Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία 5 τρόποι για να βάλετε κανόνες στην εφηβεία

5 τρόποι για να βάλετε κανόνες στην εφηβεία

bigstock_mother_and_teenage_daughter_ar_23247470Το παιδί σας μπήκε στην εφηβεία και όλοι αυτοί οι κίνδυνοι που υπάρχουν σε συνδυασμό με την απαίτηση για περισσότερες ελευθερίες, σας κάνουν να θέλετε να θέσετε όρια και κανόνες. Θέλετε να μάθετε πώς θα το πετύχετε; Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος και συγγραφέας κ. Αλεξάνδρα Καππάτου συμβουλεύει:

1. Οι κανόνες καλό είναι να μπαίνουν πάντα έπειτα από συζήτηση. Έχει μεγάλη σημασία να διασφαλίσετε ότι ο έφηβος αποδέχεται την όλη διαδικασία και συμμετέχει.

2. Ρωτήστε τον, υπολογίστε τη γνώμη του και με τη σκέψη αυτή θα νιώθει μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν παραβιάσεις των ορίων, είναι όμως πολύ πιθανό να είναι περιορισμένες. Θα προβληματίζεται περισσότερο προτού αθετήσει τη συμφωνία και όταν την παραβαίνει, θα αποδέχεται πιο εύκολα ότι έσφαλε και θα βλέπει τις συνέπειες ως αποδεκτό και φυσικό αποτέλεσμα χωρίς να ξεσηκώνεται "για την αδικία".

2. Πείτε του ότι οι συνέπειες ισχύουν για όλους. Εξηγήστε στον έφηβο ότι είναι φυσικό επακόλουθο κάθε φορά που παραβαίνει έναν κανόνα να αντιμετωπίζει και τις συνέπειες. Εάν, για παράδειγμα, εσείς είστε ασυνεπής στις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις, διακυβεύεται η δουλειά σας, το εισόδημά σας, η αξιοπρέπεια σας κλπ.

3. Χρησιμοποιείτε συστηματικά τη λέξη "συνέπειες" και όχι "τιμωρία". Έτσι, ο έφηβος αντιλαμβάνεται τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, κατανοεί ότι φέρει ευθύνη για το πιθανώς δυσάρεστο για εκείνον αποτέλεσμα και γνωρίζει ότι είναι στο χέρι του να το αποτρέπει στο εξής με τη συμπεριφορά του. Η λέξη τιμωρία έχει εξωγενή χροιά και του επιβάλλεται αυταρχικά, χωρίς ο ίδιος να αισθάνεται το ρόλο του στην όλη διαδικασία.

4. Διαβεβαιώστε τον έφηβό σας ότι τον εμπιστεύεστε απόλυτα, αλλά ότι αντικειμενικά έχετε υποχρέωση να τον προφυλάσσετε από όσα δεν είναι ακόμη έτοιμος να αντιμετωπίσει στις διαπραγματεύσεις των διαφόρων ζητημάτων και κυρίως αυτών που έχουν να κάνουν με τις συναναστροφές και τις εξόδους. Εφόσον είναι ανήλικος, δυστυχώς ή ευτυχώς - εξηγήστε του - φέρετε ευθύνες για ό,τι κι αν κάνει.

5. Μη σηκώσετε το χέρι σας, όσο κι αν σας ενοχλεί η συμπεριφορά του παιδιού σας, Το ξύλο στέλνει στο παιδί το μήνυμα πως είναι αποδεκτό να ελέγχεις τους άλλους με τη βία. Μπορεί, αντιστρόφως, να το κάνει να αποδέχεται τη βία των άλλων εναντίον του "για το καλό του". Εξάλλου, το ξύλο δεν θα αποδίδει τίποτε σε ένα, δύο χρόνια γιατί το παιδί σας θα είναι απλούστατα πιο δυνατό από εσάς. Τι θα κάνετε τότε;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.