Γιορτινό χοιρινό με πορτοκάλι

Εύκολο, νόστιμο, υγιεινό, παραδοσιακό και πολύ γιορτινό, το χοιρινό μέσα στην πιατέλα με τις πατατούλες του είναι ένα έδεσμα γαργαλιστικό!

Υλικά
1 κιλό χοιρινό μπούτι (προτιμούμε γάλακτος)
1 κιλό πατάτες
χυμό από δύο πορτοκάλια
χυμό από ένα λεμόνι
1/2 κούπα λευκό κρασί
1 κουταλιά μέλι
1 σκελίδα σκόρδο
1 κουταλιά μουστάρδα
1/2 κούπα ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Χαράζουμε το μπούτι σε μερίδες. Αφού καθαρίσουμε τις πατάτες και πλύνουμε το κρέας πολύ καλά τα βάζουμε στη γάστρα ή σε ταψί και τα αλατοπιπερώνουμε. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με τους χυμούς των πορτοκαλιών και του λεμονιού, το κρασί, το μέλι και τη μουστάρδα και το χτυπάμε με το μίξερ πολύ καλά. Τρίβουμε το σκόρδο (για να πάει παντού) και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα. Περιχύνουμε τις πατάτες και το κρέας και ανακατεύουμε για να πάει παντού. Τέλος ρίχνουμε το λάδι σε όλα τα υλικά. Σκεπάζουμε και ψήνουμε για 11/2 ώρα στους 150c-160c και στη συνέχεια ψήνουμε για μία ώρα με ανοιχτό καπάκι στους 180c για να πάρει χρώμα γυρίζοντας το κρέας και από τις δύο πλευρές.