Η διατροφή στην εποχή της γρίπης

Ενώ διανύουμε το μέσο ενός ήπιου και μάλλον ζεστού χειμώνα, η γρίπη των χοίρων συνεχίζει λίγο πολύ να απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της επικαιρότητας. Η πρόληψη έχει περάσει μάλλον σε δεύτερη μοίρα μιας και τα βασικά (π.χ. να καλύπτουμε με ένα χαρτομάντιλο ή με τα χέρια μας το βήχα και το φτέρνισμα, να πλένουμε τα χέρια μας συχνά με σαπούνι και νερό κ.α.), τα έχουμε ακούσει και έχουν ειπωθεί ξανά και ξανά… Κανείς όμως δεν αναφέρεται πλήρως ή τουλάχιστον εμπεριστατωμένα στη διατροφική πρόληψη. Βλέπετε, μπορεί να ισχύει ότι περίπου ισχύει και για την κοινή γρίπη, μόνο που νέες έρευνες και πρόσφατες επιστημονικές μελέτες φέρουν στην επιφάνεια ιδιαίτερες διατροφικές τακτικές που… μπορεί να σώσουν ζωές! Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Γράφει ο Δημήτριος Πέτσιος Msc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Διατροφής και Άσκησης, Μέλος του Π.Σ.Δ. & Ελληνικής Εταιρείας Λιπιδιολογίας & Αθηροσκλήρωσης (Ε.Ε.Λ.Α.), Γενικός Διευθυντής δια…της Τροφής (www.diatistrofis.gr)

 

Διατροφή και Η1Ν1
Σε γενικές γραμμές διασφαλίστε μια ισορροπημένη διατροφή – ειδικά σε βιταμίνες A, C, D και ψευδάργυρο – για να ενισχύσετε την ανοσοποιητική λειτουργία. Σας παραθέτουμε συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά τα οποία μελετήθηκαν για τους ιούς της γρίπης (μαζί και τον Η1Ν1), χώρια από όλα τα άλλα που έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο (1ο τεύχος), όπως το σκόρδο, οι κοτόσουπες, τα πορτοκάλια κ.α. που περιέχουν τις παραπάνω βιταμίνες και μέταλλα. Καλό θα ήταν λοιπόν να εντάξετε καθημερινά και συστηματικά στο διαιτολόγιο σας τα παρακάτω:

Προβιοτικά
Σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι η κατανάλωση ζυμωμένου γαλακτοκομικού ροφήματος εμπλουτισμένου με Lactobacillus casei, 2 φορές ημερησίως για 13 εβδομάδες, αύξησε τη σχετική (έναντι placebo) ανοσολογική απάντηση μετά από εμβολιασμό σε υγιείς εθελοντές, ηλικίας άνω των 70 ετών. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε η παραγωγή αντισωμάτων έναντι των ιών Η1Ν1, Η3Ν2 και γρίπης Β.

Ρισβερατρόλη
Απαντάται φυσικά στο φλοιό του σταφυλιού, στο κόκκινο κρασί, στα μούρα και άλλα σκούρα φρούτα και στα φιστίκια. Φαίνεται ότι βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση και μειώνει την έκταση και ένταση της φλεγμονής. Σε σχετική μελέτη, η (+)-vitisin A, -παράγωγο της ρισβερατόλης που απομονώνεται από τις ρίζες του Vitis thunbergii-, εμποδίζει την παραγωγή κυτταροκινών από επιθηλιακά κύτταρα των αεροφόρων οδών, που προκαλεί ο ιός Η1Ν1.

Σελήνιο και Ψευδάργυρος
Βρίσκονται σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, κρέας και κυρίως μοσχαρίσιο συκώτι, ψάρια, αυγά, τόνο, καβούρια και αστακό. Φαίνεται πως η χορήγηση μικρών δόσεων σεληνίου και ψευδαργύρου αυξάνουν την ανοσολογική απάντηση στο εμβόλιο της γρίπης, μειώνοντας τη θνησιμότητα από αναπνευστικές λοιμώξεις.

Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)
Ανευρίσκεται σε εσπεριδοειδή φρούτα, πράσινες πιπεριές, φράουλες κ.α. Φαίνεται πως το ασκορβικό οξύ, σε διαιρεμένες δόσεις, βοηθά στην άμυνα του σώματος μας. Σε μια διετή ελεγχόμενη μελέτη, η χορήγηση βιταμίνης C είχε ως αποτέλεσμα μια 85% μείωση στα συμπτώματα της γρίπης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η χορήγηση πρόσθετης βιταμίνης C σε ασθενείς, υπό αντιβιοτική αγωγή λόγω πνευμονίας, φαίνεται να βελτιώνει την πορεία ανάρρωσης. Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη σε ποντίκια που είχαν προσβληθεί από γρίπη, έδειξε πως η βιταμίνη C είναι αναγκαία για επαρκή ανοσολογική απόκριση προς ελαχιστοποίηση των συμπτωμάτων από το αναπνευστικό σύστημα.

Βιταμίνη D
Υπάρχει στο συκώτι, στα αυγά, στα γαλακτοκομικά, στο σολομό, στη σαρδέλα και στον τόνο. Σημαντική επίσης ποσότητα παράγει το ίδιο το σώμα μας παρουσία ηλιακού φωτός. Η έλλειψή της συνδέεται άμεσα με το ανοσοποιητικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι προκλήσεις αυτού (όπως η γρίπη), ενδημούν πιο έντονα τους χειμερινούς μήνες, όταν το ηλιακό φως δεν είναι αρκετό. Μια ανεπάρκεια της βιταμίνης D μπορεί, με άλλα λόγια, να εμποδίσει την ικανότητα του σώματος να διατηρεί την υγεία και την ανοσοποίησή του.

Βιταμίνη Ε (α-τοκοφερόλη)
Η βιταμίνη Ε απαντάται στις ελιές και το ελαιόλαδο, τους ηλιόσπορους, τους ξηρούς καρπούς, το σπανάκι και άλλα πράσινα φυλλώδη, τα φύτρα σιταριού και προϊόντων ολικής αλέσεως. Η έλλειψη βιταμίνης Ε έχει αποδειχθεί ότι έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη αμυντική λειτουργία του οργανισμού, με παράλληλη αύξηση φλεγμονωδών αντιδράσεων κατά μήκος του αναπνευστικού συστήματος. Όταν δε εξετάστηκε η ανοσολογική αντίδραση και η διατροφική κατάσταση εθελοντών σε μια έρευνα, φάνηκε πως η βιταμίνη Ε παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων.

Φυτικές ουσίες

Active Hexose Correlated Compound (A.H.C.C.)
Το A.H.C.C. συνιστά εκχύλισμα από το μανιτάρι Basidiomycetes, που φαίνεται πως βοηθά σημαντικά την ανοσολογική απόκριση. Σε μελέτη σε ποντίκια, χορηγήθηκε το εκχύλισμα αυτό για 7 ημέρες πριν και κατά τη διάρκεια της μόλυνσης από τον ιό των πτηνών Η5Ν1. Το πείραμα οδηγήθηκε σε μια δοσοεξαρτώμενη αύξηση επιβίωσης, ως απάντηση στην οξεία λοίμωξη.

Μαύρος καρπός σαμπούκου (Sambucus nigra)
Πρόκειται για τυποποιημένο εκχύλισμα που μπορεί να παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, αλλά και να ρυθμίσει την παραγωγή ουσιών που καταπολεμούν τη φλεγμονή, για την προστασία της αναπνευστικής λειτουργίας. Ο μαύρος καρπός σαμπούκου παρέχει βιταμίνες Α και C, καθώς και ανθοκυανίνες, που είναι ισχυροί δεσμευτές ελεύθερων ριζών. Τα συστατικά του μπορούν να εξουδετερώσουν τις αιχμές των ιών, συμπεριλαμβανομένων των ιών της γρίπης, εμποδίζοντας τους ιούς να τρυπήσουν τα κυτταρικά τοιχώματα του οργανισμού και να αναπαραχθούν. Επίσης, μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική λειτουργία, αυξάνοντας την παραγωγή κυτταροκινών.

Ψυχραιμία!
Το μέτρο η ποικιλία και η ισορροπία στη διατροφή σας θα σας εξασφαλίσουν την πλειονότητα όλων των παραπάνω ευεργετικών -ενάντια της γρίπης- συστατικών. Εάν παρόλα αυτά θέλετε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό ή κλινικό διαιτολόγο πρώτα. Τέλος διαβάστε όλες τις ετικέτες των προϊόντων, ακολουθήστε προσεκτικά όλες τις οδηγίες χρήσης και μην υπερβαίνετε τις συνιστώμενες ανώτατες δόσεις. Να θυμάστε απλά ότι πρόκειται για μια γρίπη και τίποτα παραπάνω!