Παιδίατρος: “Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες αλλά τους εαυτούς τους”

Παιδίατρος: "Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες αλλά τους εαυτούς τους"

Ο κύβος ερρίφθη για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5 έως 11 ετών στη χώρα που σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου αλλά παρολαυτά παραμένει σημαντικό να αυξηθούν και τα ποσοστά εμβολιασμών στα παιδιά άνω των 12 ετών. 

Γιατί να εμβολιαστεί ένα παιδί άνω των 12 ετών: Ο παιδίατρος εξηγεί

Ο παιδίατρος Ιωάννης Κυριακίδης σε ανάρτησή του εξηγεί στους γονείς γιατί είναι σημαντικό να εμβολιάσουν έναντι της covid 19 τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Όπως επισημαίνει “Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες τους, αλλά τους εαυτούς τους. Οι παππούδες είχαν την ευκαιρία τους τόσους μήνες να εμβολιαστούν”

Η ανάρτηση του παιδιάτρου που αξίζει να διαβάσουν οι γονείς

Να ξεκινήσω με το ότι προσωπικά διαφωνώ κάθετα με το δελτίο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας στο ότι “το τείχος προστασίας δυστυχώς δεν επετεύχθη λόγω άρνησης των ηλικιωμένων να εμβολιασθούν” [1]. Τα παιδιά δε θα εμβολιαστούν, για να σώσουν τους παππούδες τους, αλλά τους εαυτούς τους. Οι παππούδες είχαν την ευκαιρία τους τόσους μήνες να εμβολιαστούν.

Το όφελος του εμβολιασμού έναντι της COVID-19 με Pfizer–BioNTech (aka Comirnaty) και Moderna (aka Spikevax) για τα παιδιά άνω των 12 ετών είναι υπαρκτό.

Είναι εμβόλια αποτελεσματικά και ασφαλή. Να το σπάσουμε σε κομμάτια, όμως, για να δούμε το κέρδος μας.

Δυο έως έξι παιδιά στα 1.000 που νοσούν από COVID-19 εμφανίζουν το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) ή παιδιατρικό πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (PIMS) το οποίο μπορεί να παρουσιαστεί από την αρχή της λοίμωξης και μέχρι ένα μήνα μετά. Στο σύνδρομο αυτό (που εμπλέκει και την καρδιά) η θνητότητα είναι μεγάλη και φτάνει το 1,8%.

Τι ισχύει για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας

Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα, όμως, έχουμε σε 6 στα 1.000 παιδιά που νοσούν από COVID-19 -και όχι στις ευπαθείς ομάδες, αλλά σε όλα τα παιδιά που θα νοσήσουν αδιακρίτως.

Εμφανίζεται με δυνατό πόνο στο στήθος που δεν υφίεται και συνήθως πυρετό με ανεβασμένη την τιμή της τροπονίνης στο αίμα [2].

Η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό

Από την άλλη πλευρά, έχουμε την παρενέργεια της μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο: κατά μέσο όρο 3 μέρες (1-6 μέρες εύρος) μετά τη 2η συνήθως δόση του εμβολίου mRNA και στα αγόρια ως επί το πλείστον (90-95%).

Τα παιδιά αυτά λαμβάνουν είτε γ-σφαιρίνη, είτε -συνηθέστερα- κορτιζόνη ή αντιφλεγμονώδη και κανένα δε νοσεί σοβαρά (κι εννοείται δεν κινδυνεύει η ζωή κανενός παιδιού).

Στο ρεζουμέ, 63 αγόρια στα 1.000.000 θα εμφανίσουν μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα λόγω του εμβολίου, ενώ τα κορίτσια τη σκαπουλάρουν. Το σημαντικό, όμως, είναι ότι ξέρουμε τι να περιμένουμε και πώς να το χειριστούμε [3, 4].

Στο δια ταύτα για μυοκαρδίτιδες / περικαρδίτιδες: Στο καλύτερο σενάριο, τα 2.000 στα 1.000.000 παιδιά που θα νοσήσουν από COVID-19 και θα έχουν επιπλοκές σχετικές με την καρδιά τους είναι σαφώς πολύ περισσότερα από τα 63 αγόρια στα 1.000.000 που θα εμβολιαστούν.

Χώρια του ότι δεν υφίσταται ο κίνδυνος του θανάτου από το εμβόλιο.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Η Όλγα Κεφαλογιάννη μιλά για τα διδυμάκια της: «Έκανα παιδιά για να ασχοληθώ η ίδια μαζί τους»

Νέα Σμύρνη: Καταγγελία για απόπειρα αρπαγής μαθητή την ώρα που σχόλαγε – Γονείς προσοχή!

Στις 10 Δεκεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά 5-11 ετών: Πού θα γίνεται ο εμβολιασμός