Αδιανόητο: 15χρονος έφαγε μαρμότα και πέθανε από βουβωνική πανώλη

Ένα 15χρονο αγόρι πέθανε από βουβωνική πανώλη στη Μογγολία, αφού κατανάλωσε κρέας μαρμότας.

Το αγόρι, του οποίου η μόλυνση ανακοινώθηκε στις 6 Ιουλίου, ζούσε στην επαρχία Γκόμπι-Αλτάι, στη νοτιοδυτική Μογγολία, όπου μετά την αποκάλυψη του θανάτου του πέντε περιοχές χρειάστηκε να απομονωθούν από την υπόλοιπη χώρα για έξι ημέρες.

Ο έφηβος πέθανε 3 ημέρες αφού κατανάλωσε κρέας μαρμότας, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.

Δύο ακόμη κρούσματα βουβωνικής πανώλης, διαγνώστηκαν σε αδέλφια τα οποία είχαν επίσης φάει κρέας μαρμότας, στις αρχές του μήνα στην επαρχία Χοβντ, που γειτονεύει με τη Γκόμπι Αλτάι και βρίσκεται στο δυτικό άκρο της Μογγολίας, χώρας της οποίας τα σύνορα παραμένουν κλειστά λόγω της πανδημίας Covid-19.

Περισσότεροι από 140 άνθρωποι εξετάστηκαν σε αυτή την περιφέρεια αλλά κανείς δεν είχε προσβληθεί από τη νόσο.

Κρούσματα στη βόρεια Κίνα

Στη βόρεια Κίνα, οι αρχές της πόλης Μπαγιανούρ, που βρίσκεται στην Εσωτερική Μογγολία, ανακάλυψαν πριν από 15 ημέρες ότι ένας βοσκός έπασχε από την ασθένεια αυτή. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρακολουθεί τα κρούσματα βουβωνικής πανώλης στην Κίνα, βεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη απειλή σε αυτό τον τομέα και ότι η κατάσταση “διαχειρίζεται καλά”.

Σε αυτό το πλαίσιο, στη Ρωσία, οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι άρχισαν εκστρατεία ελέγχου γι αυτή τη νόσο σε τρωκτικά στη Μπουριατία, περιφέρεια που συνορεύει με τη Μογγολία. Ταυτόχρονα, οι ρωσικές αρχές κάλεσαν τους πολίτες να μην κυνηγούν πλέον μαρμότες ούτε να τρώνε το κρέας τους.

Τι είναι η μαρμότα

Η μαρμότα ανήκει στο γένος των τρωκτικών και αποτελείται από δεκατέσσερα είδη, που συναντώνται στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική.

Τα περισσότερα είδη μαρμότας ζουν στις κρύες στέπες και στις ψυλές οροσειρές. Εχουν αρκετά μεγάλο μέγεθος για τρωκτικά, καθώς ανάλογα με το είδος τους, έχουν μήκος 30 εκ. έως 60 εκ. (κεφάλι-κορμός) και ουρά 10 εκ. έως 25 εκ. Κάτοικοι των περιοχών στις οποίες ζει το ζώο κυνηγούν και καταναλώνουν το κρέας της.