Τη θέσπιση δώδεκα υποτροφιών, ισάριθμων με τους φοιτητές που έχασαν τη ζωή τους στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, θα προτείνει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
«Το αίτημα εκ μέρους του ΑΠΘ θα είναι να δοθούν δώδεκα υποτροφίες, όσα και τα παιδιά που χάθηκαν. Ανεξάρτητα από ποια σχολή προέρχονταν, είναι όλα τους παιδιά του ΑΠΘ», ανέφερε ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας, Δημήτρης Κωβαίος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9Fm».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως σήμερα στα αμφιθέατρα των Σχολών τα μαθήματα γίνονται με ιδιαίτερη δυσκολία και το κλίμα παραμένει πολύ βαρύ, ενώ ανέφερε πως στη μνήμη των αδικοχαμένων φοιτητών και φοιτητριών θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και θα δημιουργηθεί ένα μνημείο εντός του ΑΠΘ «για να μη ξεχαστούν ποτέ».
Ο κ.Κωβαίος αναφέρθηκε και στις δωρεάν υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης από το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ 2310 999888), που παρέχονται με πρωτοβουλία του πανεπιστημίου, σε φοιτητές, προσωπικό αλλά και στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών του δυστυχήματος στα Τέμπη.
«Αρκετοί φοιτητές έχουν ζητήσει έως τώρα ψυχολογική υποστήριξη. Πολλά παιδιά δεν ήταν μέσα στο τρένο όμως ήταν φίλοι με τους φοιτητές που χάθηκαν. Άλλα επέβαιναν στο τρένο και είτε τραυματίστηκαν ελαφρά, είτε καθόλου, ωστόσο χρειάζονται υποστήριξη. Και για εμάς τους καθηγητές, όμως, είναι χρήσιμο, γιατί αυτά τα παιδιά τα είχαμε κάθε μέρα στα μαθήματα, με τους προβληματισμούς, τις διαφωνίες, τις αντιθέσεις μας και είναι μεγάλο το κενό», είπε χαρακτηριστικά.
Κοσμήτορας του ΑΠΘ για τον Κύπριο φοιτητή: Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε κι εμείς τον επιστρέψαμε νεκρό
«Επιστρέφω από την Κύπρο όπου χθες έγινε η κηδεία του τεταρτοετούς φοιτητή μας Κυπριανού Παπαϊωάννου. Ήταν μια εμπειρία που δεν περιγράφεται και δεν έχει προηγούμενο, όπως προηγούμενο δεν έχει και το συγκεκριμένο δυστύχημα» δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Παναγιώτης Γκλαβίνης, ο οποίος μίλησε στις «Συνδέσεις».
Και όπως τόνισε ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αυτό που του έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ότι ο πατέρας του θύματος είναι ιερέας. «Ο πατέρας Χριστόδουλος μάς έστειλε το παιδί του εδώ να το σπουδάσουμε. Η περίπτωση αυτή δεν είναι η ίδια με τα άλλα τα παιδιά που και όλοι είχαν το ίδιο ατύχημα και τις ίδιες συνέπειες. Πρόκειται για έναν Κύπριο. Ήρθε στην Ελλάδα να τον σπουδάσουμε και εμείς τον επιστρέψαμε πίσω νεκρό. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Θα περίμενε λοιπόν κανείς μια αντίδραση. Εγώ την ανέμενα και αυτό το οποίο με συγκλόνισε, και πρέπει να το πω, είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι το φέρετρο του Κυπριανού ήταν πάνω σε μια ελληνική σημαία».


Όπως τόνισε ο ίδιος, με την ιδιότητα του Κοσμήτορα, αποχαιρέτησε τον Κυπριανό Παπαϊωάννου: «Αναλάβαμε μια υποχρέωση, ένα καθήκον να σπουδάσουμε αυτό το παιδί, ένιωσα την ανάγκη να βρίσκομαι εκεί για να ζητήσω ένα συγνώμη για όλες τις εγκληματικές παραλείψεις, οι οποίες του στέρησαν τη νιότη».
«Ο Κυπριανός έδειξε στη γενιά του, στα άλλα παιδιά που ήταν στο τρένο και επέζησαν πως υπάρχουν τελικά κάποια όρια στην προχειρότητα; Έδειξε τι θα πει υπευθυνότητα, τι θα πει καθήκον, τι θα πει ευθύνη. Προσωπικά, χθες, την ανέλαβα στο ακέραιο, καθόσον μας αφορούσε και πιστεύω πως αυτή η γενιά, η γενιά του τρένου, πρέπει να ηγηθεί ώστε κάποια πράγματα πλέον να αλλάξουν σε αυτή τη χώρα» ανέφερε.
Δαβάστε επίσης:
Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Νεκρό βρέφος – Έπεσε από τα χέρια του πατέρα του
Για την Ημέρα της Γυναίκας η Barbie δείχνει στα κορίτσια τον δρόμο της επιστήμης
Τέμπη: Γονείς θυμάτων ζητούν νέα εξέταση DNA – “Ίσως δεν πήραμε τους δικούς μας ανθρώπους”