Αξίζει να ακούσουμε ΟΛΟΙ τα λόγια αυτού του παιδιάτρου για την υγεία των παιδιών μας

Αξίζει να ακούσουμε ΟΛΟΙ τα λόγια αυτού του παιδιάτρου για την υγεία των παιδιών μας

Με τη μετάλλαξη Όμικρον να καλπάζει οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας συνεδριάζουν σήμερα και όλα δείχνουν ότι θα βγάλουν από το συρτάρι τους νέα μέτρα για την ανάσχεση του πανδημικού κύματος. Όλα θα εξαρτηθούν από τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας του κορωνοϊού που θα εξετάσουν οι ειδικοί. Τα κρίσιμα στοιχεία είναι η πορεία του δείκτη θετικότητας, των νοσηλειών και των διασωληνωμένων.

Εφιαλτική πρόβλεψη για 20.000 κρούσματα

Μεγάλη έκρηξη διασποράς του κορωνοϊού τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέπουν τα μοντέλα των επιστημόνων, που υπολογίζουν ότι ήδη η μετάλλαξη Όμικρον αποτελεί έως και το 10% των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται ενώ ανησυχία προκαλεί και η εορταστική περίοδος. «Δεν είναι σε 20 μέρες η πανδημία, θα έρθει πιο μπροστά. Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε ένα μήνα μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος Όμικρον στη χώρα μας», είπε ο κ. Τζανάκης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα ό,τι συμβαίνει». «Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξή της. Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.

ΗΠΑ – Μετάλλαξη Όμικρον: Αυξάνονται οι εισαγωγές παιδιών σε νοσοκομεία

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον στις ΗΠΑ με τις υγειονομικές αρχές της Νέας Υόρκης παρατηρούν αύξηση του αριθμού των παιδιών που νοσηλεύονται λόγω του κορωνοϊού.

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης «παρακολουθεί στενά την τάση αύξησης των παιδιατρικών νοσηλειών που συνδέονται με την Covid-19», αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Η μεγαλύτερη αύξηση αφορά την πόλη της Νέας Υόρκης» όπου οι εισαγωγές τετραπλασιάστηκαν την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου, σε σύγκριση με την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 5 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε. Οι μισές εισαγωγές αφορούν παιδιά κάτω των 5 ετών, που δεν έχουν φτάσει δηλαδή ακόμη σε ηλικία για να εμβολιαστούν.

Η ανάρτηση του παιδιάτρου για τον κορωνοϊό

Στον απόηχο όλων αυτών των ζητημάτων αξίζει να ακούσουμε την τοποθέτηση του παιδιάτρου Γιώργου Χαρίτου που εξηγεί τι το διαφορετικό έχουν τα φετινά κρούσματα στα παιδιά και η πορεία της νόσησής τους σχέση με την περσινή καθώς και γιατί θα πρέπει οι γονείς να σκεφτούν το ενδεχόμενο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ας δούμε τι έχει να μας πει:

Ο κορωνοιός αφορά λίγο τα παιδιά και πολύ αυτούς που κολλάνε από εκείνα Η ερώτηση είναι πια καθημερινή : Ανοίγει η πλατφόρμα και τι θα κάνουμε. Ωραία.
Να πούμε δύο πραγματάκια αντικειμενικά :

Το συγκεκριμένο ηλικιακο γκρουπ (5-11) δίνει την ελαφρύτερη νόσηση από όλες, τις λιγότερες νοσηλείες και θανάτους κοντά στο μηδέν ιδίως για εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Το πρόβλημα λοιπόν παραμένει το ίδιο. Δεν είναι θέμα εαν το παιδί κολλήσει αλλά σε ποιο σπίτι θα επιστρέψει και σε ποιον άλλο θα μεταδώσει τον ιό.

Η ροή του ποταμού φαίνεται ότι φέτος έχει αντιστραφεί. Μέχρι πέρυσι, ο γονιός έφερνε τον ιό από την δουλειά, το γραφείο, το εργοστάσιο. Κολλούσαν και οι υπόλοιποι στο σπίτι, τα παιδιά σταθερά με μια νόσηση ήπια.

Φέτος όμως;

Αφήσαμε τα σχολεία στο έλεος τους, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να “πέφτουνε” το ένα μετά το άλλο και αυτά πια να φέρνουν τον ιό στο σπίτι και να κολλούνε οι γονείς καθώς και οι παππούδες, και οι εμβολιασμένοι βεβαίως, καμιά αντίρρηση εδώ, το εμβόλιο στοχεύει να αποτρέψει την βαριά νόσηση και μόνο.

Είναι ακόμη σαφές ότι ο εμβολιασμενος εκτός του ότι κολλάει δυσκολότερα, μεταδίδει και λιγότερο και κυρίως για μικρότερο χρονικό διάστημα. Στατιστικά είναι όλα αυτά.

Ο κύριος λόγος για να εμβολιαστεί ένα παιδί, λοιπόν, ίσως και ο μόνος, είναι εάν θέλουμε να κλείσουμε την πόρτα, έστω και μερικώς, για να μην μπει ο ιός στο σπίτι μας

Αυτό θα πρέπει να το σκεφτούμε σοβαρά, ιδίως σε περιπτώσεις που τα παιδιά μας έρχονται σε επαφή με ευπαθή άτομα, ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμενους. Βεβαίως και στην περίπτωση που το παιδί μας ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα το ίδιο.

Οι γονείς δεν είναι θετικοί εν γένει, υποχρεωτικότητα στα παιδιά δεν υπάρχει και – αλίμονο – δεν θα μπορούσε να υπάρχει, αλλά τουλάχιστον προηγήθηκαν ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, εκατομμύρια επιεικώς εκεί οι δόσεις στα παιδιά, πολύ καλό και το προφίλ ασφαλείας και αποτελεσματικότητας.

Ψιλά γράμματα θα μου πεις, ένα 35 % των γονέων σταθερά ανεμβολίαστο, τι κουβέντα να γίνει για τα παιδιά τους, κι ένα 20% των ηλικιωμένων, εκεί μιλάμε για ρώσικη ρουλέτα ξεκάθαρη, όχι τυχαία.

Η πρώτη χώρα είμαστε σε θανάτους αναλογικά με τον πληθυσμό, αυτή είναι η διαχείριση της πανδημίας και το success στόρι, εγώ κι εσύ δεν πεθάναμε, αλλά 100 άτομα φεύγουν κάθε ημέρα, κάποια είναι τα άτομα αυτά, κάποιες οικογένειες είχανε, κάποια πράγματα θα είχανε να ζήσουνε ακόμα σε αυτήν την ζωή, μπορεί λίγα, μπορεί πολλά, ποιος ξέρει πόσο λάδι έχει ακόμα το καντήλι του, αρκεί να μην το πιάνουμε εμείς οι ίδιοι και το γυρνάμε ανάποδα.

Το post του παιδιάτρου

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε o καθηγητής Κωνσταντίνος Κεραμεύς, πατέρας της Νίκης Κεραμέως – Συγκινεί το αντίο της

“Aι Βασίλη θέλω μια λύρα”: Συγκινεί το γράμμα του 10χρονου Χρήστου από το σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι

Μεταξουργείο: Φωτιά σε μονοκατοικία – Σε σοβαρή κατάσταση 5χρονη και 11χρονος με αναπνευστικά εγκαύματα