«Ο σύντροφος της κόρης μου την εγκατέλειψε στον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης…»

«Παρακολουθήσαμε μαζί με την κόρη μου κάποια σεμινάρια τοκετού-θηλασμού-φροντίδας μωρού πάρα πολύ ενδιαφέροντα και μάθαμε γι αυτά. Η κόρη μου ήταν σε μια σχέση, πήγαιναν για γάμο και στον 7ο μήνα της κύησης, ο σύντροφός της είπε ότι δεν μπορεί να την ακολουθήσει σε όλο αυτό, παρόλο που ήταν κοινή τους απόφαση να κρατήσουν το μωρό και να παντρευτούν. Καταλαβαίνετε τι έχει συμβεί στην ψυχολογία της κόρης μου όλο αυτό διάστημα…

Ήθελα να σας ρωτήσω, νομίζετε ότι πρέπει να παρακολουθηθεί από κάποιο ψυχολόγο; Φοβάμαι πολύ και την επιλόχεια κατάθλιψη. Ή να δούμε πώς θα πάει και το βλέπουμε μετά; Δεν έχει καμία υποστήριξη από τον πρώην σύντοφό της. Η οικογένειά της μόνο, εγώ, ο πατέρας της και ο αδελφός τη στηρίζουμε και οικονομικά και ψυχικά».

Απαντά η Γρηγορία Σόμπολου, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

Πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ ένα τοκετό ήρεμο, γεμάτο αγάπη και χαρά! Από όσα διαβάζω στο ερώτημα που μου υποβάλατε, μπορώ να νιώσω την ανησυχία αλλά ταυτόχρονα και την αγάπη προς το παιδί σας! Είστε αξιέπαινη που στηρίζετε το παιδί σας ψυχικά σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και ύστερα οικονομικά.

Ταυτόχρονα όμως, διαβάζοντας το μήνυμά σας, μού γεννηθήκαν ερωτήματα όπως πώς αντιμετωπίζει η κόρη σας αυτή τη δύσκολη στιγμή; Ποιες είναι οι συμπεριφορές που εμφανίζει; Κάνει κάτι ή έχετε παρατηρήσει κάτι που μοιάζει πραγματικά ανησυχητικό και έξω από τα φυσιολογικά δεδομενα; Αν έχετε συζητήσει μαζί της, σας έχει μιλήσει για τυχόν αρνητικές σκέψεις; Ποιες είναι αυτές; Είναι αισιόδοξη ή απαισιόδοξη και σε τι βαθμό;

Επιπρόσθετα, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι γυναίκες που είναι πιο επιρρεπείς στην επιλόχειο κατάθλιψη είναι αυτές που έχουν κάποια από τα έξης χαρακτηριστικά:

1. Ιστορικό κατάθλιψης της λοχείας στο παρελθόν
2. Όταν ένας κοντινός συγγενής πάσχει από κατάθλιψη
3. Όταν υπάρχουν επιπλοκές κατά τον τοκετό
4. Πρόωρος ή καθυστερημένος τοκετός
5. Συζυγικά προβλήματα
6. Προβλήματα υγείας στο νεογέννητο
7. Αν παρουσιάζουν ήδη άλλα ψυχολογικά προβλήματα

Παίρνοντας υπόψιν τα παραπάνω θα σας πρότεινα να διατηρήσετε την επαφή που έχετε μέχρι στιγμής με την κόρη σας έτσι ώστε να αισθάνεται στήριξη, κατανόηση και αγάπη, τρεις παράγοντες πολύ σημαντικοί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει όσο γίνεται πιο θετικά τη δύσκολη αυτή στιγμή. Η φροντίδα της μητέρας είναι η πιο πλούσια και απαραίτητη για την κόρη που είναι έτοιμη να γίνει η ίδια μαμά. Αν πάλι παρατηρήσετε κάτι που σας φαίνεται περίεργο η ανησυχητικό, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό έτσι ώστε να διαπιστώσει εκείνος πιο προσεκτικά, συγκεκριμένα και υπεύθυνα αν αναπτύσσεται ή υπάρχει επιλόχειος κατάθλιψη και ύστερα να προτείνει και την αντιμετώπιση της.

Σόμπολου Γρηγορία
BSc in Psychology, MA, MSc
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σχολές γονέων
Τηλ: 693 23 16887