Η ομελέτα φούρνου είναι η ιδανική επιλογή φαγητού όταν δεν έχετε πολύ χρόνο για να μαγειρέψετε ή όταν έχετε πολλά λαχανικά και τυριά και ψάχνετε ένα τρόπο για να τα αξιοποιήσετε μαγειρικά ώστε να μην τα πετάξετε. Πολλοί την αποκαλούν και ως φριτάτα οπότε αν τυχόν δείτε μια τέτοια συνταγή να ξέρετε ότι πρόκειται για την γνωστή σε όλους μας ομελέτα στο φούρνο.
Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 πεντανόστιμες και πανεύκολες ομελέτες φούρνου που αξίζει να σερβίρετε στην οικογένειά σας τόσο ως μεσημεριανό όσο και ως βραδινό.
3 μυστικά για τέλειες ομελέτες
Ομελέτα φούρνου με πατάτες, μπρόκολο, φέτα
Υλικά:
8 αυγά
300 γρ. πατάτες κομμένες σε πολύ λεπτές φέτες
300 γρ. μπουκετάκια από μπρόκολο, κομμένα σε μικρά κομμάτια
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
100 γρ. φέτα σε τρίμματα
ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι, ακέρωτο ή βιολογικό
50 ml ελαιόλαδο+λίγο επιπλέον για το ταψί
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τις πατάτες και αλάτι. Σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας με μια κουτάλα. Στη συνέχεια σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι του και τα αφήνουμε να ψηθούν για περίπου 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Μετά, προσθέτουμε το μπρόκολο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά επιπλέον, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το μπρόκολο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και κρατάμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το σύρμα με την πάπρικα, το ξύσμα, αλάτι και πιπέρι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Αλείφουμε μια φόρμα με λίγο λάδι, απλώνουμε τα λαχανικά και περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών. Πασπαλίζουμε με τη φέτα και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η ομελέτα, να ψηθεί από κάτω (την ελέγχουμε ανασηκώνοντας την με μια σπάτουλα) και να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Ομελέτα με παντζάρια
Yλικά
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε κυβάκια
4 παντζάρια βρασμένα κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
1 χούφτα άνηθο, ψιλοκομμένο
8 αυγά
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι μέτριο το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να ξανθύνουν. Προσθέτουμε τα παντζάρια, τη φέτα και τον άνηθο ή το δεντρολίβανο. Κατόπιν, χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ μαζί με αλάτι και πιπέρι και τα αδειάζουμε στο τηγάνι. Τηγανίζουμε τη φριτάτα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, προσέχοντας να ψηθεί καλά από κάτω. Για να αποφύγουμε το γύρισμα, τυλίγουμε 2 – 3 φορές με αλουμινόχαρτο το χερούλι του τηγανιού και ολοκληρώνουμε το ψήσιμο της φριτάτας στο φούρνο, στη λειτουργία του γκριλ, για 3 – 4 λεπτά.
Ομελέτα φούρνου με αρακά και καρότο
Υλικά:
4 αβγά
1 κρεμμύδι ξερό, σε ψιλά καρέ
1½ φλιτζάνι αρακά φρέσκο
1 φλιτζάνι φετούλες καρότου
1 φλιτζάνι γαλοπούλα σε λεπτές λωρίδες
100ml γάλα φρέσκο
1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
100ml ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας δυόσμο ξερό, τριμμένο
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο
Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το κρεμμύδι για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.Προσθέτετε τον αρακά και τα καρότα, χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά, αλατοπιπερώνετε και συνεχίζετε το σοτάρισμα για άλλα 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς όλα τα λαχανικά.Προσθέτετε τη γαλοπούλα, ανακατεύετε και σοτάρετε για 2 λεπτά. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει για 5 λεπτά. Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αβγά με το γάλα και το γιαούρτι, μέχρι να φτιάξετε ένα λείο μίγμα. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το δυόσμο, τον άνηθο και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύετε καλά. Τέλος, ρίχνετε τα σοταρισμένα υλικά του τηγανιού και ανακατεύετε καλά.Αδειάζετε το μίγμα σε ένα βαθύ πυρίμαχο ταψάκι και ισιώνετε την επιφάνεια. Ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι η ομελέτα να σφίξει και να χρυσίσει η επιφάνεια. Τη σερβίρετε ζεστή, πασπαλίζοντας με λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι
Ομελέτα φούρνου με πιπεριές, μανιτάρια και γραβιέρα
Υλικά:
9 αυγά
150 γρ κρέμα γάλακτος
100 γρ γραβιέρα σε κύβους
100 γρ γκουντα τριμμένο
20 γρ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ. μπεκιν παουντερ
2 κ.σ. μαργαρίνη
200 γρ μανιτάρια
10 ντοματίνια
1 πράσινη πιπεριά κέρατο
1 κόκκινη πιπεριά φλωρίνης
1 σκελίδα σκόρδο
θυμάρι
ρίγανη
αλάτι
πιπέρι
Eκτέλεση
Κόβετε φετούλες τα μανιτάρια και την πράσινη πιπεριά σε κυβάκια και τα σοτάρετε σε λίγο λάδι. Ρίχνετε μέσα λίγο αλάτοπιπερο, λίγο θύμαρι και τη σκελίδα του σκόρδου λιωμένη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.Βουτυρώνετε ένα στρόγγυλο ταψάκι και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά να πάει παντού και στα πλαϊνά τοιχώματα. Απλώνετε τα μανιτάρια με τη πιπεριά στο ταψί. Από πάνω ρίχνετε τη γραβιέρα και το γκούντα. Κόβετε τα τοματίνια στη μέση και τα τοποθετείτε σποραδικά στο ταψί. Χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε μέσα την κρέμα γάλακτος, το μπεκιν, λίγο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη και ανακατεύετε καλά. Περιχύνετε το μείγμα στο ταψάκι και από πάνω τοποθετείτε και την κόκκινη πιπεριά που έχετε κόψει σε μπαστουνάκια. Ψήνετε περίπου για μια ώρα.
Oμελέτα με πατάτες, κρεμμύδια και θυμάρι
Υλικά:
6 αυγά
1/4 κ. πατάτες κομμένες σε μικρά κυβάκια
1 κρεμμύδι κομμένο σε μικρά κυβάκια
1 κ.γ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κ.σ. μαϊντανό φρέσκο ψιλοκομμένο
1 φλ. κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας τύπου έμμενταλ κομμένο σε μικρά κυβάκια
4- 5 ντοματίνια κομμένα στη μέση
αλάτι
πιπέρι
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (με μεταλλική λαβή για να μπορεί να μπει στον φούρνο) ρίχνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και το αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Παράλληλα, καθαρίζουμε και κόβουμε σε κυβάκια (περίπου διαμέτρου 1 εκ.) τις πατάτες ενώ κάνουμε την ίδια διαδικασία και για το κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα κυβάκια της πατάτας και του κρεμμυδιού στο τηγάνι και τα αφήνουμε να σωταριστούν για περίπου 20′ ανακαταύοντας παράλληλα με μια ξύλινη κουτάλα. Θα πρέπει τα κρεμμύδια να μαλακώσουν ακι οι πατάτες να είναι απέξω τραγανές και μαλακές στο εσωτερικό τους. Αποσ΄υρουμε το τηγάνι από τη φωτιά. Πασπαλίζουμε από πάνω με το ψιλοκομμένο θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με ένα πιρούνι. Κόβουμε το κίτρινο τυρί σε κυβάκια και ρίχνουμε το 1/4 στο μείγμα. Αδειάζουμε το μείγμα με τα αυγά μέσα στο τηγάνι με τις πατάτες, το κρεμμύδι ακι το θυμάρι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 5-6′, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι η βάσξη της ομελέτας να είναι ελαφρώς ψημένη και δεμένη. Πλένουμε τα ντοματίνια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι περιμετρικά και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. Μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε την ομελέτα για περίπου 12′ μέχρι να φουσκώσει και να αποκτήσει ένα καστανό χρώμα. Τη βγάζουμε από το φούρνο, τη μεταφέρουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε!