4 πλεονεκτήματα για τις γυναίκες που αποκτούν παιδί σε μεγαλύτερη ηλικία

Το να γνωρίζουμε ότι έχουμε ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει, μπορεί να είναι πραγματικά τρομακτικό! Και είναι αλήθεια ότι ο αριθμός των ωαρίων μας μειώνεται όσο μεγαλώνουμε, ενώ η εγκυμοσύνη άνω των 35 ετών συνεπάγεται κάποιες πρόσθετες επιπλοκές, όπως η υπέρταση ή ο διαβήτης για εσάς και οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες όπως το σύνδρομο Down για το μωρό σας.

Συνεπώς, είναι πάντα μια καλή ιδέα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τα σχέδιά σας αναφορικά με τη δημιουργία οικογένειας, ώστε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τη σωστή επιλογή για τη ζωή και την υγεία σας. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν μερικά εκπληκτικά πλεονεκτήματα για τις γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία, τόσο για τις ίδιες όσο και για τα παιδιά τους.

1. Ενισχύεται η δύναμη του εγκεφάλου

Η απόκτηση παιδιών αργότερα στη ζωή μπορεί να σας κάνει διανοητικά πιο δυνατές καθώς μεγαλώνετε. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Geriatrics Society εξέτασε 830 μεσήλικες γυναίκες για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της απόκτησης μωρού σε μεγαλύτερη ηλικία και της εγκεφαλικής δύναμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που γέννησαν το τελευταίο τους παιδί μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν πιο δυνατή νοημοσύνη και λεκτική μνήμη. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που γέννησαν το πρώτο τους παιδί μετά την ηλικία των 24 ετών ήταν καλύτερες στην επίλυση προβλημάτων από εκείνες που είχαν παιδιά πριν από την ηλικία των 24 ετών.

2. Είστε πιο προετοιμασμένη συναισθηματικά

Υπάρχει μια αναμφισβήτητη αίσθηση ωριμότητας που συνδέεται με την ηλικία. Έρευνες δείχνουν ότι η ωριμότητα παίζει ρόλο στην καλύτερη ανατροφή των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Development, εξέτασε την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη δύο ομάδων παιδιών ηλικίας 7, 11 και 15 ετών. Η μία ομάδα γεννήθηκε από μητέρες ηλικίας άνω των 31 ετών και η άλλη από μητέρες ηλικίας κάτω των 31. Κατά την ανάλυση της ψυχοκοινωνικής τους ανάπτυξης, οι μεγαλύτερες μητέρες είχαν λιγότερες πιθανότητες να επιπλήξουν τα παιδιά τους.

3. Τα παιδιά είναι πιο ενημερωμένα για την τεχνολογία

Όσο περισσότερο περιμένετε για να γίνετε μητέρα, τόσο πιθανότερο είναι το παιδί σας να μεγαλώσει και να καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα για την τεχνολογία. Τα παιδιά των μεγαλύτερων σε ηλικία γονέων επωφελούνται από την εκπαιδευτική, τεχνολογική και κοινωνική πρόοδο που έχει σημειωθεί κατά τα χρόνια της καθυστερημένης τεκνοποίησης. Μια σουηδική μελέτη επεσήμανε ότι όταν λαμβάνονται υπόψη αυτές οι εξελίξεις, τα παιδιά των μεγαλύτερων γονέων τείνουν να είναι πιο υγιή και πιο μορφωμένα.

4. Μπορεί ακόμη και να ζήσετε περισσότερο!

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να αποκτήσουν παιδιά αργά στη ζωή σημαίνει είτε ότι δεν θα έχουν την ενέργεια να τα μεγαλώσουν, είτε δεν θα βρίσκονται κοντά τους στα μεγάλα γεγονότα της ζωής τους. Όμως, έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από την αλήθεια. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Menopause διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν παιδιά μετά την ηλικία των 33 ετών ήταν δύο φορές πιο πιθανό να ζήσουν έως την ηλικία των 95 ετών, σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν το τελευταίο τους παιδί πριν από την ηλικία των 30 ετών. Και αυτό είναι κάτι που αξίζει να εξετάσουμε!