5 στοιχεία που δείχνουν ότι η σχέση σου με την μαμά σου δεν είναι υγιής

Η σχέση με τις μαμάδες μας είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες που μπορεί να αναπτυχθεί στη ζωή μας. Η μαμά μας είναι ο πιο κοντινός μας άνθρωπος. Είναι εκείνη που θα επικαλεστούμε σε κάθε δυσκολία και θα φωνάξουμε πρώτη σε κάθε μας χαρά.

Η σχέση αυτή, λοιπόν, ωριμάζει με τα χρόνια όπως ωριμάζουμε και εμείς ως άνθρωποι. Σε μερικές περιπτώσεις, όμως, η σχέση μια μητέρας με την ενήλικη κόρη ή τον ενήλικο γιο της γίνεται «καχεκτική» και αργεί να ωριμάσει.

Η ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας Tina B. Tessina, αναφέρει πως «η σχέση μητέρας παιδιού είναι σχέση εξάρτησης από πολύ νωρίς, για αυτό και είναι δύσκολο για μερικούς γονείς ή για ορισμένα παιδιά να αφήσουν αυτόν το δεσμό. Η “απεξάρτηση”, όμως, είναι απαραίτητη τόσο για τη συναισθηματική ωριμότητα του παιδιού όσο και για του γονέα, αν θέλουμε το παιδί μας να προχωρήσει και να είναι ευτυχισμένο στη ζωή του. Οι μητέρες πρέπει να μάθουν να αφήνουν τα παιδιά τους ελεύθερα και τα ενήλικα τέκνα να αφήνουν τα αισθήματα εξάρτησης και να χαράσσουν τη δική τους πορεία».

Η ψυχολόγος μάλιστα αποκαλύπτει μερικά σημάδια που αποδεικνύουν ότι η σχέση σας με την μητέρα σας δεν είναι απόλυτα υγιής και αγγίζει τα όρια της εξάρτησης.

Η μητέρα σας έχει αδικαιολόγητες απαιτήσεις από τον χρόνο σας

Νιώθετε συχνά την ανάγκη να αφήσετε ό,τι κάνετε, επειδή η μαμά σας σας τηλεφώνησε, ακόμα κι αν έχετε βρεθεί και ξαναμιλήσει αρκετές φορές μέσα στην ίδια μέρα; Ακυρώνετε σχέδια με φίλους για να μείνετε δίπλα της ή απλώς επειδή θέλει να πάτε σπίτι της; Αν ναι, τότε πιθανότατα να βρίσκεστε σε μία όχι και τόσο υγιή σχέση με την μαμά σας. Σίγουρα είναι σημαντικό να έχετε την μαμά σας ως μία από τις προτεραιότητές σας, αλλά όχι βάζοντας στην άκρη όλα τα υπόλοιπα σημαντικά της ζωή σας.

Η μαμά σας περιμένει να την ρωτάτε για κάθε τι που κάνετε

Αν για να πάρετε αποφάσεις ακόμα και στην καθημερινότητά σας, ζητάτε τη γνώμη της μαμάς σας, τότε κάτι δεν πάει πολύ καλά μεταξύ σας. Ως ενήλικας θα έπρεπε να νιώθετε άνετα με τις δικές σας αποφάσεις, αλλά και να μπορείτε να πάρετε μόνοι σας αποφάσεις. Δεν είναι κακό να συζητάτε με την μητέρα σας για ό,τι σας απασχολεί, όταν όμως νιώθετε πίεση και εξαναγκάζεστε να το κάνετε τότε ίσως κάτι δεν είναι απόλυτα υγιές στη σχέση που έχετε με την μητέρα σας.

Συχνά νιώθετε σαν να βρίσκεστε σε ανταγωνισμό

Σε μια υγιή σχέση μητέρας παιδιού, η μητέρα νιώθει περήφανη για τα κατορθώματα και τις επιτυχίες του παιδιού της. Αν συναισθήματα ανταγωνισμού ή ζήλειας κάνουν την εμφάνισή τους τότε θα ήταν προτιμότερο να κάνετε μία συζήτηση με την μητέρα σας ή να ζητήσετε τη συμβουλή κάποιου ειδικού.

Της επιτρέπετε να χειρίζεται δικές σας υποθέσεις

Η νοητικά και σωματικά ικανοί ενήλικες θα έπρεπε να φροντίζουν μόνοι τους για τις καθημερινές δουλειές και υποχρεώσεις τους. Η μητέρα σας, όπως και κάθε γονιός, θέλει να φροντίσει το παιδί της, αλλά είναι πολύ πιθανό με αυτές τις ελευθερίες να της επιτρέπετε υποσυνείδητα να παρεμβαίνει έντονα στη ζωή σας.

Κρύβετε την αλήθεια για να μην την απογοητεύσετε

Είναι πολύ πιθανό παλιότερα, ως μαθητές ή μαθήτριες, να κρύβατε ορισμένα πράγματα από την μητέρα σας για να αποφύγετε καβγάδες και γκρίνια. Ως ολοκληρωμένος ενήλικας όμως δεν θα έπρεπε να φοβάστε να στηρίξετε τις αποφάσεις σας, ακόμα και αν δεν ήταν οι σωστές. Αν νιώθετε την ανάγκη να πείτε ψέματα για να μην την απογοητεύσετε, τότε είναι σχεδόν σίγουρο πως έχετε «κολλήσει» σε μια «παιδιάστικη» σχέση με την μητέρα σας.

Να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω σημάδια παρουσιάζουν την μητέρα ως το χειριστικό άτομο στη σχέση. Μπορεί όμως η κατάσταση να ισχύσει και αντίστροφα.

Πηγή: huffigtonpost.com