5 συμβουλές της μεθόδου Μοντεσσόρι για να αναδιαμορφώσετε το παιδικό δωμάτιο

Η βάση του μοντεσσοριανού συστήματος είναι η βαθιά εμπιστοσύνη στο παιδί και ο απεριόριστος σεβασμός στις ικανότητές του. Το παιδί σύμφωνα με αυτό μαθαίνει από τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του και μέσω αυτών γίνεται ανεξάρτητο και δυναμικό.

Και ενώ μπορεί να μην ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάθε οικογένειας και παιδιού, κύριος στόχος του μοντεσσοριανού συστήματος είναι να δώσει περισσότερο έλεγχο στα παιδιά.

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσσόρι, λοιπόν, ένας τρόπος να πετύχουμε αυτόν τον στόχο είναι να οργανώσουμε το δωμάτιο του παιδιού πρακτικά, έξυπνα και σύμφωνα πάντα με την ηλικία του.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς θα οργανώσετε το δωμάτιο του παιδιού σύμφωνα με την μέθοδο Μοντεσσόρι.

Το κρεβάτι στο πάτωμα

Ένα στρώμα ή ένα κρεβάτι που ακουμπά κατευθείαν στο πάτωμα δίνει στο παιδί ελευθερία κινήσεων και ασφάλεια. Εσείς δεν θα ανησυχείτε για το αν θα χτυπήσει σε κάγκελα και ξύλα ή για το αν θα πέσει από κάποιο ύψος και εκείνο θα έχει την ελευθερία να ανεβοκατεβαίνει στο κρεβάτι του όποτε θέλει.

Εύκολη πρόσβαση σε παιχνίδια και έπιπλα

Το παιδί πρέπει να έχει εύκολη πρόσβαση στα παιχνίδια του και να μπορεί να ανεβαίνει σε καρέκλες και κρεβάτια εύκολα. Το γραφείο του παιδιού και όλα τα υπόλοιπα έπιπλα, για παράδειγμα, πρέπει να είναι διαλεγμένα ανάλογα με το ύψος του. Έτσι, δεν θα το «τρομάζουν» και θα μπορεί να τα χρησιμοποιεί χωρίς να δυσκολεύεται. Όσον αφορά στα παιχνίδια του προτιμήστε χαμηλές βιβλιοθήκες ή ραφιέρες -που και πάλι δεν θα ξεπερνούν το ύψος το παιδιού- ή καλαθάκια, τα οποία θα μπορεί εύκολα να «λυγίσει» ή να αναποδογυρίσει και να παίξει ελεύθερα.

Δημιουργική γωνιά ή χώρος παιχνιδιού

Πέρα από την εύκολη πρόσβαση στο κρεβάτι και τα άλλα έπιπλά του, το παιδί πρέπει να εκφράζει ελεύθερα και την δημιουργική του φύση, την φαντασία του. Το να δημιουργούν χάος είναι στη φύση των παιδιών, οπότε αφήστε τα να εκφραστούν σε έναν… περιορισμένο χώρο. Ο δημιουργικός χώρος που προτείνει το σύστημα Μοντεσσόρι περιλαμβάνει: έναν μαυροπίνακα, χαρτιά, κιμωλίες, υλικά ζωγραφικής και υλικά χειροτεχνίας που ταιριάζουν φυσικά στην ηλικία του. Φροντίστε να εμπλουτίσετε αυτή τη γωνιά με διαφορετικά υλικά που θα εξιτάρουν τις αισθήσεις του παιδιού.

Τα βιβλία ξεχωριστά

Τα πολλά βιβλία σε ένα ράφι, τα οποία είναι ουσιαστικά στοιβαγμένα, δεν εξάπτουν ούτε τη φαντασία ούτε την περιέργεια του παιδιού. Αν θέλετε το παιδί σας να αγαπήσει το διάβασμα προτιμήστε ραφάκια για τον τοίχο, στα οποία θα απλώσετε τα βιβλία, έτσι ώστε τα παιδιά να βλέπουν το εξώφυλλο. Αυτό θεωρείται αναγκαίο για να μπορεί να επιλέγει ποιο θα διαβάσει κάθε φορά.

Καθρέφτης σε χαμηλό ύψος

Στα παιδιά αρέσει πολύ να παρατηρούν τον εαυτό τους, να έρχονται σε επαφή με το σώμα τους και να ανακαλύπτουν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο. Ένας καθρέφτης που θα τοποθετηθεί χαμηλά, θα τα βοηθήσει σε αυτό τους το “έργο”. Για να μην ανησυχείτε για ατυχήματα, προτιμήστε καθρέφτες που είναι φτιαγμένοι από πλαστικό υψηλής ποιότητας και δεν σπάνε.