αφανίσει μικρούς και μεγάλους. Στρατηγός του εξωγήινου στρατού είναι ο «φριχτός Κόβιντ ο μικροπρεπής».

Δάσκαλοι, γονείς και μαθητές διαφωνούν μεταξύ τους, με τους ορκισμένους εχθρούς του βιβλίου να το κατακεραυνώνουν με πολύ βαρείς χαρακτηρισμούς όπως: «Είναι προπαγάνδα τρόμου και φρίκης..», «Τρομοκρατεί και φοβίζει τα παιδιά μας…», «Είναι αντιπαιδαγωγικό και δεν βοηθά καθόλου».  Από την άλλη οι υποστηρικτές του παραμυθιού σημειώνουν πως «αποτυπώνει με έξυπνο και εύληπτο για τα παιδιά τρόπο, την οριακή συνθήκη της πανδημίας».

Οι “τρομοκρατικές” εικόνες

Προβληματική θεωρείται και η εικονογράφηση του παραμυθιού καθώς αρκετοί γονείς και εκπαιδευτικοί τονίζουν ότι οι «ζωγραφιές» του παραμυθιού είναι αρκετά τρομακτικές και εφιαλτικές, σίγουρα όχι ενδεδειγμένες για παιδιά νηπιαγωγείου ή των μικρών τάξεων Δημοτικού.

Όπως δήλωσε στο Ιnfokids.gr μια μαμά αναγνώστρια “Είναι ένα παραμύθι απαράδεκτο. Έχουμε παλεψει γονεις και δασκαλοι να μην τραυματιστουν οι αθωες παιδικες ψυχες,να μη χαθει καθε ιχνος παιδικοτητας. Το Υπουργείο Παιδείας μοίρασε αυτό το τρομολαγνικό παραμύθι χωρίς να εχει συνεργαστεί με κανέναν ψυχολόγο. Στις σελίδες του υπάρχει διάχυτη η τρομοκρατία και η ενοχοποίηση της επαφής και του παιχνιδιού με τους ηλικιωμένους. Λυπάμαι πολύ

Οι αντιδράσεις στα social media

Σήμερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βρίθουν σχολίων και τοποθετήσεων για το παραμύθι του Τριβιζά. Οι περισσότεροι καταδικάζουν το κάψιμο των βιβλίων όμως δεν παύουν να το χαρακτηρίζουν και ως μια ατυχή συγγραφική προσπάθεια του αγαπημένου παραμυθά των παιδιών.

Ενδεικτικά είναι τα κάτωθι σχόλια που αλιεύσαμε από στο διαδίκτυο:

Δεν είναι μόνο ότι ο Τριβιζάς βγάζει όλη του την αρρώστια σε ένα παιδικό βιβλίο, ειναι και η έγκριση του από το υπουργείο παιδείας και μας υποχρεώνουν να τους το διαβάσουμε ως γονείς και όλα αυτά στις παιδικές αθώες ψυχές των νηπίων. Τραγικός ο Τριβιζάς, κρίμα για τον ίδιο που μετά από αυτό το σιχαμερό “έργο” του, γκρέμισε ότι έχτιζε μέσα από τα παραμύθια του τόσα χρόνια. Τραγικό το υπουργείο παιδείας και ακόμα τραγικότερο το μέλλον της χώρας!”

Παρόλα αυτά θεωρώ αναγκαίο να επανεκτιμηθει η χρησιμότητα του συγγραματος αυτού και η καταλληλοτητα του καθώς έχουν αναφερθεί πολλές αντιδράσεις και προβληματισμοι γονέων για τον τρόπο με τον οποίον έχει γραφει το συγκεκριμένο βιβλίο και για τυχόν κακες ψυχολογικές και συνειδησειακες επιρροές στις ηλικίες στις οποίες απευθύνεται.

Ο κύριος Τριβιζας είναι καταξιωμένος συγγραφέας και αγαπητός στα παιδιά αλλά προφανώς δεν είναι και αλάθητος.

Η δε πρεμουρα από το κράτος για να μάθουν τα παιδιά να ζουν με τον ιό από μικρά, ισως να οδήγησε τελικά σε ένα κακό, σε ένα υπερβολικό, σε ένα τρομακτικό και ψυχοφθορο για τις παιδικές ψυχές σύγγραμμα. Ας επαναξιολογηθει, δεν είναι κακό! Ιδιαιτέρως όταν μοιράζεται με την έγκριση, προφανώς, του υπουργείου!

Διαβάστε επίσης:

10 μαγικές χριστουγεννιάτικες παιδικές ταινίες μικρού μήκους που μπορείτε να δείτε στο Youtube

Αυτοκτόνησε 12χρονος μετά από ομοφοβικό bullying – Του έλεγαν ότι θα πάει στην Κόλαση επειδή είναι γκέι

6 απίθανα χριστουγεννιάτικα χωριά με δωρεάν είσοδο που πρέπει να επισκεφθείτε στην Αθήνα

Κεραμέως: «Με λένε συντηρητική, αλλά έχω ψηφίσει την υιοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»