«Πώς ήταν το σχολείο σήμερα;» – 10 διαφορετικοί τρόποι να ρωτήσετε τα παιδιά

Ως γονείς, θέτουμε καθημερινά αυτή την ερώτηση στα παιδιά μας. Ανάλογα με την προσωπικότητά τους, μπορεί να ανταποκριθούν με τίποτα περισσότερο από ένα απλό «καλά» και ίσως έναν αναστεναγμό. Συνήθως κάνουμε αυτή την ερώτηση για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση με τα παιδιά μας, ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε πώς τα πέρασαν στο σχολείο. Η πιθανότητα να μην υπάρξει τίποτα περισσότερο από μια ξερή απάντηση σε αυτό το γενικό ερώτημα, δεν πρέπει να μας ανησυχεί.

Πώς μπορούμε λοιπόν, ως γονείς, να γνωρίζουμε πραγματικά πώς τα πάνε τα παιδιά μας συναισθηματικά και κοινωνικά αν δεν μιλάνε; Η ψυχολόγος Mary Reckmeyer, Ph.D. παρουσιάζει τις ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τη σχέση με τα παιδιά μας, καθώς μεγαλώνουν και γίνονται πιο ανεξάρτητα.

Όταν ρωτάτε τα παιδιά σας για την ημέρα τους -ακόμα κι αν πρόκειται για μια γρήγορη συζήτηση στο αυτοκίνητο, κατά τη διάρκεια του φαγητού ή πριν από τον ύπνο- το να γνωρίζετε τα μοναδικά τους ταλέντα θα σας βοηθήσει να καθοδηγήσετε τη συζήτηση σε μεγαλύτερο βάθος. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μιλήσουν και δείξτε τους ότι τα ακούτε και τα εκτιμάτε γι’ αυτό που είναι.

Ξεκινήστε τη συζήτηση θέτοντας στα παιδιά σας αυτές τις 10 ερωτήσεις, εστιάζοντας φυσικά σε αυτό που κάνουν καλύτερα:

 1. Για τα παιδιά που είναι δραστήρια, ρωτήστε τι κατάφεραν εκείνη την ημέρα ή την εβδομάδα. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα με φίλους ή μια σχολική εργασία.
  Ερώτηση: Ποια είναι η καλύτερη φιλοφρόνηση που έλαβες σήμερα και για ποιο λόγο;
 2. Για τα παιδιά που δείχνουν ενσυναίσθηση και θέλουν να κάνουν τη διαφορά, ρωτήστε πώς βοήθησαν κάποιον εκείνη την ημέρα.
  Ερώτηση: Ποιος είναι ο τρόπος που έδειξες σήμερα ότι είσαι ένας καλός φίλος;
 3. Ρωτήστε τα παιδιά που επιθυμούν να αγωνίζονται -και να κερδίζουν- εάν τα κατάφεραν σε κάποια πρόκληση στην τάξη ή εάν πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία σε κάποιο διαγώνισμα.
  Ερώτηση: Τι έκανες καλύτερα από κάποιον άλλο σήμερα;
 4. Για τα παιδιά με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ρωτήστε αν δοκιμάζουν νέα πράγματα, όπως η συμμετοχή τους σε διάφορες ομάδες στο σχολείο.
  Ερώτηση: Ποια ήταν η πιο περήφανη στιγμή σου σήμερα;
 5. Εάν τα παιδιά σας είναι υπεύθυνα και αξιόπιστα, ρωτήστε τα πώς δίνουν το καλό παράδειγμα στα άλλα παιδιά.
  Ερώτηση: Ποια είναι η αγαπημένη σου δουλειά στο σχολείο; Ποιος βασίζεται σε εσένα γι’ αυτό;
 6. Για τα παιδιά που αγαπούν να μαθαίνουν συνεχώς νέα πράγματα και έχουν πολλές ερωτήσεις, ρωτήστε αν έχουν μια αγαπημένη νέα ιδέα και τι θέλουν να μάθουν.
  Ερώτηση: Τι σχεδιάζεις τώρα; Ποιες είναι όλες οι λεπτομέρειες;
 7. Ρωτήστε τα παιδιά που ονειρεύονται το μέλλον, πώς βλέπουν τον εαυτό τους στο επόμενο έτος ή σε πέντε χρόνια από τώρα.
  Ερώτηση: Τι έκανες σήμερα που σε βοήθησε να μάθεις περισσότερα για το μέλλον;
 8. Για τα παιδιά που εστιάζουν στην τελειότητα και τις λεπτομέρειες, ρωτήστε αν βοήθησαν έναν φίλο ή τον δάσκαλο να παραμείνει οργανωμένος.
  Ερώτηση: Τα πράγματα πήγαν όπως είχες προγραμματίσει σήμερα; Αν κάτι δεν πήγε όπως ήταν προγραμματισμένο, τι έμαθες από αυτό;
 9. Αρέσει στα παιδιά σας να διασκεδάζουν τους άλλους; Ρωτήστε τα αν έχουν ένα αγαπημένο πρόσωπο που θαυμάζουν και τι τους αρέσει σε αυτό.
  Ερώτηση: Έκανες κάποιον να γελάσει σήμερα; Τι αστείο είπες ή έκανες σήμερα;
 10. Εάν έχετε παιδιά που δημιουργούν μακροχρόνιες φιλίες ή κάνουν εύκολα φίλους, ρωτήστε τι συμβαίνει στη ζωή των φίλων τους.
  Ερώτηση: Έκανες νέους φίλους σήμερα; Πόσους φίλους έχεις στο σχολείο;

Έχοντας μικρές στιγμές για να επικοινωνήσετε ξεχωριστά με τα παιδιά σας, θα τους δείξετε ότι απολαμβάνετε τις μοναδικές τους ιδιότητες. Ακούστε τις ιστορίες των παιδιών σας σχετικά με το σχολείο, τις δραστηριότητες και τους φίλους τους. Και βεβαιωθείτε ότι τα ακούτε πραγματικά. Εσείς θα έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον κόσμο τους, ενώ εκείνα θα απολαμβάνουν πραγματικά να σας διηγούνται την ημέρα τους.

Πηγή: creativechild.com