Το πρώτο χελωνάκι της σεζόν στα Σεκάνια Ζακύνθου!

Άρχισε και φέτος η εκκόλαψη των φωλιών με την παραλία των Σεκανίων και πάλι να προπορεύεται! Το βράδυ της 17ης Ιουλίου 2012 ένα χελωνάκι ξεμύτισε από τη φωλιά και ξεκίνησε το επικίνδυνο ταξίδι της ζωής τους ακολουθώντας το φως των άστρων και αφήνοντας τα ίχνη τους στην άμμο να γίνουν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πρωινούς παρατηρητές της παραλίας από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ που συνεργάζεται με το Φορέα Διαχείρισης του ΕΘΠΖ.

Στην 1η φωλιά που είχε καταγραφεί φέτος στα Σεκάνια μετά από 56 ημέρες εκκόλαψης βγήκε επιτέλους ο πρώτος νεοσσός. Ήταν η φωλιά που είχε καταγραφεί στις 23 Μαΐου, την Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας! Την επόμενη μέρα ακολούθησε και άλλη μια φωλιά στην ίδια παραλία.

Παράλληλα στην παραλία υπήρχαν και ίχνη θηλυκών χελωνών που συνεχίζουν να ωοτοκούν ακόμα, μέχρι και τις αρχές Αυγούστου. Η εκκόλαψη και των υπόλοιπων φετινών φωλιών θα συνεχιστεί μέχρι και τον Οκτώβρη.
Κάθε χρόνο εκατοντάδες χελωνάκια ξεκινούν το ταξίδι προς την θάλασσα, μόνο ένα στα χίλια όμως περίπου από αυτά υπολογίζεται ότι θα καταφέρει να επιβιώσει και να επιστρέψει ως ενήλικη στον τόπο γέννησής της μετά από 25 με 30 χρόνια για να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Στο στάδιο της εκκόλαψης είναι πολύ σημαντικό να μην υπάρχουν φώτα στο πίσω μέρος των παραλίων ωοτοκίας, γιατί τα χελωνάκια αποπροσανατολίζονται και δεν καταφέρνουν να φτάσουν στη θάλασσα και πεθαίνουν. Επίσης δεν πρέπει να υπάρχει κόσμος στην παραλία κατά τη διάρκεια της νύχτας, γιατί υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ποδοπατηθούν κατά λάθος.

Η θαλάσσια χελώνα συνυπήρχε κάποτε με τους δεινοσαύρους και κατοικούσε σε θάλασσες και ωκεανούς πολύ πριν ο άνθρωπος εμφανιστεί στη γη. Σήμερα δυστυχώς η ύπαρξη της απειλείται σοβαρά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, λόγω της υποβάθμισης των παραλίων ωοτοκίας αλλά και των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες χελώνες στη θάλασσα που συνήθως σχετίζονται με ανθρώπινες δραστηριότητες (όπως η πρόσκρουση με ταχύπλοα σκάφη, η εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, η ρύπανση κ.α.). Η Caretta caretta χρειάζεται την βοήθεια όλων μας για να συνεχίσει να μπορεί να γεννάει επιτυχώς στις παραλίες ωοτοκίας της, αλλά και να κολυμπάει χωρίς προβλήματα μέσα στη θάλασσα.

Ένας από τους πιο σημαντικούς τόπους αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta στην Μεσόγειο είναι ο κόλπος του Λαγανά, που φιλοξενεί περίπου το 26% των καταγεγραμμένων φωλιών ανά την Μεσόγειο. Το 1999 η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και προστατεύεται. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής περιοχής, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου συνεργάζεται με Τοπικούς Φορείς και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΧΕΛΩΝ, WWF – Ελλάς και Mom.

Για να μάθετε περισσότερα για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και για τις θαλάσσιες χελώνες, μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου: http://www.nmp-zak.org/
ΑΡΧΕΛΩΝ, Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας: www.archelon.gr
Η απολύτου προστασίας παραλία των Σεκανίων, ο πυρήνας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου. Στην παραλία αυτή, μήκους 700 μέτρων, συνωστίζονται κατά μέσο όρο 600 φωλιές θαλάσσιων χελωνών κάθε καλοκαίρι, σύμφωνα με το συνεχές πρόγραμμα παρακολούθησης της φωλεοποίησης που πραγματοποιεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ από το 1983. Για την προστασία αυτής της τόσο σημαντικής ανά τον κόσμο παραλίας, η WWF Ελλάς έχει αγοράσει τη γη στο πίσω μέρος της παραλίας για να παραμείνει ανέγγιχτη και να συνεχίσει να αποτελεί καταφύγιο για τις θαλάσσιες χελώνες και στο μέλλον.