Ημερίδα «ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα» (23/9)

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) – διεθνώς ADHD: Attention Deficit Hyperactivity Disorder – είναι μια από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Εμφανίζεται στο 5-7% του μαθητικού πληθυσμού (αρκετές μελέτες δίνουν ένα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό), όμως, παρόλο που πρόκειται για μια τόσο συχνή κατάσταση, συνεχίζει να είναι ελάχιστα κατανοητή στην κοινότητα και να μην είναι αποδεκτή από όλες τις επιστημονικές και κοινωνικές ομάδες. Αν και είναι μια από τις πιο μελετημένες και τεκμηριωμένες παιδοψυχιατρικές διαταραχές παγκοσμίως, έχει συγχρόνως προκαλέσει τις περισσότερες συζητήσεις και εξακολουθεί να υποδιαγιγνώσκεται σε πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ εμφανίζονται στους ειδικούς, συνήθως, μεταξύ 3 και 7 χρόνων. Η αναγνώριση του προβλήματος συμπίπτει, στις περισσότερες περιπτώσεις, με την ένταξη στο σχολείο, εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων για συγκέντρωση της προσοχής, οργάνωση και συμμόρφωση στους κανόνες.

Η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Σωματείου ADHD HELLAS {Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)] διοργανώνουν ημερίδα στις 23 Σεπτεμβρίου 2012 στα πλαίσια της ADHD Awareness Week (23-09-2012 έως 29-09-2012) με θέμα «ΔΕΠΥ και συνοσηρότητα: από το παιδί στον έφηβο και στον ενήλικα».

Στόχος της ημερίδας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού, των Παιδιάτρων, των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των λειτουργών ψυχικής υγείας στη διαφορετικότητα των προβλημάτων του ατόμου με ΔΕΠΥ στο παιδί, στον έφηβο και τον ενήλικα, με έμφαση στη σχέση της «μη θεραπευμένης ΔΕΠΥ» με την παραβατικότητα, τη χρήση αλκοόλ και εξαρτησιογόνων ουσιών. Οι ομιλητές προέρχονται από το χώρο της Ψυχικής Υγείας με εμπειρία στο θέμα.
Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Παιδείας και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δηλωθεί η συμμετοχή έγκαιρα μέχρι τις 7/09/2012 στο τηλέφωνο 2294078397 κ. Σοφία Αρώνη ή με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση του Σωματείου [email protected].
Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα του Σωματείου www.adhdhellas.org.