2019-2020: Αυτά τα σχολεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα μετά το σεισμό του Ιουλίου

O ισχυρός σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που έπληξε την Αττική στις 19 Ιουλίου δεν άφησε νεκρούς στο πέρασμά του όμως ορισμένα σχολεία αντιμετωπίζουν σημαντικό κτιριακό πρόβλημα και δυστυχώς είτε δεν θα λειτουργήσουν τη νέα σχολική χρονιά, 2019-2020, είτε θα συστεγαστούν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μαθητών.

Ποια σχολεία στην Αττική θα παραμείνουν κλειστά

Σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Άκη Παυλόπουλου ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής »ο Σωκράτης» Αποστόλης Παπαγιαννόπουλος τόνισε ότι «με τον πρόσφατο σεισμό του Ιουλίου έχουμε πολλές ζημιές σε πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά του Μενιδίου, που δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές και με την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάζεται στο 6ο και 12ο δημοτικό, οι εργασίες είναι ακόμα σε εξέλιξη, ο αγιασμός θα γίνει στο προαύλιο και τα παιδιά δεν θα μπουν στις σχολικές αίθουσες ούτε και την Πέμπτη. Στο 4ο δημοτικό σχολείο Μενιδίου έχουν πέσει κομμάτια τσιμέντου και δεν έχουν έρθει τα συνεργεία για να αποκατασταθούν οι ζημιές».

Ποια σχολεία θα συστεγαστούν για να αντιμετωπιστεί το κτιριακό ζήτημα

Κατόπιν σύσκεψης στο Υπουργείο Παιδείας παρουσία της Υφυπουργού, κ. Ζαχαράκη ελήφθη η απόφαση της προσωρινής συστέγασης του 2ου Λυκείου Πετρούπολης με το 1ο Λύκειο Πετρούπολης. Οι βάρδιες θα γίνονται εναλλάξ πρωί-απόγευμα, μέχρι να βρεθεί μια πιο σταθερή λύση, στην οποία και τα δύο σχολεία θα είναι πρωινά.

Μια από τις λύσεις που εξετάζονται είναι να τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι ως αίθουσες στο χώρο κάτω από το Γυμναστήριο του 1ου Λυκείου, αλλά η τελική απόφαση θα παρθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση οι αίθουσες  θα είναι έτοιμες σε διάστημα τριών μηνών ενώ για την αποκατάσταση των ζημιών στο 2ο Λύκειο θα χρειαστούν δύο χρόνια.

Η λειτουργία του 1ου Γυμνασίου δεν θα επηρεασθεί καθόλου και θα παραμείνει σε πρωινή βάρδια.

Σημαντικά προβλήματα και στο Αιγάλεω

«Έχουμε φροντίσει τα παιδιά να πάνε σε όμορα σχολεία, σε διπλανά δηλαδή σχολεία. Δεν θα έχουμε μετακινήσεις παιδιών. Το 17ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει ακριβώς δίπλα που είναι το 2ο Γυμνάσιο, που είναι σχεδόν συστεγαζόμενα. Το 7ο Δημοτικό Αιγάλεω θα πάει δίπλα, που είναι το 4ο Γυμνάσιο και το 11ο Δημοτικό θα πάει στο 20ό Δημοτικό σχολείο Αιγάλεω», δήλωσε ο Σταύρος Αδάμης, Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ’ Αθήνας σε συνέντευξη του στον ANT1.

H επίσημη θέση του Υπουργείου Παιδείας

Το Infokids.gr επικοινωνήσε με τη κα Κουσουράκου, στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, η οποία δήλωσε τα εξής: “Η Διευθύνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχει έρθει σε επικοινωνία με τους Δήμους της Αττικής που τα σχολεία αντιμετωπίζουν κτιριακά προβλήματα λόγω του σεισμού και οι μαθητές των σχολείων αυτών έχουν ήδη ενημερωθεί ώστε να πάνε σε όμορα σχολεία μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Κανένας μαθητής δεν θα μείνει εκτός σχολείου. Η αποκατάσταση των ζημιών στα σχολεία είναι αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Δήμων”.