5 τρόποι για να βοηθήσουμε την κόρη μας να γίνει μια δυνατή γυναίκα

Κάθε μαμά αποτελεί πρότυπο για την κόρη της και θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να της μεταδώσει τις σημαντικές αξίες της ζωής. Το σπουδαιότερο δώρο που μπορείτε να χαρίσετε στην κόρη σας είναι να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, να γίνει δυνατή, να μάθει να αυτοσυντηρείται και να αυτοπροστατεύεται, να είναι ανεξάρτητη και να μη φοβάται. Να σέβεται και να εκτιμάει τον εαυτό της και τους γύρω της, να είναι συμπονετική αλλά και συγχρόνως να διεκδικεί το δίκιο της. Και φυσικά να της δώσετε την ευκαιρία να ανακαλύψει το ταλέντο της, να βρει τι την κάνει πραγματικά ευτυχισμένη, ώστε να μπορέσει να ανοίξει τα φτερά της και να διαπρέψει σε ό,τι κι αν επιλέξει.

Αν, λοιπόν, ανήκετε στην κατηγορία «κοριτσομάνα» δεν έχετε παρά να διαβάσετε τους 5 τρόπους που προτείνει το Infokids.gr ώστε να μεγαλώσετε ένα ανεξάρτητο και δυναμικό κορίτσι που μπορεί να ατενίσει το μέλλον με αποφασιστικότητα και ασίγαστο πάθος για να εκπληρώσει όλα του τα όνειρα.

Τα δυνατά κορίτσια μεγαλώνουν με την αίσθηση, ότι όλα μπορούν να τα καταφέρουν αρκεί να το βάλουν στόχο και να προσπαθήσουν σκληρά. Φυσικά, υπάρχουν στιγμές που λυγίζουν αλλά αυτές οι στιγμές ανασφάλειας δεν στέκονται ποτέ εμπόδιο στον δρόμο τους.

1. Μην «εγκλωβίζετε» την κόρη σας στην ταμπέλα της «πριγκίπισσας»

Η ιδιότητα της «πριγκίπισσας», δεν βοηθά τα κορίτσια, τις γυναίκες του μέλλοντος, να αναπτύξουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή τους, να πατήσουν γερά στα πόδια τους και να εξελιχθούν σε δυνατές γυναίκες – ας μην ξεχνάμε – ότι στα παραμύθια μια πριγκίπισσα περιμένει πάντα έναν πρίγκιπα για να την “σώσει”. Πιθανόν, λοιπόν, ένα κοριτσάκι στο οποίο αναφερόμαστε συνεχώς ως «πριγκίπισσα», να αναπτύξει συμπεριφορές και πεποιθήσεις που ανταποκρίνονται σε αυτό τον ορισμό. Αν αντιμετωπίζετε την κόρη σας σαν ξεχωριστό πλάσμα, που δεν θα πρέπει να αναλαμβάνει ευθύνες και δεν θα πρέπει να το φορτώνετε με σκοτούρες, τη μεγαλώνετε αφήνοντάς την λανθασμένα να πιστεύει ότι οι ευθύνες – που αναπόφευκτα θα έρθουν κάποια στιγμή – δεν την αφορούν. Όταν, λοιπόν, έρθει η ώρα να εμπλακεί σε καταστάσεις ευθύνης, πολύ πιθανόν να τα παρατήσει με την πρώτη δυσκολία ή να αντιδράσει με απάθεια, θεωρώντας ότι «αυτά δεν είναι για εκείνη».

2. Δείξτε της ότι τα κορίτσια μπορούν να κάνουν ό,τι και τα αγόρια

Μεταξύ 3 και 5 χρόνων τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν το φύλο τους και γρήγορα αναπτύσσουν στερεότυπα. Συμβολικούς χαρακτηρισμούς, δηλαδή, που βασίζονται σε γενικεύσεις για το τι ακριβώς περιλαμβάνει ο κάθε ρόλος: Τα κορίτσια δεν είναι δυνατά, δεν τρέχουν γρήγορα, δεν τα πάνε καλά με τα Μαθηματικά, δεν φοράνε μπλε, δεν παίζουν ποδόσφαιρο, είναι αδύναμα σε σχέση με τα παντοδύναμα αγόρια. Ήρθε επιτέλους η στιγμή εν έτει 2018 να πάψουμε να αναπαράγουμε στερεοτυπικές αντιλήψεις και απόψεις που κάθε άλλο παρά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να ενθαρρύνουμε τα κορίτσια να συμπεριφέρονται όπως επιθυμούν χωρίς να καταπιέζουμε τον αυθορμητισμό τους. Διδάξτε την κόρη σας ότι οι γυναίκες δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με τους άντρες, ανεξάρτητα από τις αντιλήψεις που ενδεχομένως υπάρχουν ακόμη στην κοινωνία μας. Ένα κορίτσι μπορεί να κάνει ό,τι και ένα αγόρι, αρκεί να το θελήσει.

3. Διαβάστε της βιβλία με ιστορίες γυναικών που τα κατορθώματά τους άλλαξαν τον κόσμο

Για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας, και μεγαλώνοντας να γίνει μια δυναμική κοπέλα, μπορείτε, από μικρή ακόμα ηλικία, να της διαβάζετε ιστορίες γυναικών που τα κατορθώματά τους άλλαξαν τον κόσμο και τάραξαν τα θεμέλια της μέχρι τότε απόλυτα ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Μέσα από την ανάγνωση τέτοιων ιστοριών, η κόρη σας θα πιστέψει στον εαυτό της και θα μάθει να πατάει γερά στα πόδια της. Τέτοιου είδους ιστορίες εμπνέουν τα κορίτσια όλων των ηλικιών να μην το βάζουν κάτω, τους δίνουν κίνητρο και τις οπλίζουν με σιγουριά ότι μπορούν να υλοποιήσουν ό,τι έχουν φανταστεί.

Τα βιβλία “Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο” και “Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε στα κορίτσια ότι τα στερεότυπα των φύλων δεν υφίστανται και πως δεν υπάρχουν στεγανά στην επαγγελματική, την επιστημονική αλλά και την κοινωνική ανέλιξη των γυναικών. Ξεφυλλίζοντάς τα, οι μικρές μας φίλες θα μάθουν τις άγνωστες ιστορίες αξιέπαινων γυναικών που δεν δείλιασαν ούτε για μια στιγμή, κυνήγησαν τα όνειρά τους μέχρι τέλους και έφεραν «επανάσταση» στο πεδίο με το οποίο ασχολήθηκαν.

Tο “Υπέροχες γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο” είναι το καλύτερο δώρο ενόψει Χριστουγέννων για τα κορίτσια 6 ετών που αρχίζουν να ξεδιπλώνουν τον χαρακτήρα τους και να ανακαλύπτουν τα ταλέντα και τις ιδιαίτερες κλίσεις τους. Τα επιτεύγματα της πρωτοπόρου αεροπόρου Αμέλιας Έρχαρτ, της απόλυτης σχεδιάστριας μόδας Κοκό Σανέλ, της ερευνήτριας Μαρί Κιουρί και άλλων πολλών σπουδαίων γυναικών που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στον τομέα με τον οποίο ασχολήθηκαν είναι το ιδανικό ανάγνωσμα για χειραφετηθούν τα κορίτσια και να αφομοιώσουν από νωρίς, ότι ο κόσμος ανήκει εξίσου στα κορίτσια όσο και στα αγόρια.

Η προσεγμένη εικονογράφηση και η παρουσίαση της ζωής κάθε γυναίκας – πρωταγωνίστριας υπό μορφή σημειώσεων ημερολογίου βοηθούν το παιδί να διαβάσει εύκολα και γρήγορα όλα όσα πρέπει να ξέρει για καθεμιά από αυτές τις υπέροχες γυναίκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του βιβλίου υπάρχει η ενότητα “Υπέροχες Λέξεις” όπου επεξηγούνται στα παιδιά φράσεις και λέξεις που ενδεχομένως δεν γνωρίζουν τη σημασία τους. Τέλος, δεν μπορούμε να παραλείψουμε την -αντί επιλόγου- ενότητα “Πινακοθήκη Υπέροχων Γυναικών” όπου παρουσιάζονται φράσεις που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα, ενθαρρύνοντας τα κορίτσια ώστε να αλλάξουν τον κόσμο. Ξεχωρίσαμε τα εξής μότο “Κάνε τη ζωή μια μεγάλη περιπέτεια!”, “Πάντα να ονειρεύεσαι”, “Άλλαξε τα πράγματα προς το καλύτερο”!

“Τα κορίτσια μπορούν να κάνουν τα πάντα”είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο που απευθύνεται στις λιλιπούτειες βιβλιόφιλες άνω των 4 ετών. Το ξεχωρίσαμε για την έμμετρη γραφή του με τις υπέροχες ρίμες που στέλνουν το μήνυμα στα κορίτσια ότι μπορούν να γίνουν πραγματικά ό,τι επιθυμούν, χωρίς ταμπού και αμφιβολίς, αρκεί να είναι η επιλογή τους.

Πρόκειται για δυο αξιόλογα βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από την βιβλιοθήκη ενός κοριτσιού που θέλουμε να είναι δυναμικό, να διεκδικεί τα δικαιώματα και τη θέση του στην κοινωνία και φυσικά να μη θεωρεί τον εαυτό του επ’ ουδενί ως «ασθενές φύλο».

4. Οι δυναμικές μητέρες μεγαλώνουν δυναμικές κόρες

Αν θέλετε η κόρη σας να γίνει μια δυναμική γυναίκα στο μέλλον, δείξτε της πώς θα τα καταφέρει. Η δική σας αυτοπεποίθηση, το σθένος, το θάρρος και γενικότερα το δικό σας παράδειγμα θα είναι εκείνο που θα ακολουθήσει. Βλέποντάς σας να στηρίζεστε στον εαυτό σας και να προσπαθείτε να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας, η κόρη σας παίρνει το καλύτερο μάθημα που μπορείτε να της δώσετε.

5. Μην εστιάζετε στην εξωτερική της εμφάνιση

Το μυστικό της επιτυχίας είναι να εστιάσετε από νωρίς στις δυνατότητες και τον εσωτερικό κόσμο της κόρης σας και όχι στην εξωτερική της εμφάνιση ή στον τρόπο που ντύνεται. Μάθετε στην κόρη σας πως η εξωτερική ομορφιά δεν είναι το παν – εν αντιθέσει με την ομορφιά της ψυχής. Βοηθήστε τη να γνωρίσει τον εαυτό της, να τον αποδεχθεί και να τον αγαπήσει γι’ αυτό που πραγματικά είναι.