Τσολιά: “Ασφαλή τα εμβόλια με ήπιες τυχόν παρενέργειες στα παιδιά” – Τι να προσέξουν οι γονείς όταν νοσεί το παιδί

"Θερίζει" ξανά η ιλαρά λόγω αποχής εκατομμυρίων παιδιών από τον εμβολιασμό

Η Μαρία Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού σε σημερινές της δηλώσεις στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε εκτενώς στον επικείμενο εμβολιασμό των παιδιών και εξήγησε στους γονείς ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας.

 Ασφαλή τα εμβόλια, με ήπιες τυχόν παρενέργειες

Όπως τόνισε η κα Τσολιά  είναι «ασφαλή και αποτελεσματικά τα εμβόλια, προστατεύουν από τον ιό, προστατεύουν τα παιδιά από την βαριά νόσηση».

Σημείωσε πως «το όφελος των εμβολίων είναι μεγαλύτερο από τις ελάχιστες, ήπιες ανεπιθύμητες παρενέργειες», ενώ διευκρίνισε πως «η μυοκαρδίτιδα, είναι ένα παροδικό φαινόμενο που παρατηρείται μόνο σε ορισμένους νέους, μετά τον εμβολιασμό. Μπορεί όμως να προκληθεί μυοκαρδίτιδα και αν νοσήσει κάποιος με κορονοϊό. Αν προκληθεί από την νόσηση, είναι πολύ πιο σοβαρή η κατάσταση».

«Τα εμβόλια για τα παιδιά παίρνουν μια επείγουσα έγκριση αρχικώς, όπως συνέβη και με τα εμβόλια για τους ενήλικες, καθώς κρίνεται απαραίτητη η χορήγηση τους για την προστασία των παιδιών. Έχει δοθεί η επείγουσα έγκριση τόσο από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ακολούθως θα δοθεί η κανονική έγκριση», σημείωσε η κ. Τσολιά.

Όπως ανέφερε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής, «το εμβόλιο για τα παιδιά έχει το 1/3 της δόσης και δεν περιμένουμε ανεπιθύμητες παρενέργειες. Στις ΗΠΑ έχουν εμβολιαστεί ήδη πάνω από 4 εκατομμύρια παιδιά και δεν έχουμε αναφορές για κάποια σοβαρή παρενέργεια».

Τα παιδιά νοσούν σπάνια σοβαρά, αλλά συμβαίνει

«Η άποψη μας παραμένει σταθερά ίδια. Είπαμε ότι τα παιδιά νοσούν σπάνια σοβαρά, αλλά συμβαίνει. Επίσης, παρουσιάζουν το υπερφλεγμονώδες σύνδρομο που καμιά φορά είναι σοβαρό και χρειάζεται νοσηλεία, ορισμένες φορές και νοσηλεία στην ΜΕΘ», τόνισε η Μαρία Τσολιά, προσθέτοντας ότι «με την μετάλλαξη Δέλτα τα περιστατικά αυτά αυξήθηκαν. Νεότερες μελέτες δείχνουν ότι και κολλάνε τα παιδιά και μεταδίδουν τον ιό και τον μεταφέρουν συχνά στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Τα παιδιά συμμετέχουν εξίσου με τους ενήλικες στην διασπορά της νόσου».

Αντιμέτωποι με κυρώσεις οι αρνητές γονείς - Τι θα γίνει με την φοίτηση των παιδιών τους

Τι να προσέξουν οι γονείς αν νοσεί το παιδί

Με αφορμή την τραγωδία με την 14χρονη Κέλλυ στην Λαμία που “‘εσβησε”,  έχοντας νοσήσει, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής υπογράμμισε πως «μικροί και μεγάλοι, αν αρρωστήσουν πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια και να μην περιμένουν»,

Eιδικότερα, ανέφερε ότι : «Τα περισσότερα παιδιά είναι χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα συμπτώματα, σαν μιας ίωσης. Αν το παιδί είναι σε καλή κατάσταση και δεν φαίνεται να είναι μειωμένη η δραστηριότητά του, αν δεν έχει δυσκολία στην αναπνοή, λαμβάνει υγρά, τρώει κανονικά, τότε, δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι ιδιαίτερο, όπως κι αν έχει βήχα και συνάχι και λίγο πονόλαιμο ή ήπια διάρροια. Εξαρτάται από την ένταση των συμπτωμάτων, η επόμενη κίνηση.
Αν το παιδί κάνει υψηλό πυρετό (πάνω από 38,5) και ιδίως αν περάσουν 2-3 μέρες και ο πυρετός παραμένει, αν έχει αίσθημα δύσπνοιας, γρήγορη αναπνοή, θα πρέπει να εξεταστεί από γιατρό, να κάνει εργαστηριακό έλεγχο για να εκτιμηθεί η κατάστασή του.

«Δεν μπορείς να αφήνεις το παιδί μέρες με πυρετό και συμπτώματα , χωρίς να είσαι σε επικοινωνία με τον παιδίατρο»

επισημαίνει η κ. Τσολιά, η οποία εξηγεί ότι στις καινούργιες συστάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται η χρήση του οξύμετρου στα παιδιά, όπως ήταν στο αρχικό πρωτόκολλο, γιατί είναι δύσκολο να το χρησιμοποιήσουν οι γονείς και γίνονται λάθη.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το διατροφικό μυστικό για υψηλές σχολικές επιδόσεις!

Χριστουγεννιάτικα cake pops με ξηρούς καρπούς

Δώστε στα παιδιά φτερά, αλλά αφήστε τα να μάθουν να πετούν μόνα τους!

Αυτή είναι η 14χρονη Κέλλυ που “‘εσβησε” από κορωνοϊό – Αύριο η κηδεία της – Η επιθυμία της οικογένειας