8 Μύθοι για τη ΔΕΠΥ και τι ισχύει πραγματικά

Primary-school-feat Γράφει ο Φώτης Παπαναστασίου, Ειδικός Παιδαγωγός www.eidikospaidagogos.gr

Κατά καιρούς έχουν ειπωθεί πολλές ανακρίβειες και μύθοι για τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι πιο γνωστοί απο αυτούς αλλά και τι ισχύει στην πραγματικότητα.

Μύθος 1: Η ΔΕΠΥ παρουσιάζεται μόνο στα αγόρια.

Πραγματικότητα: Η ΔΕΠΥ παρουσιάζεται 2-3 φορές πιο συχνά στα αγόρια απ’ότι στα κορίτσια. Ωστόσο είναι μια διαταρχή που απαντάται και στα δύο φύλα. Τα κορίτσια μπορούν να διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματα και να φαίνονται περισσότερο ονειροπόλα και λιγότερο υπερκινητικά.

Μύθος 2: Όλα τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι υπερκινητικά

Πραγματικότητα: Η υπερκινητικότητα δεν είναι σύμπτωμα της ΔΕΠΥ που εκδηλώνεται σε όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν τη διαταραχή.

Μύθος 3: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ αν ήθελαν θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά

Πραγματικότητα: Ένα παιδί με ΔΕΠΥ μπορεί να προσπαθεί στο μέγιστο που μπορεί αλλά ακόμα να φαίνεται ως ανυπάκουο και απρόσεκτο. Η συχνότητα και η ένταση της εμφάνισης των συμπτωμάτων δεν εξαρτάται μόνο από τη θέληση του παιδιού αλλά κι από την εκπαίδευση.

Μύθος 4: Η φαρμακευτική αγωγή είναι η καλύτερη επιλογή για τη ΔΕΠΥ

Πραγματικότητα: Η ΔΕΠΥ δεν θεραπεύεται από καμία θεραπευτική αγωγή. Μπορεί όμως να βοηθηθεί από μια σωστή και στοχευμένη εκπαίδευση, από υποστήριξη στο σπίτι και στο σχολείο κι από μια συμπεριοφρική προσέγγιση.

Μύθος 5: Η ΔΕΠΥ με το πέρασμα του χρόνου εξαφανιζεται.

Πραγματικότητα: Τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ συνεχίζουν να εμφανίζονται και στην ενήλικη ζωή ενός ατόμου. Μπορεί όμως με τη σωστή εκπαίδευση το τομο να μάθει να τα διαχειρίζεται να και να ελαχιστοποιεί την εμφάνιση και την έντασή τους.

Teaching-primary-school-classroom

Μύθος 6: Η ΔΕΠΥ σχετίζεται με χαμηλή νοημοσύνη.

Πραγματικότητα: Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν νοημοσύνη ίση ή υψηλότερη από το μέσο όρο. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις που η ΔΕΠΥ συνυπάρχει με άλλα σύνδρομα που συνοδεύονται από χαμηλή νοημοσύνη. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως η ΔΕΠΥ ως διαταραχή έχει ως σύμπτωμα τη χαμηλή νοημοσύνη.

Μύθος 7: Η ειδική διατροφή βοηθά παιδιά με ΔΕΠΥ

Πραγματικότητα: Καμία έρευνα ως τώρα δεν έχει αποδείξει έναν τέτοιο ισχυρισμό. Η ειδική διατροφή μπορεί να βελτιώσει την υπερδραστηριότητα αλλά δεν υπάρχει κανένα αποδεδειγμένο επιστημονικό στοιχείο ότι βελτιώνει την συγκέντρωση της προσοχής ή την παρορμητικότητα.

Μύθος 8: Η μεγάλη πειθαρχία αποτρέπει την εκδήλωση της ΔΕΠΥ

Πραγματικότητα: Ο τρόπος ανατροφής με μεγάλη πειθαρχία ή όχι δεν έχει σχέση με τηΔΕΠΥ. Ωστόσο η ενεργή συμμετοχή των γονιών στη θεραπευτική μέθοδο είναι καθοριστικής σημασίας για την εξελικτική πορεία της ΔΕΠΥ στο παιδί.