Τα Μουσεία προσκαλούν τα παιδιά στην Διεθνή Ημερα Μουσείων (18-19-20/5)

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων, επιθυμώντας να αναδείξει τον ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι «να γίνουν τα Μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών». Εκμεταλλευτείτε την δωρεάν είσοδο στα Μουσεία της χώρας και επισκεφθείτε τα μαζί με τα παιδιά σας. Οι μικροί μας φίλοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά την ιστορία και την λαογραφία του τόπου μας καθώς και επίσης και να συμμετάσχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για την ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Aναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων διαμορφώνεται ως εξής:

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, την Παρασκευή 18 Μαΐου από τις 17.30 το απόγευμα διοργανώνει το πρόγραμμα «Με ερμηνευτή τη μέλισσα ρομπότ» για οικογένειες με παιδιά ηλικίας 3 έως 12 χρόνων.Στο πλαίσιο μιας σύγχρονης προσέγγισης που προσφέρει η εκπαιδευτική ρομποτική, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τα εκθέματα αλλά και τις συλλογές του Παιδικού Μουσείου, με ερμηνευτή τη μέλισσα-ρομπότ.

Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2103312995.

Παιδικό Μουσείο
Κυδαθηναίων 14, Πλάκα

Το Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής αγκαλιάζει την παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Άνω Ιλισίων «Η Γειτονιά μας» και διοργανώνει την έκθεση με έργα παιδικής ζωγραφικής εμπνευσμένα από μύθους, ιστορίες και παραμύθια που έχουν διαβαστεί κατά τη τετραετή διάρκεια της Λέσχης “Ζωγραφίζοντας μύθους και παραμύθια” που διαρκέσει μέχρι την 27η Μαίου. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λειτουργεί στους χώρους του Μουσείου παράλληλη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου. Συμμετέχουν οι εκδόσεις Κέδρος, Λιβάνη, Παπαδόπουλος, Καλειδοσκόπιο, Επόμενος Σταθμός, Άγκυρα, Πατάκη, Ενάλιος, Κάστωρ, Μίλητος, Μοντέρνοι Καιροί, Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. κ.ά. Εντός της έκθεσης θα λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα ζωγραφίζοντας.

Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής
Μελιδώνη 4-6, Θησείο

Το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας προσκαλεί τα παιδιά την Παρασκευή 18 Μαϊου στις 10 το πρωί να παρακολουθήσουν την κουκλοθεατρική παράσταση «Το μυστικό του πρίγκιπα της μνήμης» και εν συνεχεία να φτιάξουν τις δικές τους κατασκευές στο καλλιτεχνικό εργαστήρι κατασκευής χαρτιού. Το Σάββατο 19 Μαϊου από τις 6 το απόγευμα θα διεξαχθεί εκ νέου καλλιτεχνικό εργαστήρι και στις 8 το βράδυ μικροί και μεγάλοι θα διασκεδάσουν με τα ταχυδακτυλουργικά παιχνίδια του Assad Nazari.

Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας
Μέγαρο Διομήδη,
3ης Σεπτεμβρίου 146, Αθήνα

Την Κυριακή 20 Μαΐου τα παιδιά θα αλλάξουν τον κόσμο του Μουσείου Kυκλαδικής Τέχνης. Οι μικροί μας φίλοι θα δημιουργήσουν έργα στο παιδικό εργαστήριο και θα του δώσουν έτσι χρώμα και μια νέα ταυτότητα. Καλούμε λοιπόν όλα τα παιδιά να πάρουν μέρος σε εικαστικά εργαστήρια, να ξεναγηθούν, να φωτογραφηθούν και να φωτογραφίσουν, να διασκεδάσουν και, με τις δημιουργίες τους, να αλλάξουν τους χώρους του Μουσείου. Οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές και την περιοδική έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες μαζί με τα παιδιά τους, καθώς και να παρακολουθήσουν τη διάλεξη της Κατερίνας Μαγγανά, συμβουλευτικής ψυχολόγου-ψυχοθεραπεύτριας με θέμα «Στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών… ζήσαν αυτοί καλά και τα παιδιά καλύτερα!» Πληροφορίες σχετικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και κρατήσεις θέσεων για τα παιδικά εργαστήρια και τη διάλεξη Τ: 210 7294220.

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα

Στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, γονείς και παιδιά θα παρακολουθήσουν τη θεατρική παράσταση «Ο κώδικας του κοντού δράκου», που ψυχαγωγεί τα παιδιά και τα φέρνει σε δημιουργική επαφή με τον κώδικα της μουσικής και της γλώσσας, μα πάνω από όλα τα βοηθάει να δουν πως όταν οι άνθρωποι συνεργάζονται μεταξύ τους μπορούν να καταφέρουν τα πάντα! Ένας σοφός δράκος με δυνατά φτερά, μία κροκόδειλος που όλο σκέφτεται το φαγητό και τα δύο αδέλφια της, το καθένα με το δικό του ιδιαίτερο χαρακτήρα. Όλα κυλούν ήρεμα και ωραία στο ποτάμι που ζούνε όταν ξαφνικά ο δράκος σκοντάφτει πάνω σε ένα παλιό σεντούκι. Τι να κρύβει άραγε; Πόσο πολύ αυτό το σεντούκι μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους; Το κείμενο της παράστασης βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Γιακουμάρος, Βασίλης Ζαϊφίδης, Μαριάνθη Φωτάκη, Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Τσιρίδης, Σκηνικά: Φωτεινή Ιατρού, Φωτισμοί: Γεράσιμος Δενδρινός, Κοστούμια-Οργάνωση παραγωγής: Βασιλική Αλεξοπούλου. Ώρα έναρξης: 18:30. Διάρκεια: 60’.

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών & Μουσικής
Βασίλη & Μαρίνας Θεοχαράκη

Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1