2 υπέροχα βιβλία που απαντούν σε όλα τα “γιατί” των παιδιών

Τα σχολεία έκλεισαν για τις διακοπές του Πάσχα, αλλά το ταξίδι της γνώσης μόλις αρχίζει! Μπορεί τα πιτσιρίκια να απολαμβάνουν την ανεμελιά των διακοπών, να χαλαρώνουν και να αποφορτίζονται από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, αλλά έχουν και όλο τον χρόνο για να ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης μέσα από βιβλία που αποκαλύπτουν τη διασκεδαστική πλευρά των επιστημών, απαντούν σε ένα σωρό ερωτήματα για όλα όσα υπάρχουν γύρω μας και κάνουν την εξερεύνηση του κόσμου ένα συναρπαστικό ταξίδι μάθησης.

2 βιβλία γνώσεων που δεν πρέπει να λείπουν από καμια παιδική βιβλιοθήκη

Πριν από λίγες μέρες έφτασαν στα χέρια μας τα 2 καινούργια βιβλία γνώσεων από τις εκδόσεις Μεταίχμιο που φέρουν την υπογραφή της Larousse, του οίκου που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τις εγκυκλοπαίδειες, με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές παιδιών προ διαδικτύου.

Ξεχάστε τους ογκώδεις τόμους με τα αναρίθμητα λήμματα και τα μακροσκελή  κείμενα που κουράζουν. Η Larousse μάς παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική, με βιβλία σύγχρονα και άκρως ενδιαφέροντα. Το κείμενο συνδυάζεται αρμονικά με την πρωτότυπη και ευχάριστη εικονογράφησης, δίνοντας τις πληροφορίες με έναν τρόπο απολύτως φιλικό προς τον αναγνώστη από 6 ετών που έχει ένα σωρό απορίες για τον κόσμο που μας περιβάλλει!

Χωρίς σύνθετους ορισμούς και δύσκολες λέξεις, το παιδί καταλαβαίνει αυτά που διαβάζει, τα αφομοιώνει και αυτόματα του δίνεται το ερέθισμα για συζήτηση με το γονιό αλλά και το δάσκαλο.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εγκυκλοπαιδική σειρά που εισάγει τα παιδιά στον κόσμο της επιστημονικής γνώσης, της βιολογίας, της αστρονομίας και του ανθρώπινου σώματος με ευχάριστο τρόπο. Δύο εκδόσεις που ξεχωρίζουν για τον σχεδιασμό τους, το μεστό κείμενο, τις ουσιαστικές πληροφορίες και τη σπιρτόζικη εικονογράφηση!

Η γνώση είναι δύναμη

Πώς φτιάχνουν φράγματα οι κάστορες; Γιατί καλούμε την Πυροσβεστική όταν πιάσει φωτιά; Πώς δημιουργούνται οι κεραυνοί; Πόσα διαφορετικά είδη ζώων υπάρχουν; Τι απειλεί τον πλανήτη μας; Πώς θα ξέρω αν έχω καλή υγεία; Στις σελίδες της “Πρώτης μου Εγκυκλοπαίδειας Larousse” τα παιδιά θα βρουν τις απαντήσεις σε όλες τους τις ερωτήσεις.

Από τη δομή του ανθρώπινου σώματος μέχρι το περιβάλλον και από τα ζώα μέχρι τους γιγάντιους γαλαξίες και το πλανητικό μας σύστημα, το παρελθόν και το παρόν “ζωντανεύει” με μοναδικό τρόπο στις σελίδες αυτού του βιβλίου. Όλα αυτά σε  συνδυασμό με την εκπληκτική εικονογράφηση εμπλουτίζουν θεαματικά τις γνώσεις των παιδιών.

Δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσω το βιβλίο αυτό πολύτιμο. Kάθε σελίδα και μια καινούργια πηγή γνώσης που δίνει στο παιδί το κίνητρο να ανακαλύψει πώς λειτουργεί ο κόσμος.

Η εμβληματική φράση του Φράνσις Μπέικον “H γνώση είναι δύναμη” αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι η γνώση. Ένα παιδί που διαβάζει και διευρύνει τους ορίζοντές του αποκτά αυτοπεποίθηση, οξύνει το πνεύμα του, καλλιεργεί την κριτική του σκέψη, αποκτά πλούσιο λεξιλόγιο και πολλές εγκυκλοπαιδικές γνώσεις, πολύτιμες για την πορεία του στο σχολείο και όχι μόνο.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ

Οι σωστές απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις τους

Γιατί μυρμηγκιάζουν τα πόδια μας; Γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; Γιατί τα αστέρια τρεμοσβήνουν; Πώς επιπλέουν τα νούφαρα; Γιατί τα σαλιγκάρια μπαίνουν συχνά στο καβούκι τους; Γιατί τα φυτά είναι πράσινα;

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να απαντήσετε στα «γιατί;» του παιδιού με το «γιατί έτσι». Αυτή η απάντηση όχι μόνο δεν καταλαγιάζει την περιέργειά του, αλλά το κάνει να σκέφτεται ότι ενδεχομένως να μη γνωρίζετε ούτε εσείς την απάντηση, να θέλετε κάτι να του αποκρύψετε ή, το χειρότερο όλων, ότι δεν ενδιαφέρεστε για όλα όσα το απασχολούν.

Το βιβλίο “Larousse: Τα πρώτα μου γιατί”  δίνει απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και απορίες που έχουν τα παιδιά από 6 ετών. Θα μάθουν ένα σωρό πράγματα για τα ζώα, το σώμα μας, τη φύση, τον πλανήτη μας αλλά και τις ανθρώπινες και οικογενειακές σχέσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι στο βιβλίο καταρρίπτονται και πολλοί μύθοι που λανθασμένα αναπαράγονται από παιδιά αλλά και ενήλικες.

Η χιουμοριστική και παιχνιδιάρικη εικονογράφηση δένει απόλυτα με τα σύντομα, κατανοητά κείμενα κεντρίζοντας το ενδιαφέρον του μικρού αναγνώστη.

Χαρίστε το στο παιδί σας και δώστε του τη δυνατότητα να κάνει ένα πολύτιμο ταξίδι στον κόσμο της γνώσης. To βιβλίο το ενθαρρύνει να εξερευνήσει το φυσικό του περιβάλλον και να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε κάποιες σελίδες του βιβλίου εδώ

Αν, λοιπόν, θέλετε να δώσετε στα παιδιά σας έγκυρες απαντήσεις στα ερωτήματα με τα οποία σας βομβαρδίζουν καθημερινά και να ενισχύσετε τη φιλομάθειά τους, τα βιβλία αυτά θα αποτελέσουν τον καλύτερο σύντροφο, γι΄αυτό δεν πρέπει να λείπουν από τη βιβλιοθήκη σας!