Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011» με τίτλο «Κρίσεις: Συνέχεις και ασυνέχειες στην Ιστορία», το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Στ΄ Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, με κεντρικό θέμα «Φιλελληνισμός και η Αθήνα, πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους».
Η εκπαιδευτική δράση θα επικεντρωθεί στη γέννηση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για την αρχαία και τη νεότερη Ελλάδα. Τονίζεται η πνευματική δράση ελλήνων και ευρωπαίων λογίων στη Δυτική Ευρώπη ήδη από το 15ο αιώνα, η εξάπλωση του Φιλελληνικού κινήματος κατά τη διάρκεια του ελληνικού Αγώνα ανεξαρτησίας. Γίνεται ιδιαίτερη μνεία στο λόρδο Βύρωνα και το βασιλιά της Βαυαρίας, Λουδοβίκο Α’, πατέρα του Όθωνα (πρώτου βασιλιά της Ελλάδας), που με την επιρροή του, επελέγη η Αθήνα ως πρωτεύουσα του νέου ελληνικού Κράτους.
Το πρόγραμμα επιδιώκει να αναπτύξει την κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και τον διαπολιτισμικό διάλογο, προσεγγίζοντας τα γεγονότα που ανήκουν στην ιστορία περισσοτέρων του ενός ευρωπαϊκών κρατών και πρωτίστως τα επιτεύγματα του ευρωπαϊκού πνεύματος.
Οι δράσεις του προγράμματος θα διεξάγονται κάθε Τετάρτη, καθ’ όλο το σχολικό έτος με προγραμματισμένες ομάδες των 20 μαθητών, μετά από συνεννόηση με σχολεία και ομάδες που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών
Παπαρρηγοπούλου 5-7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα

Υπεύθυνη προγράμματος: Μαρία Τσιολάκη, Επιμελήτρια Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Τηλ. επικοινωνίας: 210 3231387, 210 3256756