28η Οκτωβρίου 2017: Προτάσεις εξόδου σε μουσεία, πολεμικά πλοία και ξεναγήσεις για να πάτε με τα παιδιά μετά την παρέλαση

Αύριο ξημερώνει 28η Οκτωβρίου, η επέτειος του ΟΧΙ. Πρόκειται για μια εθνική γιορτή που μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις που περιείχε το τελεσίγραφο που επιδόθηκε στις 28 Οκτωβρίου του 1940 στον Έλληνα Δικτάτορα που έφερε τίτλο Πρωθυπουργού, Ιωάννη Μεταξά. Συνέπεια της άρνησης αυτής ήταν η είσοδος της Χώρας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940.

Μετά την καθιερωμένη μαθητική παρέλαση πολλοί γονείς αναζητούν εκπαιδευτικές βόλτες και προτάσεις εξόδου για να πάνε παρέα με τα παιδιά τους και να τους προσφέρουν μια εμπεριστατωμένη εμπειρία για τα όσα συνέβησαν στη χώρα κατά τη διάρκεια της Κατόχης. Τα Μουσεία και οι Αρχαιολογικοί Χώροι όπως συμβαίνει σε κάθε εθνική εορτή έχουν ελεύθερη είσοδο ενώ υπάρχουν και πολλές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί ειδικά για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου και αποτελούν εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά μας να μάθουν ουσιαστικά πράγματα για την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ με πιο ευχάριστο τρόπο.

Με αφορμή λοιπόν το Έπος του ‘40, το Infokids.gr σας παρουσιάζει προτάσεις εξόδου με τα παιδιά σχετικές με την επέτειο τις οποίες μπορείτε να παρακολουθήσετε τις κοντινές ημέρες στην 28η Οκτωβρίου.

Προγραμματίστε οικογενειακώς επίσκεψη στα Πολεμικά Πλοία που είναι στον Πειραιά

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι απο την Παρασκευή 27 έως την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, η φρεγάτα ΨΑΡΑ, η πυραυλάκατος ΝΤΕΓΙΑΝΝΗΣ και το υποβρύχιο ΜΑΤΡΩΖΟΣ θα καταπλεύσουν στον λιμένα του Πειραιά, όπου θα παραβάλουν στα κρηπιδώματα 11 και 12 (Εκθεσιακό Κέντρο ΟΛΠ), προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία στο κοινό να τα επισκεφθεί.

Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως:

  • Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, από 15:00 έως 19:00.
  • Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017, από 09:00 έως 19:00.
  • Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017, από 09:00 έως 17:00.

Το Μουσείο Ακρόπολης γιορτάζει την 28η Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο και εγκαινιάζει την έκθεση 2 αριστουργημάτων από τη Σαγκάη

Μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη και το ζωγραφικό έργο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού» θα αποτελέσουν τα έργα με τα οποία το Μουσείο της Ακρόπολης θα τιμήσει την 28η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η είσοδος τόσο στο Μουσείο όσο και στην περιοδική έκθεση «εmotions, ένας κόσμος συναισθημάτων», θα είναι ελεύθερη. Τα δυο έργα, που θα εκτίθενται στο ελληνικό μουσείο ως τις 8 Απριλίου 2018, “ταξίδεψαν” ως τη χώρα μας στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δυο μουσεία. Συγκεκριμένα, όπως πληροφορεί το Μουσείο Ακρόπολης, η εκθεσιακή δράση «Θησαυροί από το Μουσείο της Σαγκάης» (28 Οκτωβρίου 2017 – 30 Απριλίου 2018) υλοποιεί μέρος των στόχων που έθεσε το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν υπογράψει τα δύο Μουσεία. Αντίστοιχη δράση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Σαγκάης (11 Ιανουαρίου – 8 Απριλίου 2018) με την παρουσίαση δύο αριστουργημάτων του Μουσείου της Ακρόπολης, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 (520-510 π.Χ.) και ενός ερυθρόμορφου καλύμματος λεκανίδας με διονυσιακή σκηνή (350-325 π.Χ.).

Οι δύο αυτές δράσεις αποτελούν το πρώτο από τα πολλά βήματα που θα γίνουν στο πλαίσιο της συμφωνίας πολιτιστικών ανταλλαγών ανάμεσα στα δύο Μουσεία. Τα δυο έργα που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι ξεχωριστά.

Πρόκειται για μια χάλκινη τελετουργική λεκάνη του 7ου αι. π.Χ. που είχε κατασκευαστεί για την πριγκίπισσα Zi Zhong Jiang και χρησίμευε ως αγγείο νερού για το πλύσιμο των χεριών πριν από τις ιεροτελεστίες και τα συμπόσια.  Η καινοτόμα διακόσμηση του σκεύους με σχηματοποιημένα ζωόμορφα μοτίβα και ειδώλια, μοναδική στα χάλκινα σκεύη της εποχής, καθιστά τη λεκάνη του Μουσείου της Σαγκάης ένα πραγματικά σπάνιο αριστούργημα της Κινεζικής χαλκοτεχνίας.

Το δεύτερο έργο τέχνης από το Μουσείο της Σαγκάης, είναι ο εικονογραφημένος χάρτινος κύλινδρος του Κινέζου ζωγράφου Wu Hong της Δυναστείας των Τσίνγκ (17ος αι. π.Χ.), με τίτλο «Ταξιδεύοντας κατά μήκος του Διάφανου Ποταμού».

Ο κύλινδρος απεικονίζει ένα ειρηνικό τοπίο με βουνά, ποτάμια, αγροικίες, περίπτερα, γέφυρες, βάρκες και ανθρώπινες μορφές ανάμεσά τους, περιγράφοντας έναν κόσμο ιδεατό ή έναν παράδεισο, που στα κινεζικά ονομάζεται shi-wai-tao-yuan.

Η λεπτότητα και η ακρίβεια της πινελιάς του καλλιτέχνη προσδίδουν μοναδική αξία στο έργο αυτό, στο οποίο κυριαρχεί η ρεαλιστική απόδοση ενός τοπίου που μπορεί κανείς να δει, να περιπλανηθεί σε αυτό και να το βιώσει.

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, Αθήνα

210 9000900

Θαυμάστε τα πολεμικά κειμήλια και ενθυμία της της πολεμικής ιστορίας της χώρας μας στο Πολεμικό Μουσείο

Δίπλα στο Βυζαντινό Μουσείο και επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου βρίσκεται και λειτουργεί από το 1975 το Πολεμικό Μουσείο Αθήνας. Σκοπός του είναι η συγκέντρωση, η παρουσίαση και η διαφύλαξη των κάθε είδους πολεμικών κειμηλίων και ενθυμίων της ιστορίας μας, καθώς και η μελέτη-τεκμηρίωση και η προβολή της πολεμικής ιστορίας της χώρας μας. Το Πολεμικό Μουσείο Αθήνας φιλοξενεί στο ισόγειο μια από τις πιο σημαντικές συλλογές όπλων από όλο τον κόσμο, η οποία είναι δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου, αξιωματικού του Πυροβολικού.

Το Πολεμικό Μουσείο διαθέτει ένα πλούσιο αρχείο που περιλαμβάνει αρχεία και συλλογές ιστορικού κυρίως περιεχομένου από την Επανάσταση του 1821 μέχρι και τον πόλεμο στην Κορέα, καθώς και έγγραφα (γνήσια και αντίγραφα) από διάφορες φάσεις της ελληνικής πολεμικής ιστορίας, όπως γνήσια έγγραφα των Κολοκοτρώνη, Πλαπούτα, Μακρυγιάννη, φύλλα των «Ελληνικών Χρονικών» ή τα αρχεία στρατιωτικών, εφημερίδων και παράνομου Τύπου από την περίοδο της Κατοχής κ.λπ. Παράλληλα, στο τμήμα του ιστορικού αρχείου φυλάσσεται και η συλλογή με 400 παλιούς χάρτες που ξεκινούν από το 1471 και εξής.
Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις Συλλογές εδώ

Το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο του Πολεμικού Μουσείου διαθέτει περισσότερες από είκοσι χιλιάδες (20.000) φωτογραφίες, οι οποίες παρουσιάζουν θεματολογία σχετική με την πολεμική ιστορία της Ελλάδας. Αποτελείται από πρωτότυπες φωτογραφίες που καλύπτουν την περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως τη σύγχρονη εποχή.
Παράλληλα, στον εξωτερικό χώρο του Μουσείου εκτίθενται όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στους Βαλκανικούς Πολέμους, καθώς και στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ανάμεσά τους μπορούμε να δούμε πυροβόλα ορειβατικά και πεδινά, νάρκες, τορπίλες, πολυβόλα αλλά και αεροσκάφη βομβαρδιστικά, αναχαιτίσεως, αντιαεροπορικά βλήματα, καθώς και το πρώτο αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο «Δαίδαλος», που χρησιμοποιήθηκε στους Βαλκανικούς Πολέμους.
Πολεμικό Μουσείο 
Ριζάρη 2, Αθήνα
21 0724 4464

Παρακολουθήστε την θεατρική παράσταση «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται»

 Ο Οργανισμός Αθλητισμού Πολιτισμού και Παιδικής Αγωγής (ΟΑΠΠΑ) του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης και ο Σύλλογος Γονέων του 2ου Λυκείου Βούλας, σας προσκαλούν να παρακολουθήσετε την θεατρική «Οι Γερμανοί Ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλαρίου και Χρήστου Γιαννακόπουλου από τη θεατρική ομάδα των μαθητών του 2ου Λυκείου Βούλας σε σκηνοθεσία της Δέσποινας Φραγκεδάκη. Η παράσταση υποστηρίζεται από την δευτεροβάθμια σχολική επιτροπή του Δήμου και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου στο πολιτιστικό κέντρο «Ιωνία» (Λ. Κ. Καραμανλή 18, Βούλα), στις 20:00 και το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στο πολιτιστικό κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη, στις 20:30.

Απολαύστε οικογενειακώς έναν περίπατο στην Πλάκα με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Τη Κυριακή 29 Οκτωβρίου στις 11.30 το πρωί το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης σας προτείνει έναν διαφορετικό τρόπο να γιορτάσετε την 28η Οκτωβρίου, με έναν περίπατο στα στενά της Πλάκας και κάτω από την Ακρόπολη.

Θα ανακαλύψουμε σημεία με μεγάλη ιστορική σημασία. Θα μάθουμε που βρισκόταν η καμπάνα που σήμανε την απελευθέρωση στις 12 Οκτωβρίου του 1944, ποια ήταν η πρώτη αντιστασιακή πράξη, αλλά και για τον έρωτα που γεννήθηκε μέσα στα σκοτεινά χρόνια της Κατοχής.

Θα διαβάσουμε αποσπάσματα από τα βιβλία της Άλκης Ζέη και θα μάθουμε που γυρίστηκαν εμβληματικές ταινίες όπως «Οι Γερμανοί ξανάρχονται»

Θα δούμε ακόμη σε πρώτη προβολή ένα σπάνιο ντοκουμέντο για την Αθήνα του 1942 γυρισμένο από Γερμανό αξιωματικό των στρατευμάτων Κατοχής, αλλά και αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου που περιλαμβάνει τις μοναδικές εικόνες που κατέγραψε με την κάμερά του ο Άγγελος Παπαναστασίου.

Μια ημέρα μνήμης στο Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης για όλη την οικογένεια.

Προβολή σπάνιων ντοκουμέντων:

Η Αθήνα το 1942 μέσα από τα μάτια των Γερμανών κατακτητών

-Άγγελος Παπαναστασίου:  «Από την τραγωδία της σκλαβωμένης Ελλάδος 1941-44»

(από το ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου)

Οδηγός μας σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.

Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 10 ευρώ και περιλαμβάνει εκτός από τον περίπατο ξενάγηση στο Μουσείο

Για ομάδες των πέντε ατόμων και άνω προβλέπεται έκπτωση 20%

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων

Πλη­ρο­φο­ρίες/Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr

Μου­σείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης

Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα

 Γονείς και παιδιά δηλώστε συμμετοχή στον ιστορικό περίπατο του Δ. Πειραιά στα ίχνη του βομβαρδισμού της πόλης της 11ης Ιανουαρίου 1944

Ο Δήμος Πειραιά συμμετέχοντας στις δράσεις για τους  εορτασμούς της Απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτωβρίου 1944) οργανώνει έναν ιστορικό περίπατο. Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ώρα 11:00, με αφετηρία την είσοδο του Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδας, η ιστορικός και Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου κα Ευαγγελία Μπαφούνη, ακολουθεί τα ίχνη του βομβαρδισμού του Πειραιά από τα συμμαχικά αεροπλάνα στις 11 Ιανουαρίου 1944.