13 μουσεία για παιδιά στην Αθήνα: Παιχνίδι και μάθηση

Μια ιδανική βόλτα για την οικογένειά σας είναι η επίσκεψη σε κάποιο από τα παιδικά μουσεία της Αθήνας. Τα παιδικά μουσεία μπορούν να αποτελέσουν ένα ασφαλή χώρο για εξερεύνηση, γνώση, παιχνίδι και βιωματικές μαθησιακές εμπειρίες. Ξεχωρίσαμε δεκατρία και σας τα παρουσιάζουμε

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ένας τεράστιος χώρος φιλοξενεί το Μουσείο Αυτοκινήτου με την εντυπωσιακή συλλογή από αυτοκίνητα μιας άλλης εποχής που μόνο που τα βλέπει ο επισκέπτης θέλει να τα γνωρίσει καλύτερα. Σκοπός του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου είναι η ενημέρωση του κοινού για τα επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και η εκπαίδευση των νέων στην οδική ασφάλεια και συμπεριφορά. Εκτός από την έκθεση των αυτοκινήτων στο μουσείο υπάρχουν εκπαιδευτικά προγράμματα γιια παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και εφήβους

Ιουλιανού 33 – 35 & Γ’ Σεπτεμβρίου 74 – 78 Αθήνα,

Ελληνικό Παιδικό Μουσείο

Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο αποτελεί μία από τις πρώτες μουσειακές εμπειρίες των παιδιών με εκπαιδευτικό και πολιτιστικό σκοπό. Μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι μικροί μας φίλοι έρχονται σ’ επαφή με τον πολιτισμό, την ιστορία, την τέχνη και την επιστήμη.  Είναι ένα περιβάλλον προσαρμοσμένο στις ανάγκες και τις δυνατότητες τους. Πιστεύει ότι η μάθηση υποστηρίζεται από το παιχνίδι, τα πραγματικά αντικείμενα και τις χειροπιαστές εμπειρίες. Υπάρχει για να βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν και να χαρούν τον κόσμο στον οποίο βρίσκονται.

Κτίριο Ωδείου Αθηνών , Βασ. Γεωργίου Β’ 17-19 & Ρηγίλλης, 10675

Μουσείο Ψευδαισθήσεων

Και της οφθαλμαπάτης θα προσθέσουμε γιατί όλη αυτή η ιδέα στηρίζεται σε κατασκευές και «κόλπα» που στόχο έχουν να σε εντυπωσιάσουν και να τρελάνουν τις αισθήσεις σου, αλλά και να σε ενημερώσουν για θέματα οπτικής, αντίληψης και εγκεφάλου. Δοκιμάστε με τα παιδιά σας την Περιστρεφόμενη Σήραγγα (σ.σ. σαν να περπατάς σε κύλινδρο που γυρίζει) το Δωμάτιο του Απείρου (σ.σ. όπου απελευθερώνεσαι από τους νόμους της βαρύτητας) εκπαιδευτικά παζλ, ολογράμματα, και πλήθος άλλων παιχνιδιών που θα σας βγάλουν από τη ρουτίνα, θα σας ψυχαγωγήσουν και θα σας προσφέρουν την ευκαιρία να φωτογραφήσετε τις πιο πρωτότυπες πόζες! Α, ναι η φωτογραφική μηχανή ή το κινητό είναι απαραίτητα!

Διεύθυνση, Ερμου 119, Μοναστηράκι 105 55

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Για 130 χρόνια παρείχε ενέργεια και φωτισμό στην πρωτεύουσα, ενώ μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό στην Ευρώπη που διατηρεί το σύνολο του μηχανολογικού του εξοπλισμού ατόφιο και αυτό από μόνο του είναι ένας λόγος που μαθητές μαζί με καθηγητές και γονείς το επισκέπτονται καθημερινά για να θαυμάσουν όλη αυτή την ιστορία, να αγγίξουν τα παλιά μηχανήματα, να γνωρίσουν τις συνθήκες εργασίας και ζωής στο εργοστάσιο και στην ευρύτερη περιοχή του Γκαζιού. Και το ίδιο το Μουσείο όμως δεν επαναπαύεται στις δάφνες του παρελθόντος. Με ισχυρή ομάδα υπευθύνων και όραμα να προβάλλουν πολιτιστικά αυτό το σημαντικό κομμάτι της βιομηχανικής μας ιστορίας, προβαίνουν σε ετήσια βάση σε προγράμματα και δράσεις – εικαστικά εργαστήρια, bazaar, εργαστήρια ρομποτικής και λοιπών επιστημών, ξεναγήσεις στους 13 χώρους του μουσείου, συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής – καθιστώντας το ένα «φάρο» πολιτισμού, αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης πόλης και μία απίστευτη μουσειακή εμπειρία.

Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης είναι ένα πρωτοποριακό Μουσείο, από τα ελάχιστα στον κόσμο που εκθέτουν έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών 5 έως 14 ετών. Μαθαίνοντας, μέσω της Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης ακολουθεί το αρχικό του όραμα. Σκοπός του Μουσείου είναι η ανάδειξη της μοναδικότητας της Παιδικής Τέχνης. Απευθύνεται στα παιδιά και στους ενήλικες, γονείς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και επιστήμονες. Οι συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν 7.000 έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών, που εμπλουτίζονται κάθε χρόνο.

Διεύθυνση Kόδρου 9, Πλάκα, 105 58

Κέντρο Μελέτης Νεότερης Κεραμικής

Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Oικ. Γ. Ψαροπούλου είναι αφιερωμένο στην ελληνική παραδοσιακή κεραμική των νεότερων χρόνων (16ος – 20ος αιώνας). Η συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πάνω από 3.000 κεραμικά αντικείμενα όλων των ειδών, από όλες σχεδόν τις περιοχές του ελλαδικού χώρου και μας δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη της Κεραμικής τέχνης. Αποτελεί μια προσπάθεια εισαγωγής στην παραδοσιακή κεραμική, και αναπαράστασης διαφορετικών παραδοσιακών εργαστηρίων όπως το εργαστήριο κατασκευής αγγείων χωρίς τη χρήση τροχού, το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον χειροκίνητο τροχό («τροχί») και το εργαστήριο κατασκευής αγγείων στον ποδοκίνητο τροχό.

Μελιδώνη 4-6, 105 53 Κεραμεικός

Μουσείο Αφής

Το Μουσείο αφής είναι από τα λίγα Μουσεία του είδους στον κόσμο. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται ότι τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να αγγίζουν τα εκθέματα, τα οποία είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται  σε άλλα Μουσεία της χώρας και του εξωτρικού. Μέσα από αυτήν την διαδικασία τα παιδιά ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα εκθέματα που υπάρχουν στο μουσείο αφής είναι πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων που εκτίθενται σε άλλα μουσεία της χώρας μας. Με κλειστά μάτια μέσα από την αφή οι επισκέπτες έρχονται σε επαφή με τα εκθέματα με διαφορετικό τρόπο. Δίνεται επίσης η δυνατότητα σε άτομα με προβλήματα όρασης να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά, αλλά και αποτελεί έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της τέχνης.

Δοϊράνης 198 και Αθηνάς 17, Καλλιθέα, 176 73

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Το Μουσείο Γουλανδρή ήταν το πρώτο μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που έθεσε τα θεμέλια της Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Υπάρχουν ειδικά προγράμματα, όπου το παιδί έρχεται σε επαφή με το ζωτικό και το φυσικό βασίλειο και γνωρίζει τους κινδύνους που διατρέχει το περιβάλλον με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο.

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου συμβάλλουν στην έγκυρη γνώση και στη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης. Απευθύνονται στους μαθητές, στους φοιτητές, στους εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό.

Μουσείο Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας

Χαρά, λύπη, θυμό, φόβο, όλα αυτά μαζί σε ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά σε ένα παλιό νεοκλασικό που το πρώτο συναίσθημα που βιώνεις όταν μπαίνεις είναι έκπληξη!

Ένα μοναδικό, διαδραστικό μουσείο αφιερωμένο στα συναισθήματα! Χρησιμοποιεί τις εκθέσεις του, το παιχνίδι και το παραμύθι για να ενθαρρύνει τα παιδιά και τους εφήβους να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα και να κατανοήσουν τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων. Ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί και υποστηρίζει τους ενήλικες σε θέματα που αφορούν τη συναισθηματική ανάπτυξη.

Διεύθυνση: Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου, λόφος Φιλοπάππου, Αθήνα

Μουσείο Παιχνιδιών

Είναι ίσως το πιο «μικρό» σε ηλικία από τα άλλα μουσεία με διάρκεια ζωής μόλις 1,5 χρόνο, αλλά απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες! Στις συλλογές του μπορείτε να δείτε παιχνίδια, κούκλες, εμπορικά επιτραπέζια, αλλά και χειροποίητα από τα παλιά χρόνια, τότε που φτιάχνονταν αυτοσχέδια καράβια και μαριονέτες, όπως επίσης και μία θεατρική κούκλα, έργο του σκηνογράφου Διονύση Φωτόπουλου και το ξύλινο αλογάκι που δώρισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στον αγαπημένο του εγγονό Λευτεράκη. Αυτή τη στιγμή που γράφονται αυτές οι σειρές, η συλλογή ξεπερνάει τα 20.000 αντικείμενα και θεωρείται μία από τις 10 καλύτερες συλλογές παιχνιδιών στην Ευρώπη, ενώ η συλλογή του περιλαμβάνει παιχνίδια και από όλη την Ευρώπη. Το κτίριο δε που θα επισκεφθείτε παραπέμπει από μόνο του σε «παραμυθένιο πύργο», με στοιχεία γοτθικού ρυθμού, μπαρόκ και art nouveau και όλα αυτά σε μία ήσυχη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου.

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1, 175 61 Παλαιό Φάληρο, τηλ. 2126875280

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Στόχος του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης είναι η διάσωση, η έρευνα και η μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων. Κάθε μήνα το Μουσείο διοργανώνει για τα παιδιά μια σειρά από ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα όπου η μάθηση και η διασκέδαση συνδυάζονται με μοναδικό τρόπο.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης Τριπόδων 23, Πλάκα, 10558, Αθήνα 210 3250341

 Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο των Ηρακλειδών, ένα μικρό θαύμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως έχει χαρακτηριστεί από τη δημοσιογραφική οικογένεια, παράγει πολιτισμό πρωτοπορώντας για 15 χρόνια. Από το άνοιγμά του, το 2004, με τη φιλοξενία των συλλογών των ιδρυτών του μέχρι και σήμερα, βρίσκεται συνεχώς στην πρώτη γραμμή στο χώρο των Μουσείων και του Πολιτισμού.

Στο Μουσείο Ηρακλειδών πραγματοποιούνται καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εξοικείωσης με την επιστήμη.

Μουσείο Ηρακλειδών Ηρακλειδών 16, Θησείο 210 3461981

Διαβάστε επίσης: