158 χρόνια μετά τη γέννησή του, ο Καβάφης αναβιώνει μέσω animation και ραπ μουσικής

29 Απριλίου 2021. 158 και 88 χρόνια, αντίστοιχα, από τη γέννηση και τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη, το Ίδρυμα Ωνάση κάλεσε έναν διεθνώς αναγνωρισμένο animator να ζωντανέψει τέσσερα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και έναν νέο Έλληνα ράπερ να τα απαγγείλει.

Τα ποιήματα «Θυμήσου, Σώμα…», «Τα Παράθυρα», «Η Πόλις» και «Απ’ τες Εννιά —» έρχονται να δώσουν νέα πνοή στο έργο του Καβάφη, ανοίγοντας ένα ακόμη παράθυρο στο έργο του, ως «παρηγορία» για το παράξενο 2021. Ο ταλαντούχος MC Saske, ένας από τους νεότερους εκπροσώπους του ελληνικού hip-hop, απορροφάται από τους στίχους του Καβάφη, κάνοντας μια βόλτα στις σκέψεις που αποτύπωσε στο χαρτί ο ποιητής, ενώ ο διεθνώς αναγνωρισμένος animator Ανδρέας Καραουλάνης, για χρόνια πρωτοπόρος της σύνθεσης των ήχων με την εικόνα και με εκθέσεις ανά τον κόσμο, συνοδεύει τις απαγγελίες με εικόνα και μουσική, δημιουργώντας τέσσερα animated βίντεο κολάζ που ολοκληρώνουν την εμπειρία.

«Τα ποιήματα αυτά υπάρχουν. Οι στίχοι τους, οι λέξεις τους τόσο ξεχωριστές που ήταν πραγματικά στοίχημα για μένα να τις κάνω εικόνα. Χρησιμοποίησα τις εικόνες που μου ήρθαν στο μυαλό ακούγοντας και διαβάζοντας τα ποιήματα. Χωρίς να το προσχεδιάσω, να το αναλύσω, ήταν οι αυθόρμητες εικόνες που με οδήγησαν σε αυτό το animation των ποιημάτων. Ο στόχος μου ήταν να «μεταφράσω» άμεσα τα ποιήματα μέσα από το πρίσμα μου, σαν αυτόματη γραφή με κλειστά τα μάτια και το αριστερό χέρι, ενώ είμαι δεξιόχειρας. Κλείσε τα μάτια και γράψε την απάντησή σου. Αυθορμητισμός και αμεσότητα.

Είναι ένα κάλεσμα στο κοινό κάθε ηλικίας που δεν θέλει να πάρει μια άμεση εικονογράφηση του ποιήματος, αλλά να το δει ως έναυσμα δημιουργίας. Όταν ακούς ένα τραγούδι και ένα ποίημα, φτιάχνεις κάποιες εικόνες. Εγώ προτείνω τη δική μου βερσιόν σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, προτείνω στον θεατή να φτιάξει τις δικές του εικόνες, είναι σαν να κάνουμε μια ανοιχτή κουβέντα για το τι προκαλούν μέσα μας αυτά τα ποιήματα».

Διαβάστε περισσότερα στο Infowoman.gr