Λευκώματα- έργα τέχνης

Ο Μαλαρμέ υποστήριζε ότι ο κόσμος φτιάχτηκε για να χωρέσει σε ένα βιβλίο. Ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να χαρίσετε στα αγαπημένα σας πρόσωπα είναι τα λευκώματα. Βιβλία ογκώδη, πολύχρωμα, με προσεγμένη πολυτέλεια και υψηλή αισθητική μετατρέπουν τον ελεύθερο χρόνο σε έναν απολύτως κερδισμένο χρόνο.

Η ταινία “El Greco” του Γιάννη Σμαραγδή κατάφερε να κλέψει τις καρδιές των σινεφίλ και να τους μεταφέρει στην εποχή που έζησε και έδρασε ο μεγάλος ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος. Η γυναίκα του δημιουργού, Ελένη Σμαραγδή έφτιαξε το λεύκωμα “Εl Greco, H ταινία” που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίλητος. Στο λεύκωμα αποτυπώνεται όλο το υλικό που συγκεντρώθηκε στα πλαίσια της ταινίας μπροστά και πίσω από τις κάμερες, ανέκδοτες φωτογραφίες, περιγράφονται όλα τα στάδια δημιουργίας της ταινίας από τη σύλληψη της ιδέας και τις προσπάθειες που έγιναν για να υλοποιηθεί. Σημαντικό κεφάλαιο αποτελεί το ταξίδι της ταινίας σε όλο τον κόσμο και τα βραβεία που απέσπασε σε κινηματογραφικά φεστιβαλ.
ISBN: 978-960-464-189-5
Τιμή: 60,00€

Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στον ένα χρόνο λειτουργίας του, απέσπασε τα καλύτερα σχόλια των τουριστών για το σύγχρονης αισθητικής κτίριο του. Οι εκδόσεις Rizzoli σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Bernard Tschumi που ανέλαβε εξ ολοκλήρου την υλοποίηση του νέου μουσείου προτείνουν το “The New Acropolis Museum”. Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στο σημαντικότερο μνημείο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο αναγνώστης στις σελίδες θα διαβάσει σημαντικές πληροφορίες για τα στάδια υλοποίησης του μουσείου και θα δει ανέκδοτες φωτογραφίες από το στήσιμο και τη μεταφορά των εκθεμάτων. Μια σπουδαία αγγλική έκδοση, που δεν πρέπει να λείπει από καμία ελληνική βιβλιοθήκη.
ISBN: 978-0-8478-3419-8
Τιμή: 42,00€
Για τους λάτρεις των κυκλαδίτικων νησιών, το λεύκωμα “Κυκλάδες, τα διαμάντια του Αιγαίου, Πανοραμικές λήψεις έως 360ο” από τις εκδόσεις Meis Studio θα τους ταξιδέψει σε αγαπημένους κυκλαδίτικους προορισμούς. Ο πρωτοπόρος της πανοραμικής φωτογραφίας, Γιώργος Μέης, μεταφέρει το φως και το χρώμα μέσα από τον φακό του, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που αναδεικνύει τα νησιά των Κυκλάδων στην πραγματική τους διάσταση “Διαμάντια του Αιγαίου”.
ISBN: 960-86736-2-3
Τιμή: 59€

Βασιλικές κορόνες, μεσαιωνική ατμόσφαιρα και λαμπερή ομορφιά είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του βιβλίου- λευκώματος “Kingdom of Beauty” του μακιγιέρ των επωνύμων Γιάννη Μαρκετάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπασωτηρίου. 30 celebrities και περισσότεροι από 50 κορυφαίοι φωτογράφοι, στυλίστες, σχεδιαστές και κομμωτές συνεργάστηκαν σε ένα έργο που συνδυάζει αριστοτεχνικά το μακιγιάζ, τη μόδα και την τέχνη. Έλενα Παπαρίζου, Ζέτα Μακρυπούλια, Ζέτα Δούκα, Ελένη Μενεγάκη, Δούκισσα Νομικού, Σμαράγδα Καρύδη, Νίνο και πολλοί άλλοι φοράνε το αιώνιο σύμβολο της κυριαρχίας και μεταμορφώνται σε βασίλισσες και βασιλιάδες του μεσαίωνα.
Τιμή: 54€

Η φετινή χρονιά ήταν αφιερωμένη στη γαστρονομία και τη γευσιγνωσία. Ο αγαπημένος σεφ και παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής, Ηλίας Μαμαλάκης, έχοντας ταξιδέψει σχεδόν σε όλο το κόσμο και γευτεί ετερόκλητες γεύσεις, έγραψε το ” Στα μονοπάτια και στις κουζίνες του κόσμου. Τόπος, χρόνος, γεύση” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Modern Times. Ξεφυλλίστε τις σελίδες του λευκώματος και ταξιδέψτε νοερά στο Κάιρο, στη Βαρκελώνη, στην Κωνσταντινούπολη, στο Ισραήλ, στη Νέα Υόρκη, στην Κοιλάδα του Λίγηρα, αλλά και στη Λέρο, στα Άγραφα, στο Σούλι και σε πολλούς ακόμα διαφορετικούς προορισμούς. Και αν πεινάσετε, δοκιμάστε τον αρακά του κυρίου Τσελεμεντέ, τα αρνίσια κεφτεδάκια και το χούμους του Μωχάμετ Άλι, την ομελέτα με κορν μπιφ ενός εξόριστου στο Παρθένι της Λέρου και άλλα πολλά μεζεδάκια απ’ όλο τον πλανήτη.
ISBN: 978-960-691-647-2
Τιμή: 35€

Η τηλεοπτική μεταφορά του “Νησιού” της Βικτώριας Χίσλοπ ήταν η αφετηρία για να ξεδιπλωθεί η ιστορία ενός τόπου που για χρόνια στιγματίστηκε από τη κατάρα της νόσου του Χάνσεν. Ο Γιάννης Αλιμπέρτης έγραψε το λεύκωμα “Σπιναλόγκα, το νησί των ζωντανών νεκρών” που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Mystic. Μινωίτες, Αχαιοί, Δωριείς, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Σαρακηνοί, Γενουάτες, Βενετοί, Χαΐνηδες, Οθωμανοί, όπως και Έλληνες χανσενικοί από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα φιλοξενήθηκαν στα άγονα χώματα της Σπιναλόγκας και την πότισαν με πόνο, αλλά και ελπίδα για ζωή. Σήμερα, στεκόμαστε με θαυμασμό στα έργα που έμειναν -τείχη, προμαχώνες, εκκλησίες, σπίτια, δρόμοι και λογής λογής κτίρια- που μας μεταφέρουν σε κείνους τους καιρούς και καταγράφουν την ιστορία του νησιού. Το Λεπροκομείο παραμένει μια πικρή ανάμνηση. Το άλλοτε απόρθητο φρούριο της Σπιναλόγκας, υπερήφανο, εκεί στην είσοδο του κόλπου του Κόρφου, εμπνέει δέος και θαυμασμό, αναδεικνύοντας τους όποιους πολιτισμούς που το επηρέασαν. Μοναδική κληρονομιά, λουσμένη στο εκτυφλωτικό φως που αντανακλάται στο γαλάζιο της θάλασσας, κάτω από τον ηλιόλουστο ουρανό του Μιραμπέλλου Κρήτης.
ISBN: 9606655776
Τιμή: 19,80€