Αρχική Infokids Υγεία Οι σχέσεις αδελφών ίδιου φύλου

Οι σχέσεις αδελφών ίδιου φύλου

Ένα άρθρο από τη δασκάλα Καλαχάνη Χριστίνα

Πάντα μέσα σε μια οικογένεια τα παιδιά αναπτύσσουν ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ τους είτε αυτές είναι συνεργασίας, αγάπης, κατανόησης και συνεννόησης είτε είναι πιο αδιάφορες, με περισσότερες εντάσεις και αγριότητες. Τι ιδιαίτερο συμβαίνει όμως όταν τα παιδιά που μεγαλώνουν και αυτομάτως συνυπάρχουν είναι του ίδιου φύλου;

Αρχικά τα αδέρφια ίδιου φίλου (είτε είναι αγόρια είτε είναι κορίτσια) παρουσιάζουν μία σχέση περισσότερο ανταγωνιστική. Συνήθως ο μεγαλύτερος αδερφός προσπαθεί να προβληθεί περισσότερο εις βάρος του μικρότερου- που ενδεχομένως τραβάει την προσοχή των γονιών- κάνοντας διάφορες αταξίες ή ζητώντας τη συνεχή ενασχόληση της μαμάς και του μπαμπά μαζί του. Από την άλλη, ο μικρός αδερφός έχει την τάση να προσπαθεί να μιμηθεί τον μεγαλύτερο αδερφό του και αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: α) νιώθει μια ασφάλεια κάνοντας τα ίδια πράγματα με αυτόν και νιώθει μια σιγουριά επιτυχίας και β) πιστεύει ότι εφόσον το κάνει ο αδερφός του που είναι μεγαλύτερος θα πρέπει να το κάνει και ο ίδιος αδιαφορώντας ουσιαστικά για τις δικές του επιθυμίες και ανάγκες.

Το ίδιο φόντο παρατηρούμε και στις σχέσεις μεταξύ των κοριτσιών που ο ανταγωνισμός εκεί μπορεί να ξεκινήσει από τα πιο απλά θέματα όπως τα παιχνίδια, τα ρούχα αλλά να καταλήξει σε πιο σοβαρά για το χωρισμό του δωματίου, για τις κοινές δραστηριότητες, κτλ. Έχει παρατηρηθεί ότι όσο τα παιδιά μεγαλώνουν οι αποκλίσεις στις σχέσεις τους μειώνονται καθώς τα αδέρφια ωριμάζουν σωματικά, ψυχικά και πνευματικά και αλλάζουν ή καλύτερα βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους.Πολλές φορές μοιράζονται τα πράγματα τους, τις απόψεις τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους και λειτουργούν ομαλά σαν μια γροθιά.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ σημαντικό ρόλο έχουν οι γονείς και το πώς αντιμετωπίζουν και διαχειρίζονται τα αδέρφια γιατί πολλές φορές ο ανταγωνισμός και η ζήλια μεταξύ των αδερφιών προέρχεται από έμμεση κατευθυντήρια δύναμη των ίδιων των γονέων.

H πρόταση η δική μου είναι ότι οι γονείς πρέπει να προσέξουν πολύ αυτή τη συμπεριφορά των παιδιών τους. Πολλές φορές την προσπερνούν έτσι ασήμαντα ενώ τα παιδιά είναι πιθανό να θέλουν να τους "στείλουν" κάποιο μήνυμα, για παράδειγμα, μπορεί να νιώθουν παραμελημένα ή ανασφάλεια ή αναζητούν ενδεχομένως την προσοχή των γονιών τους. Καλό θα είναι οι γονείς να βρίσκονται δίπλα πάντα στα παιδιά τους, να επιδιώκουν μια συνεχή συζήτηση με αυτά για να μπορέσουν να βελτιωθούν οι σχέσεις και μεταξύ τους και μεταξύ των αδερφών.

** Η κυρία Χριστίνα Καλαχάνη, παραδίδει μαθήματα σε παιδιά δημοτικού στο κέντρο της Αθήνας. Αν ενδιαφέρεστε, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί της στο κινητό τηλέφωνο ή να της στείλετε μέιλ.
Καλαχάνη Χριστίνα, δασκάλα
Επικοινωνία: 6983633141, christina18343@hotmail.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.