Τα οφέλη της γλυκοπατάτας στην υγεία μας

Στη χώρα, για να πούμε την αλήθεια, fans της γλυκοπατάτας δεν είμαστε, εν αντιθέσει με τη λατρεία που επιδεικνύουμε στις κοινές πατάτες, με τις οποίες, όμως οι πρώτες δεν έχουν καμία σχέση. Τελευταίες έρευνες όμως, μας επισημαίνουν τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην γλυκοπατάτα, βάζοντάς τη στο τραπέζι μας. Σύμφωνα με τις έρευνες, η συστηματική κατανάλωση γλυκοπατάτας βοηθά στην αύξηση της ενδορφίνης, της λεγόμενης και ορμόνης της χαράς, αφού ανεβάζει τη διάθεσή μας, αλλά αποτελεί και την πιο κατάλληλη τροφή για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Επίσης, επειδή συμβάλλουν στην αύξηση της οστεΐνης, οι ορθοπεδικοί συστήνουν στις γυναίκες που βρίσκονται στην ηλικία της εμμηνόπαυσης να τρώνε γλυκοπατάτες.

Πώς θα τις αναγνωρίσουμε
Οι βλαστοί της γλυκοπατάτας είναι μακριοί, έρποντες ή αναρριχώμενοι και έχουν μεγάλα, μακριά φύλλα, σε σχήμα καρδιάς και με χρώμα βαθύ πράσινο. Το φυτό για να ανθίσει απαιτεί μικρή διάρκεια της ημέρας. Τα άνθη του φύονται κατά ταξιανθίες έχουν χρώμα κόκκινο, σχήμα χοανοειδές με πλατύ έλασμα και φύονται από τις μασχάλες των φύλλων.

Πώς θα τις καταναλώσουμε
Οι γλυκοπατάτες τρώγονται βραστές ή ψητές σκέτες, αλλά και σε γαρνιτούρες, σαν ορεκτικό, σαν επιδόρπιο με προσθήκη ζάχαρης άχνης, σε γέμισμα διαφόρων πιτών κ.λπ.


Τα οφέλη στην υγεία μας

* Είναι πλούσια σε διατροφικές ίνες, με αποτέλεσμα να μειώνει τον κίνδυνο της δυσκοιλιότητας και του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.
* Ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και παχυσαρκίας.
* Γίνεται ένα καλό σνακ για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος.
* Η παρουσία του β-καροτένιου στη γλυκοπατάτα βοηθά τον οργανισμό στη καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.
* Οι γλυκοπατάτες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.
* Η μεγάλη ποσότητα καλίου στη γλυκοπατάτα βοηθά τον οργανισμό στη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.
* Οι γλυκοπατάτες έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικές στον καθαρισμό του αίματος, καθώς και τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
* Εξαιτίας της παρουσίας σιδήρου και ασβεστίου, οι γλυκοπατάτες βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, καθώς και τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας.
* Η τακτική κατανάλωση γλυκοπατάτας είναι καλή για το έλκος στομάχου και για τις φλεγμονές του παχέος εντέρου.
* Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα, ενώ κανει καλό για τους ανθρώπους που κάνουν βαριά μυϊκή εργασία.