Aεροδιακομιδή 7χρονου με ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια από το Ωνάσειο στη Ρώμη

Επείγουσα επιχείρηση μεταφοράς ενός 7χρονου ασθενούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), από εξειδικευμένη ομάδα Ιταλών ιατρών, στο Νοσοκομείο Bambino Gesu της Ρώμης πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου.

Η επιδείνωση της υγείας του 7χρονου και η επείγουσα αεροδιακομιδή

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) και του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου (ΩΚΚ), προ ολίγων ημερών το παιδί παρουσίασε ταχύτατα εξελισσόμενη καρδιακή ανεπάρκεια.

Κρίθηκε απαραίτητο να ενταχθεί σε μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO), για την υποστήριξη της καρδιακής και της αναπνευστικής του λειτουργίας και στη συνέχεια να μεταφερθεί στην Ιταλία, προκειμένου να νοσηλευτεί σε κέντρο, όπου πραγματοποιούνται παιδιατρικές μεταμοσχεύσεις καρδιάς.

To παιδί θα υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς

Πάτρα: Εγκεφαλικά νεκρός ο 6χρονος Κώστας που έπεσε από το μπαλκόνι - Η απόφαση των γονιών συγκινεί

Καθώς η μεταφορά ασθενούς που υποστηρίζεται από ECMO, είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη και επισφαλής διαδικασία, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), σε συνεννόηση με τους ιατρούς του ΩΚΚ, αιτήθηκε προς τον ιταλικό ΕΟΜ την, κατ’ εξαίρεση, αποστολή εξειδικευμένης ομάδας Ιταλών ιατρών, με ειδικά εξοπλισμένο ασθενοφόρο, για την ασφαλή μεταφορά του παιδιού.

Δεδομένου ότι, για το εγχείρημα αυτό, έπρεπε να προσέλθει στην Ελλάδα ιταλικό στρατιωτικό αεροσκάφος, προκειμένου να παραλάβει μη Ιταλό πολίτη, απαιτήθηκαν εγκρίσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού Ιταλίας, για τις οποίες, το Γραφείο του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, τα αρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Εθνικής Άμυνας και ένα σύνολο κυβερνητικών και στρατιωτικών φορέων σε Ελλάδα και Ιταλία, συνεργάστηκαν άμεσα και συντονισμένα και οι απαραίτητες εγκρίσεις εδόθησαν εντός ολίγων ωρών και χωρίς καθυστέρηση.

Η “αλυσίδα ζωής” που στήθηκε για τον 7χρονο ασθενή

Την Τρίτη στις 12:45 μ.μ. το ιταλικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος» φέροντας 12μελή ομάδα ιατρών και τεχνικών, ο οποίοι σε συνεργασία με την αντίστοιχη ομάδα του ΩΚΚ προετοίμασαν και παρέλαβαν τον μικρό ασθενή. Στις 8:30 μ.μ. ώρα Ελλάδος το παιδί είχε ήδη εισαχθεί στην κλινική μεταμοσχεύσεων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Ρώμης Bambino Gesu, όπου σε άμεση προτεραιότητα θα αναμένει για συμβατό καρδιακό μόσχευμα το επόμενο χρονικό διάστημα.

«Τόσο ο ΕΟΜ, όσο και το ΩΚΚ, ευελπιστώντας και στοχεύοντας πάντα στην επαρκή ανάπτυξη του εγχώριου μεταμοσχευτικού προγράμματος, εύχονται την ταχεία ανάρρωση του παιδιού και ευχαριστούν θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην ιδιαίτερη αυτή επιχείρηση, όπου ο επαγγελματισμός, η ετοιμότητα ανταπόκρισης, αλλά και η ανθρωπιά, συνέθεσαν μια δυνατή και αποτελεσματική ”αλυσίδα ζωής” για τον μικρό ασθενή» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Μάχη δίνει ο 4χρονος που παρασύρθηκε από το αμάξι του μπαμπά- Η σύλληψη – Μαρτυρία σοκ για το ατύχημα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα περιπρωκτικά αποστήματα που ταλαιπωρούν πολλά παιδάκια

«Δείξε μου το ράμφος σου…να σου πω ποιο είσαι»: Δωρεάν online πρόγραμμα για μαθητές Δημοτικού – Πώς θα έρθει στη τάξη σας

Πάτρα: Kρούσμα μηνιγγίτιδας σε νηπιαγωγείο – Σε έλλειψη το φάρμακο που έπρεπε να πάρουν προληπτικά τα παιδιά (video)