Το φθινόπωρο έχει τις δικές του αλλεργίες

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στα αλλεργικά νοσήματα η σκέψη μας ανατρέχει στην περίοδο της Άνοιξης. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και τη φθινοπωρινή περίοδο, κάποια ευαίσθητα άτομα μπορεί να υποφέρουν από αλλεργικά συμπτώματα.

* Όσον αφορά στις αναπνευστικές αλλεργίες, άτομα που είναι ευαισθητοποιημένα σε γύρεις φυτών που ανθοφορούν το φθινόπωρο, μπορεί να παρουσιάσουν καταρροή, πταρμούς, ρινική συμφόρηση, κνησμό στη μύτη και στα μάτια, ακόμα και άσθμα μετά από έκθεση στα υπεύθυνα αλλεργιογόνα.

* Οι ισχυροί άνεμοι που ενδέχεται να παρουσιάζονται αυτή την εποχή μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων λόγω διασποράς των γύρεων.

* Οι αλλεργικές δερματοπάθειες εμφανίζονται και το φθινόπωρο. Μάλιστα, η κνίδωση εκ ψύχους, μια κατάσταση όπου το άτομο εμφανίζει εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση στο ψύχος, στα ευαίσθητα άτομα παρουσιάζεται και με τις πρώτες φθινοπωρινές δροσούλες.

* Και οι τροφικές και φαρμακευτικές αλλεργίες δεν σπανίζουν το φθινόπωρο, με περιστατικά τροφικής αλλεργίας από εποχιακά τρόφιμα, όπως τα σταφύλια.

* Τέλος η ατοπική δερματίτιδα, αρχίζει να επιδεινώνεται από το φθινόπωρο, με την εμφάνιση των πρώτων χαμηλών θερμοκρασιών, ενώ γενικά είναι σε ύφεση τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι θα κάνετε: Το βασικότερο είναι η αποφυγή του υπεύθυνου αιτιολογικού παράγοντα όταν είναι γνωστός και στο μέτρο που είναι εφικτό. Επιπλέον, για την αναπνευστική αλλεργία και την αλλεργία στο δηλητήριο των Υμενόπτερων υπάρχει και ειδική θεραπεία, η ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση.