Αγοράκι 1,5 έτους έχει μαλλιά… Αϊνστάιν: Ποιο είναι το σπάνιο γενετικό σύνδρομο των μόλις 100 περιπτώσεων

Αγοράκι 1,5 έτους έχει μαλλιά... Αϊνστάιν: Ποιο είναι το σπάνιο γενετικό σύνδρομο των μόλις 100 περιπτώσεων

Είναι ένας από τους 100 ανθρώπους παγκοσμίως που έχουν αναπτύξει το σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών, ένα εξαιρετικά σπάνιο γενετικό σύνδρομο που κάνει τα μαλλάκια… να στέκονται μονίμως όρθια.

Μία μαμά αποκάλυψε ότι το 14 μηνών αγοράκι της είναι ανάμεσα στους 100 σπάνιους ανθρώπους με το σύνδρομο και προσπαθεί να του διδάξει να είναι περήφανο για τα μαλλιά του.

Η 33χρονη Κέιτλιν από την Ατλάντα της Τζόρτζια, μητέρα του 14 μηνών Λόκλαν, κι ενός ακόμη 2 ετών αγοριού, του Σέπερντ, παρατήρησε ότι τα μαλλιά του Λόκλαν ήταν πολύ ατίθασα, όταν άρχισαν να αναπτύσσονται στους 5 μήνες.

«Αναπτύσσονταν κάθετα προς τα πάνω, ήταν πολύ απαλά και ατίθασα», θυμάται η μητέρα.

«Καθώς συνέχισαν να μεγαλώνουν, ωστόσο, δεν κατέβαιναν με τίποτα και όσοι τον έβλεπαν έλεγαν ότι μοιάζει με κοτοπουλάκι», πρόσθεσε.

100 περιπτώσεις παγκοσμίως

Το καλοκαίρι ένας άγνωστος στο Facebook που είδε της φωτογραφίες, έστειλε μήνυμα στη μητέρα και της συνέστησε να εξετάσει, αν το μωρό της έπασχε από αυτό το σπάνιο σύνδρομο.

Εκείνη δεν είχε ακούσει ποτέ για αυτή τη σπάνια πάθηση, η οποία προκαλεί μία σπάνια δομική ανωμαλία στα μαλλιά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χτενιστούν, ακόμη κι αν προσπαθήσεις πολύ.

Η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια με 100 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι από την ίδια πάθηση έπασχε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που καθιέρωσε αυτό του λουκ του «τρελοεπιστήμονα».

Η περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια με 100 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι από την ίδια πάθηση έπασχε και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που καθιέρωσε αυτό του λουκ του «τρελοεπιστήμονα».

«Εβαλε το δάχτυλο στην πρίζα;»

Μερικά από τα σχόλια που έχουν κάνει άγνωστοι για το παιδάκι είναι: «έβαλε το δάχτυλό του στην πρίζα;», «μοιάζει με τη γάτα μου, όταν τρομάζει», «αυτό το μωρό ξυπνά κάθε μέρα με χάλια μαλλί» και άλλα τέτοι.

«Για μένα και τον σύζυγό μου αυτή τη στιγμή προέχει να διαχειριστούμε την κατάσταση τόσο εμείς, όσο και να μάθουμε στο παιδί να τη διαχειρίζεται, καθώς μεγαλώνει. Τα μαλλάκια του μας δίνουν χαρά και θέλω να μεγαλώσει και να είναι περήφανος για τη διαφορετικότητά του που θα τον κάνει μοναδικό», λέει η μητέρα.

Μετά τη διάγνωση, οι γονείς του μικρού δημιούργησαν έναν λογαριασμό στο Instagram τον Οκτώβριο και μοιράζονται φωτογραφίες του Λοκ.

«Φτιάξαμε τον λογαριασμό γιατί ο κόσμος πραγματικά έχει περιέργεια να δει τα μαλλιά του και θέλουμε ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσουμε για μία τόσο σπάνια γενετική πάθηση», καταλήγει η μητέρα.

Τι είναι το σύνδρομο των αχτενιστων μαλλιων

το Σύνδρομο των αχτένιστων μαλλιών είναι μία εξαιρετικά σπάνια γενετική πάθηση, από την οποία έπασχε -πιθανότατα- και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Βιοτεχνολογικών Πληροφοριών των ΗΠΑ αφορά παιδιά που έχουν «ασημένια, ξανθά ή αχυρένια μαλλιά τα οποία είναι ξηρά, φριζαρισμένα και άγρια, έχουν χαρακτηριστική γυαλάδα και είναι αδύνατο να χτενιστούν».

Η συγκεκριμένα πάθηση προκαλείται από μια μετάλλαξη γονιδίου, που κάνει το σχήμα των θυλάκων της τρίχας να παίρνει σχήμα καρδιάς αντί για κύκλο.

Τα μαλλιά συνήθως εμφανίζονται μεταξύ του 3ου και του 12ου μήνα του μωρού. Σε σπάνιες περιπτώσεις το σύνδρομο εμφανίζεται μαζί με ανωμαλίες σε οστά και μάτια, ενώ συνήθως η κατάσταση βελτιώνεται στην αρχή της εφηβείας.

Διαβάστε επίσης: 

Η μαγεία της γέννησης σε μία εικόνα: Έχετε δει τι ακριβώς συμβαίνει όταν σπάνε τα νερά; (φωτογραφία)

8χρονος στο νοσοκομείο με πόνο στο νεφρό έπειτα από άγριο bullying και ξυλοδαρμό συμμαθητών

Παιδίατρος: “Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες αλλά τους εαυτούς τους”