8 κοινές ανησυχίες για τα νεογέννητα που δεν πρέπει να σας πανικοβάλλουν

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορεί να σας ανησυχούν αφότου γεννηθεί το μωράκι σας. Παρακάτω ακολουθούν μερικά που δεν χρειάζεται να βάλετε σε αυτή τη λίστα:

Τα μαλακά σημεία στο κεφάλι του μωρού
Δεν πρέπει να ανησυχείτε αν τυχόν αγγίξετε αυτές τις περιοχές στο κεφάλι του μωρού. Όταν αγγίζετε αυτά τα μαλακά σημεία, ασφαλώς και δεν έρχεστε σε επαφή με τον εγκέφαλο του νεογέννητου! Αυτό που αγγίζετε είναι μια πολύ προστατευτική μεμβράνη. Τα μαλακά σημεία υπάρχουν ώστε το μωρό σας να μπορεί με ασφάλεια να περάσει από το στενό κανάλι της γέννησης. Δεδομένου ότι το κρανίο του είναι εύκαμπτο, το μικρό σας έχει ήδη επιβιώσει από μια αρκετά σκληρή δοκιμασία χωρίς να προκληθεί ζημιά.

Αίμα στην πάνα του νεογέννητου κοριτσιού
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μια αύξηση στα επίπεδα των οιστρογόνων μπορεί να διεγείρει τη μήτρα ενός θηλυκού εμβρύου. Μέσα στην πρώτη εβδομάδα της ζωής, δεν είναι ασυνήθιστο για τα κοριτσάκια να έχουν μια μικρή περίοδο κατά την οποία η μήτρα ρίχνει αίμα.

Ένα μικρό κενό στο στήθος του μωρού
Χαλαρώστε, δεν πρόκειται για πρόβλημα με την καρδιά! Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέρνο αποτελείται από τρία μέρη. Η εσοχή που βλέπετε είναι πιθανόν το κάτω μέρος που κλίνει προς τα πίσω. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, οι μυς στο στήθος και την κοιλιά θα τεντωθούν σε ευθεία γραμμή. Ακόμη και πριν από αυτό, τα στρώματα λίπους θα καλύψουν αυτό το πολύ φυσιολογικό κομμάτι της ανατομίας των νεογέννητων.

Ο “επίμονος” λόξιγκας
Οι ειδικοί δεν είναι βέβαιοι γιατί τα μωρά έχουν συνεχώς λόξιγκα. Κάποιοι λένε ότι οφείλεται σε κακή επικοινωνία μεταξύ του εγκεφάλου και του διαφράγματος, του κοιλιακού μυ που ελέγχει την αναπνοή. Ανεξάρτητα από την αιτία του, ο λόξιγκας είναι ένα εντελώς ακίνδυνο κομμάτι της ανάπτυξης των νεογέννητων.

Το δυνατό κλάμα
Τα νεογέννητα έχουν ευαίσθητο νευρικό σύστημα και τρομάζουν εύκολα. Αυτοί είναι μόνο δύο λόγοι για τους οποίους κλαίνε τόσο πολύ. Το κλάμα είναι ο μόνος τρόπος για τα μωρά να επικοινωνήσουν τις ανάγκες τους. Με απλά λόγια, είναι φυσιολογικό να κλαίνε πολύ, ακόμα κι αν φαίνεται ότι πονάνε, δεν βλάπτουν τον εαυτό τους.

Εξανθήματα στο πρόσωπο
Χάρη στις ορμόνες που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στο σώμα τους, πολλά νεογέννητα έχουν ακμή που εμφανίζεται συνήθως μεταξύ των δύο εβδομάδων και των δύο μηνών. Είναι τελείως ακίνδυνη και απλά απαιτεί απαλό καθαρισμό.

Πρησμένο στήθος
Οι ίδιες ορμόνες που προκαλούν τη σύντομη περίοδο στα κοριτσάκια, μπορεί επίσης να ευθύνονται για το πρήξιμο στο στήθος των μωρών και των δύο φύλων. Εκπληκτικό; Ναι! Προσωρινό; Απολύτως! Ανησυχητικό; Καθόλου!

Φτερνίζονται πολύ συχνά
Τα μωρά έχουν μικρή μύτη! Ακόμα κι ένα μικρό κομμάτι βλέννας μπορεί να τα κάνει να φτερνιστούν. Και επειδή το μωρό σας μόλις βγήκε από το υγρό περιβάλλον της μήτρας, είναι πιθανό να έχει μια μικρή συμφόρηση που μπορεί να προκαλέσει αρκετό φτέρνισμα.