Ζαχαράκη: Δεν ξέρουμε αν η επιστροφή στις τάξεις θα είναι υποχρεωτική – Τι θα γίνει με τα παιδιά ευπαθών ομάδων

Η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, καλεσμένη στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN μίλησε εκτενώς για το ζήτημα του ανοίγματος των σχολείων, για την διεξαγωγή των Πανελληνίων 2020 αλλά και το πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών που εντάσσονται στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν ευπαθή ομάδα στο σπίτι.

«Οι Πανελλήνιες θα έχουν τελειώσει μέχρι τις 15 Ιουλίου»

Η κα Ζαχαράκη επανέλαβε τη διαβεβαίωση  πως οι Πανελλήνιες  αποτελούν προτεραιότητα για το υπ. Παιδείας. «Είναι πολύ σημαντικό ότι τα παιδιά μας γνωρίζουν την ύλη τους. Ξέρουν επίσης ότι η πρόθεση είναι να ξεκινήσουν μέσα Ιουνίου και ιδανικά να έχουν τελειώσει 15 Ιουλίου. Ξέρουν περίπου το χρονικό περιθώριο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι εξετάσεις» είπε.

Σχετικά με τους μαθητές που δίνουν Πανελλήνιες και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, θα ληφθούν ειδικά μέτρα μέσω διατάξεων για ενδεχόμενες απουσίες, ενώ αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα για εξέταση τον Σεπτέμβριο στο απευκταίο ενδεχόμενο που κάποιος υποψήφιος νοσήσει από κορονοϊό κατά τη διάρκεια των Πανελληνίων.

«Κάθε γονέας και παιδί θα γνωρίζει τι πρέπει να γίνει», δήλωσε σχετικά με ειδικά μέτρα που θα ληφθούν λόγω της επιδημίας, ώστε μαθητές και εκπαιδευτικοί να νιώθουν ασφαλείς κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Δεν ξέρουμε αν η επιστροφή στα σχολεία θα έχει προαιρετικό ή υποχρεωτικό

Σχετικά με την επιστροφή των μαθητών των μικρότερων τάξεων, η υφυπουργός τόνισε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τους μαθητές που εντάσσονται σε ευάλωτο περιβάλλον (π.χ αναλαμβάνουν τη φροντίδα τους οι ηλικιωμένοι), ενώ στις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες θα έχει προαιρετικό ή υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Τι θα γίνει με την διδακτέα ύλη

Η διδακτέα ύλη των μαθητών των μικρότερων τάξεων θα επανεξεταστεί, με βάση και τις εισηγήσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτική Πολιτικής, και τμήμα της φετινής ύλης αναμένεται να μετακυλιθεί για την επόμενη σχολική χρονιά, ώστε να μην υπάρξουν σημαντικά μαθησιακά κενά.

Υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών για τα σχολεία

Τέλος, η κα Ζαχαράκη διευκρίνισε πως το υπουργείο Παιδείας έχει προνοήσει για την επάρκεια αντισηπτικών και την λήψη των απαραίτητων μέτρων υγιεινής για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ενώ οδηγίες αναμένεται να δοθούν με έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό.

Αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ: Τι θα γίνει με το άνοιγμα των σχολείων και τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ο Επίκουρος καθηγητής κλινικής Φαρμακολογίας και αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Γιώργος Παναγιωτακόπουλος σε σημερινή του συνέντευξη ερωτηθείς για το πώς θα γίνει η επιστροφή στα θρανία για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή έχουν ευπαθή ομάδα στο σπίτι απάντησε ότι «Χρειάζεται μια διαδικασία διαχείρισης. Δεν είναι απαραίτητο ότι δεν θα πάνε τα παιδιά στο σχολείο, μπορεί να γίνει και αντιστρόφως: τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και να απομακρυνθούν ή να προστατευτούν οι ευπαθείς. Αυτό εξαρτάται από τις επιμέρους συνθήκες και δεν είναι το ίδιο για κάθε οικογένεια. Οπότε πρέπει να βρεθεί μια πρόνοια».