ΑΠΘ: Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης σε φοιτητές για τα Τέμπη – Σκέψεις να δοθούν τα πτυχία των 12 νεκρών φοιτητών στις οικογένειές τους

Το ΑΠΘ θρηνεί για τις απώλειες φοιτητών του και μιας καθηγήτριας, θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη. Σήμερα το πανεπιστήμιο είναι άδειο, καθώς, τα περισσότερα παιδιά θα συνοδεύσουν στο τελευταίο αντίο τους συμφοιτητές τους.

Το Αριστοτέλειο ζει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του, καθώς βιώνει έναν βουβό πόνο για τον άδικο χαμό τουλάχιστον εννιά φοιτητών του, νέων παιδιών που φοιτούσαν σε διάφορες σχολές του ιδρύματος, Αρχιτεκτονική, Νομική, Γεωπονική, Φαρμακευτική, Οδοντιατρική και το Παιδαγωγικό και που στην άνοιξη της ζωής τους χάθηκαν σε μία στιγμή. Παράλληλα, 26 φοιτητές του πανεπιστημιακού ιδρύματος βρίσκονται ανάμεσα στους τραυματίες.

ΑΠΘ: Εξειδικευμένες υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης σε φοιτητές

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το ΑΠΘ ενημερώνει ότι ” Το Πανεπιστήμιό μας βιώνει μια τραγωδία. Θρηνούμε τους αδικοχαμένους φοιτητές και φοιτήτριές μας.

Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι το Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης (τηλ. 2310 999888), η Γ΄ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΧΕΠΑ (τηλ. 2310 993174) και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (τηλ. 2310 262442, info@lab.psy.auth.gr) του Τμήματος Ψυχολογίας είναι στη διάθεση κάθε μέλους της πανεπιστημιακής μας κοινότητας και θα παρέχουν δωρεάν εξειδικευμένες υπηρεσίες στήριξης φοιτητών και φοιτητριών, διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και των οικογενειών των θυμάτων και των τραυματιών.

Μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μας και να κλείσεις «ραντεβού», με αποστολή μηνύματος στη διεύθυνση studentcare@auth.gr ή στο τηλέφωνο 2310 999888.

Οι Πρυτανικές αρχές

Βουβός πόνος στο ΑΠΘ, μαύρο πανί στο άγαλμα του Αριστοτέλη

Οι φοιτητές έστησαν στις σχολές αυτοσχέδια μνημεία με τα ονόματα των αδικοχαμένων φίλων και συμφοιτητών τους, ανάβοντας κεριά και αφήνοντας λίγα λουλούδια στη μνήμη τους, γράφοντας παράλληλα τα μηνύματα «Δεν σας ξεχνάμε» και «Στείλε όταν φτάσεις».

Επίσης, μέλη φοιτητικών συλλόγων κάλυψαν με μαύρο πανί το άγαλμα του Αριστοτέλη που βρίσκεται μπροστά από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκεί, εναπόθεσαν λευκά λουλούδια ενώ στον τοίχο έγραψαν «Οι ζωές μας μετράνε» και ένα απόσπασμα από το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Το τρένο των 12».

Με τις δράσεις αυτές οι φοιτητές θέλησαν να αποτυπώσουν το πένθος και να στείλουν μήνυμα συμπαράστασης στις οικογένειες των θυμάτων, προαναγγέλλοντας για το επόμενο διάστημα νέες διαμαρτυρίες.

Πρύτανης ΑΠΘ: Είναι μια βουβή μέρα στο πανεπιστήμιο

Το ΑΠΘ αποφάσισε την ανέγερση ενός μνημείου σε κεντρικό σημείο στη μνήμη των παιδιών που χάθηκαν, ενώ η Νομική αιτήθηκε υποτροφία στη μνήμη του Κύπριου φοιτητή της, Κυπριανό Παπαϊωάννου. 

Συντετριμμένος ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στο μεγαλείο ψυχής του ιερέα και πατέρα του Κυπριανού, του Κύπριου φοιτητή Νομικής που έχασε τη ζωή του στο τραγικό δυστύχημα, ο οποίος είπε ότι τους συγχωρεί όλους για να μπορέσει η ψυχή του παιδιού του να πετάξει πιο ψηλά. “Ενωμένοι σαν γροθιά, πρέπει να στηρίξουμε ηθικά και πρακτικά τις οικογένειες των παιδιών”, κατέληξε χαρακτηριστικά.

Σκέψεις να δοθούν τα πτυχία των 12 νεκρών φοιτητών στις οικογένειές τους

Τη σκέψη να δοθούν τα πτυχία μετά θάνατον στις οικογένειες των 12 φοιτητών που έχασαν τη ζωή τους από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη διατύπωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης του ΑΠΘ μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό των Τρικάλων επιβεβαίωσε πως οι νεκροί φοιτητές του πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης που επέβαιναν στο μοιραίο τρένο στα Τέμπη είναι 12 και σημείωσε πως είναι πιθανό να δώσουν το πτυχίο των νεκρών φοιτητών στις οικογένειες τους.

«Βιώνουμε στο ΑΠΘ τη μεγαλύτερη τραγωδία σε καιρό ειρήνης, έχουμε 12 φοιτητές μας που χαθήκανε σε αυτό το δυστύχημα. Όλες οι δομές ψυχικής υγείας του ΑΠΘ, έχω τονίσει ότι θα είναι δίπλα στους φοιτητές που θα επιστρέψουν, και θα βοηθήσουν όσο μπορούν να επουλωθούν τα ψυχικά τραύματα των παιδιών» είπε στο ραδιόφωνο των Τρικάλων «Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6».

«Υπάρχει η σκέψη από εμάς, και θα το εξετάσουμε και νομικά πρώτα, να δώσουμε το πτυχίο των φοιτητών που χαθήκανε, στις οικογένειες τους. Είναι σκέψεις που κάνουμε. Όπως και επειδή είχαμε και 2 Κυπρίους φοιτητές, υπάρχει η πρόταση να δίνεται κάθε χρόνο μια υποτροφία από το ΙΚΥ σε Κυπρίους φοιτητές στη μνήμη των θυμάτων» κατέληξε ο πρύτανης.

Διαβάστε επίσης:

Μπαράζ καταλήψεων και αποχών στα σχολεία – «Φταίει η κακιά η (χ)ώρα»: Η διαμαρτυρία μαθητών Μουσικού Σχολείου Λαμίας

Θρήνος και σπαραγμός στο τελευταίο “αντίο” στις 20χρονες δίδυμες και την ξαδέρφή τους – Η ζωγραφιά μαθητών στη μνήμη τους “ραγίζει” καρδιές

€10.000 για κάθε οικογένεια θανόντος στα Τέμπη από τον Στέλιο Χατζηιωάννου – «Η απώλεια ζωής δεν αντικαθίσταται»

“Με το κόκκινο πού πας;”: Ένα τραγούδι για τα διαφορετικά παιδιά που χρειάζονται την αγάπη και την αποδοχή μας