5 τρόποι για να διαχειριστείτε το παιδί που αντιμιλάει

Παρατραβηγμένα σχόλια και άσεμνες χειρονομίες χαρακτηρίζουν συμπεριφορές παιδιών που αντιμιλούν στους γονείς τους. Δοκιμάστε τις παρακάτω συμβουλές για να καταπνίξετε την τολμηρή και ορμητική συμπεριφορά του παιδιού σας από τη ρίζα της.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Δεν χρειάζεται να συμβιβαστείτε με την απρεπή συμπεριφορά του παιδιού σας, αλλά να είστε προσεκτικοί για το πώς θα αντιδράσετε, γιατί η απάντησή σας μπορεί είτε να βελτιώσει εί να αποδυναμώσει τη σχέση με το παιδί σας. Εάν είστε πολύ επιεικείς, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο ανησυχητική συμπεριφορά. Εάν είστε πολύ αυστηροί, το παιδί ίσως αισθανθεί ότι δεν μπορεί να εκφράσει τον εαυτό του, κάτι που θα οδηγήσει σε τερματισμό της επικοινωνίας. Το παιδί σας είναι πιθανόν ήδη να αισθάνεται κάποια έντονα συναισθήματα, οπότε αν δεν κρατήσετε την αντίδρασή σας όσο το δυνατόν πιο ήπια, μπορεί να προκύψουν πολλά προβλήματα.

Προσδιορίστε την αιτία

Το να αντιμιλάει το παιδί σας δεν αποτελεί πάντα αληθινή έκφραση των συναισθημάτων του και ο λόγος θα μπορούσε να βασίζεται σε κάτι που δεν σχετίζεται με εσάς. Ίσως το παιδί σας έχει προβλήματα με κάποιο φίλο στο σχολείο και ξεσπάει σε εσάς, γιατί νιώθει ότι είστε ασφαλής στόχος. Εάν συμβαίνει αυτό, παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι και κάνετε ερωτήσεις για να φτάσετε στη ρίζα του προβλήματος. Ανακαλύπτοντας το λόγο πίσω από την αντιδραστική συμπεριφορά του μπορεί να κάνετε ευκολότερη την κατανόηση και την επίλυση του ζητήματος.

Εξηγήστε τι είναι αποδεκτό

Όταν ένα συνήθως υπάκουο παιδί αντιδρά υπερβολικά ως απάντηση σε κάτι που ζητάτε, ίσως επαναλαμβάνει κάτι που άκουσε χωρίς να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για αγενή συμπεριφορά. Πρέπει να είστε σαφείς σχετικά με τι είναι και τι δεν είναι αποδεκτό. Εξηγήστε του ότι είναι εντάξει να αισθάνεται θυμωμένο ή κουρασμένο, για παράδειγμα, ή ότι δεν θέλει να μιλήσει αυτή τη στιγμή, παρά να αρχίζει να φωνάζει και να κατηγορεί προς κάθε κατεύθυνση.

Καθορίστε τις συνέπειες

Αφού συζητήσετε ποιες συμπεριφορές και φράσεις είναι ακατάλληλες, αφήστε το παιδί σας να γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνέπειες εάν περάσει τα όρια. Καθορίστε αυτές τις συνέπειες, όπως να χάσει ορισμένα προνόμια ή να κάνει επιπλέον δουλειές, ή να πάει για ύπνο νωρίτερα και αφήστε το να τις γνωρίζει εκ των προτέρων, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως όταν τιμωρείται. Το πιο σημαντικό είναι να είστε συνεπείς στην τιμωρία.

Επαινέστε την ευγένεια

Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν το παιδί σας παρουσιάζει θετικές συμπεριφορές και όχι αρνητικές. Όταν μιλάει και εκφράζεται με σεβασμό, δείξτε την έγκρισή σας. Πείτε του «Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που περίμενες τη σειρά σου για να μιλήσεις» ή «Έκανες πολύ καλά εξηγώντας τι θέλεις χωρίς να φωνάξεις». Αυτό θα κάνει το παιδί να νιώσει καλά και θα το βοηθήσει να συνειδητοποιήσει ότι η μαμά και ο μπαμπάς επαινούν τις καλές προσπάθειες. Και το καλύτερο: Δεν θα σας αντιμιλήσει ποτέ ξανά!