Aς τσουγκρίσουμε στην υγεία!

Το αλκοόλ αυτές τις ημέρες ρέει άφθονο. Έτσι ελλοχεύει ο κίνδυνος να πιούμε περισσότερο. Ο κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Δημήτρης Μπερτζελέτος μας συμβουλεύει ώστε κάθε τσούγκρισμα να είναι πράγματι “στην υγεία μας”.

Εφόσον δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για αποφυγή του αλκοόλ ναι μπορεί η μέτρια κατανάλωση να προάγει την υγεία!
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση μπορεί να είναι ευεργετική για την καρδιαγγειακή λειτουργία, χωρίς να προσθέτει πολλές έξτρα θερμίδες. Μάλιστα το κόκκινο κρασί φαίνεται να είναι ακόμα περισσότερο ευεργετικό για την καρδιά μας!

Ποια είναι η μέτρια ή «υγιής» κατανάλωση αλκοόλ:
Οι Αμερικάνικες Οδηγίες (2010) μιλάνε για κατανάλωση έως 1 μερίδα για τις γυναίκες και έως 2 μερίδες για τους άντρες, εφόσον μιλάμε για υγιείς ενήλικες. Τι είναι μερίδα αλκοόλ:

Λοιπόν, 1 μερίδα αλκοόλ περιέχει 14γρ αιθυλικής αλκοόλης και είναι:
-1 ποτήρι κρασί 120 ml
-1 μπύρα 240-330 ml
-1 «σκληρό ποτό» 40-50 ml (1 μεγάλο σφηνάκι)
-1 ready to drink (τυποποιημένο συνήθως «γλυκό» αλκοολούχο) 240 ml

Αν πιω τις μερίδες που μου αντιστοιχούν σε 1 εβδομάδα μαζεμένες;
Οι 7 εβδομαδιαίες μερίδες για τη γυναίκα και οι 14 εβδομαδιαίες μερίδες για τον άνδρα είναι καλό να πίνονται σταδιακά. Όσο πιο «μαζεμένα» τις πίνω, πχ μέσα σε 1 ή 2 ημέρες, τόσο οι αρνητικές επιδράσεις από την κατανάλωση του αλκοόλ θα εμφανίζονται (μέθη, λειτουργία ήπαρ, καρδιαγγειακή λειτουργία).

Τώρα που έχουμε γιορτές τι κάνω;
Η αλήθεια είναι ότι το αλκοόλ αποτελεί «σύντροφο» στα γιορτινά τραπέζια. Τα γιορτινά τραπέζια διαρκούν πολύ ώρα, κάτι που σημαίνει ότι ο «σύντροφος» αλκοόλ μπορεί να αποβεί επικίνδυνος!

Tips για γιορτές
-Καταρχάς, αν πάτε με αυτοκίνητο γνωστοποιείτε στον οδηγό τις πενιχρές επιδόσεις που πρέπει να έχει στο αλκοόλ. Η χρήση αλκοόλ μειώνει την ταχύτητα αντανακλαστικών, οπότε επιβάλλεται ο οδηγός να κάνει ελάχιστη χρήση αλκοόλ.
-«Σπάστε» την ώρα.
Είπαμε ότι οι δεξιώσεις και τα γιορτινά τραπέζια διαρκούν πολύ ώρα. «Σπάστε» την ώρα προτιμώντας για πρώτο ποτό ένα ανθρακούχο νερό με 1-2 φέτες λεμόνι. Οι όξινες και έντονες γεύσεις λειτουργούν σχετικά αποθαρρυντικά στην κατανάλωση αλκοόλ. Εναλλακτικά μπορείτε να πιείτε έναν ελαφρύ ή μια δόση καφέ, καθυστερώντας την κατανάλωση του αλκοόλ, είπαμε τα τραπέζια αυτά διαρκούν πολλές ώρες!

-Γευματίστε!
Προς Θεού αποφύγετε να πιείτε με άδειο στομάχι. Η παρουσία τροφής μετριάζει την απορρόφηση του αλκοόλ, άρα και τις βραχυπρόθεσμες συνέπειές του. Ένα κύριο γεύμα με μέτριες ποσότητες αμυλωδών (περιέχουν μαγνήσιο και κάλιο) και μέτριες ποσότητες λίπους (ελαιόλαδο, κρέας)- το τελευταίο καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ.
-Πολύ νερό.
Νερώστε το ποτό, νερώστε και το κρασί. Μειώνετε την παρουσία αλκοόλ, αλλά και την ταχύτητα απορρόφησής του. Επιπρόσθετα, η καλή ενυδάτωση αποθαρρύνει από την κατανάλωση αλκοόλ. Δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό και μετά να πιείτε μπύρα, θα δείτε ότι η ταχύτητα κατανάλωσής της μειώνεται δραστικά.

-ΟΧΙ αλμυρά ΝΑΙ λαχανικά ως συνοδευτικό
Δεν είναι τυχαία η παρουσία αλμυρών στα μπαρ, υπάρχει για να καταναλώσουμε περισσότερο αλκοόλ ή εν πάση περιπτώσει να γίνουμε πιο επιρρεπείς στην κατανάλωσή του. Ζητήστε λαχανικά ως συνοδευτικό, όπου κι αν είστε ή υιοθετήστε την παρουσία τους αν έχετε κάποια δεξίωση, πάρτυ στο σπίτι σας! Δεν δίδουν πολλές θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν ενυδατικά!

-Είπαμε το αλκοόλ προσφέρει και θερμίδες
Στον κατάλογο που ακολουθεί αναφέρονται οι θερμίδες που περιέχονται στα τυπική αλκοολούχα ποτά. Μπορείτε να συγκρίνετε μερικά από τα αγαπημένα σας για να κάνετε την επόμενη φορά μια καλή επιλογή στην περίπτωση που θα θελήσετε να επιδοθείτε στην κατανάλωση ..αλκοόλ.
Ποτό- Μερίδα-ποσότητα Θερμίδες (Kcal)
Κόκκινο κρασί 103 γρ =88
Λευκό κρασί 103 γρ =85
Μπύρα Light 354 γρ= 103
Μπύρα (κανονική) 355 γρ= 153
Ντάκιρι 60 γρ= 112
Λικέρ (γεύση καφέ) 52 γρ =175
Pina Colada 141 γρ =245
ποτά 40% (βότκα, τζιν, ουίσκυ) 42 γρ= 97

Ωραία δεν τήρησα τις παραπάνω συμβουλές, τα «έτσουξα» το βράδυ, τι κάνω;
Κακό του κεφαλιού σου.. όχι πλάκα κάνουμε, αν τα τσούξαμε το βράδυ η επόμενη μέρα είναι δύσκολη:
1. Πολλά υγρά, πίνετε πολλά υγρά. Δεν είναι ανάγκη να περιέχουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Η καφεΐνη επειδή είναι διεγερτική προτιμάται σε μέτριες ποσότητες, τι καλύτερο από ένα παγωμένο τσάι λοιπόν
2. Πιείτε χυμό. Στίψτε πορτοκάλι ή κόκκινο γκρέιπφρουτ (αν το βρείτε). Μπορείτε να πάρετε ενέργεια και στοιχεία που εξουδετερώνουν την παρουσία αλκοόλ στο αίμα σας.
3. Κάντε έναν γρήγορο και διαρκή περίπατο. Με το ζωηρό περπάτημα για 10-15 λεπτά μπορείτε να αναζωογονηθείτε !
Το τσούγκρισμα των ποτηριών ικανοποιεί άλλη μια αίσθηση, την ακοή, εκτός από την γεύση (ποτού), όραση (χρώμα ποτού), όσφρηση (μυρωδιά ποτού), αφή (πιάσιμο ποτηριού). Ας τσουγκρίσουμε στην υγειά μας λοιπόν !
Μην το αφήσετε να σας ..βάλει κάτω μέσα στις γιορτές. Ελέγξτε το αλκοόλ, ώστε να ευχαριστηθείτε όλες τις ημέρες. Οι μέρες αυτές είναι δικές σας!

Πηγές:
-U.S. Department of Agriculture and U.S. Department of Health and Human Services. In:Dietary Guidelines for Americans, 2010. Chapter 3 – Foods and Food Components to Reduce [PDF-967KB]. 7th Edition, Washington, DC: US Government Printing Office; 2010, p. 30–32.
-USDA National Nutrient Database for Standard Reference. Release 18
(http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/Data/SR18/nutrlist/sr18a208.pdf)
Μπερτζελέτος Π. Δημήτρης
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε’ 29, Τρίπολη
τηλ: +30 2710232364
κινητό: +30 6977090049
e-mail: [email protected]
e-mail: [email protected]
site: www.bertzeletos.gr