5 πράγματα που πρέπει να πεις στην κόρη σου για την Ημέρα της Γυναίκας

H σημερινή ημέρα καταγράφεται στην ιστορία ως η «Ημέρα της Γυναίκας», η ημέρα που, το άλλοτε «αδύναμο» φύλο, γιορτάζει. Γιορτάζει όσα κατέκτησε έπειτα από κόπους και αγώνες. Γιορτάζει για ελευθερίες που (θα έπρεπε να) είναι αυτονόητες για κάθε ον που ζει σε αυτό τον πλανήτη ανεξάρτητα από το χρώμα, το φύλο, την καταγωγή, την θρησκεία ή τις όποιες άλλες επιλογές του.

Δυστυχώς, όμως, στα χρόνια που ζούμε έχει και αυτή η γιορτή γίνει ένα μικρό “πανηγυράκι”. Μια γιορτή αγοροπωλησίας αγαθών, που μόνο στόχο έχουν να ευχαριστήσουν για λίγο και επιφανειακά μία γυναίκα. Μια γιορτή που, ναι μεν απευθύνεται σε δυναμικές και χειραφετημένες γυναίκες, αλλά μοιάζει να μην υπηρετεί τον αρχικό σκοπό για τον οποίο ξεκίνησε.

Γι’ αυτό, λοιπόν, επειδή θα ήθελα η 12χρονη κόρη μου να μάθει ποιος είναι ο ακριβής σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρα της Γυναίκας –και όχι δεν είναι το να πάρουμε λουλούδια και δώρα– θα της μιλήσω για αυτά που θεωρώ ότι κάθε κορίτσι επιβάλλεται να ξέρει γι’ αυτήν την ημέρα.

Τα 5 πράγματα που θέλω η κόρη μου να ξέρει για την ημέρα της γυναίκας

Πότε εορτάστηκε για πρώτη φορά και γιατί

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή. Τον Μάρτιο του 1911, οργανώθηκε η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας στην Ευρώπη από την Κλάρα Γιοζεφίνε Τσέτκιν, πολιτικό, ακτιβίστρια και υπέρμαχη των δικαιωμάτων των γυναικών, μαζί με άλλες Γερμανίδες σοσιαλίστριες και 100 γυναίκες εκπροσώπους άλλων 17 χωρών. Από το 1975, η Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε 8η Μαρτίου και τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την ανάδειξη των γυναικείων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι τότε, οι γυναίκες αντιμετώπιζαν τρομακτικά ζητήματα ανισότητας: εργάζονταν παραπάνω ώρες από τους άνδρες και με πολύ χαμηλούς μισθούς. Δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά, ενώ η γνώμη τους δεν λαμβανόταν υπ’ όψιν σε κανένα κοινωνικό ζήτημα.

Γιατί επιλέχθηκε αυτή η ημερομηνία

Στις 8 Μαρτίου του 1857 εργάτριες στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργιας στη Νέα Υόρκη διεκδίκησαν καλύτερες συνθήκες εργασίας μέσα από διαδηλώσεις που οργάνωσαν. Σε ανάμνηση, λοιπόν, εκείνης της ημέρας καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως η Ημέρα της Γυναίκας. Μάλιστα, Όταν θεσπίστηκε επίσημα η ημέρα αυτή, γυναίκες από διάφορα κράτη απαίτησαν να έχουν και δικαίωμα ψήφου. Πρώτες το κατέκτησαν οι γυναίκες της βρετανικής αποικίας της Νέας Ζηλανδίας το 1893. Στην χώρα μας οι γυναίκες ψηφίζουν από το 1934, ενώ δικαίωμα ψήφου απέκτησαν -μόλις πέρυσι- στην Σαουδική Αραβία!

Δυο χρόνια αργότερα μετά τη θέσπιση της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι γυναίκες στη Νέα Υόρκη οργάνωσαν, εκτός από κινητοποιήσεις, το πρώτο εργατικό σωματείο γυναικών, συνεχίζοντας τον αγώνα για τη χειραφέτησή τους.

Οι αγώνες των γυναικών στην Ελλάδα – Καλλιρόη Παρρέν

Στην χώρα μας η πρώτη απεργία εργατριών έγινε στις 13 Απριλίου του 1982. Εργάτριες του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας των αδερφών Ρετσίνα στον Πειραιά αντέδρασαν όταν αποκαλύφθηκε, ότι ο μισθός τους θα μειωθεί από τα 80 στα 60 λεπτά. Την είδηση είχε τότε προβάλλει η πρώτη γυναικεία εφημερίδα «Η εφημερίδα των Κυριών», η οποία κυκλοφόρησε το 1887 και πρόβαλλε θέματα που αφορούσαν στο δικαίωμα στην εκπαίδευση και στο δικαίωμα στην εργασία.

Την εφημερίδα εξέδωσε την 8η Μαρτίου του 1887 η Καλλιρόη Παρρέν, η οποία καθιερώθηκε έτσι ως πρώτη Ελληνίδα δημοσιογράφος και εκδότρια. Οι αγώνες της για τα δικαιώματα των γυναικών έχουν μείνει στην ιστορία, ενώ το πάθος της για την αναγέννηση και διατήρηση των ελληνικών εθίμων και παραδόσεων, την οδήγησε το 1911 στη δημιουργία του «Λυκείου των Ελληνίδων», το οποίο ξεκίνησε κατά την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων, την καταγραφή, διδασκαλία και παρουσίαση παραδοσιακών χορών, ενώ η δράση του είναι γνωστή μέχρι σήμερα. Γεννήθηκε το 1861 στην Κρήτη και πέθανε στις 15 Ιανουαρίου του 1940, αφού τιμήθηκε για την σπουδαία προσφορά της με τον «Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Γεωργίου Β’».

Το φετινό μήνυμα της Ημέρας της Γυναίκας

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα συνοδεύεται και από κάποιο μήνυμα. Έτσι, φέτος, οι γυναίκες ζητούν να κινητοποιηθούμε όλοι -είτε ανήκουμε είτε όχι στο γυναικείο φύλο- ενθαρρύνοντας τους υποστηρικτές της ισότητας να εκφραστούν παρά τα εμπόδια που θα συναντήσουν. Το hashtag της ημέρας είναι #PressForProgress και μεταφέρει το μήνυμα «Ενωμένοι μπορούμε καλύτερα».

Τι να θυμάσαι πάντα, κόρη μου, ως γυναίκα

Ότι είσαι ικανή να κάνεις όσα ονειρευτείς. Είσαι δυνατή, είσαι έξυπνη, είσαι Γυναίκα. Εκείνες που κάποτε πάλεψαν για όσα εμείς χαιρόμαστε σήμερα είχαν πολύ λιγότερα από εσένα. Μερικές δεν είχαν καν φαγητό κι όμως κατάφεραν να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο για εκείνες και τις κόρες τους. Για εκείνες, αλλά και για όσες δεν είχα ποτέ τη δύναμη να μιλήσουν! Εσύ μην φοβάσαι να μιλήσεις. Έχεις γνώμη, έχεις άποψη, μην την κρύβεις. Βοήθησε και εσύ με την σειρά σου την γυναίκα που υποτιμάται και όποιον άλλον βλέπεις να βρίσκεται σε αδύναμη θέση. Ξέφυγε από στερεότυπα και ταμπέλες και κάνε αυτό που πιστεύεις ορθότερο!