Μαγιορκίνης: “Πάνω από 10.000 κρούσματα μετά τις γιορτές” – Τα συμπτώματα της Όμικρον

Μαγιορκίνης: "Πάνω από 10.000 κρούσματα μετά τις γιορτές" - Τα συμπτώματα της Όμικρον

Σαν τσουνάμι αναμένεται να σκάσει και στη χώρα μας η μετάλλαξη Όμικρον, όπως βλέπουμε αυτήν τη στιγμή να συμβαίνει στις  υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί βλέπουν έκρηξη κρουσμάτων, με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να κάνει λόγο και για πάνω από 10.000.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής-επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι αρκετά πιθανό να φτάσουμε τα 10.000 ακόμα και τα 12.000 κρούσματα». Πρόσθεσε όμως πως αυτό το νούμερο δεν θα πρέπει να μας τρομάξει, γιατί η μετάλλαξη Όμικρον, είναι ένα αρκετά μεταδοτικό στέλεχος που δίνει συμπτώματα απλού κρυολογήματος».

Ωστόσο ο κ. Μαγιορκίνης χτύπησε καμπανάκι του κινδύνου για τα ανεμβολίαστα άτομα και τους κάλεσε να εμβολιαστούν καθώς η Όμικρον για εκείνους δεν θα είναι ήπια όπως είπε: «Να προσέχουν όμως οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας και να εμβολιαστούν γιατί θα το περάσουν πιο βαριά από τους εμβολιασμένους, να μην θεωρήσουν ότι η Όμικρον είναι ήπια για αυτούς».

Τα συμπτώματα με τα οποία εμφανίζεται η Όμικρον

Αν και υπάρχουν λεπτές διαφορές μεταξύ του πιο πρόσφατου στελέχους κοροναϊού και των προηγούμενων, μέχρι στιγμής τα σημάδια μόλυνσης που παρουσιάζει η νέα παραλλαγή μοιάζουν αρκετά.

Είναι πιθανό τα συμπτώματα της Omicron να μοιάζουν περισσότερο με αυτά της Delta παρά να διαφέρουν, έχει όμως αξία να μπορούμε να τα αναγνωρίσουμε καθώς στην αρχή δίνουν την εντύπωση ενός πολύ απλού κρυολογήματος, ο πολίτης μπορεί να μη δώσει την απαραίτητη προσοχή και η επιδείνωση στη συνέχεια να είναι ραγδαία.

«Υπάρχει πιθανώς μια τεράστια αλληλεπικάλυψη μεταξύ της Omicron και των προηγούμενων παραλλαγών, επειδή ουσιαστικά κάνουν το ίδιο πράγμα», είπε ο Δρ. Otto O. Yang, γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες, Σχολή David Geffen. Φάρμακο. «Αν και υπάρχουν διαφορές, είναι πιθανώς αρκετά λεπτές».

Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για τη γρήγορη εξάπλωσή της και τη μεγάλη της μεταδοτικότητα. Φυσικά, το μεγάλο όπλο απέναντι και στην Ομικρον παραμένει το εμβόλιο. Η τρίτη δόση μάλιστα, η ενισχυτική δόση, φαίνεται ότι θωρακίζει σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό έναντι της μετάλλαξης Ομικρον.

Οι έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι ενώ τα συμπτώματα για τον Covid-19 για κάποιον που είχε μολυνθεί με το στέλεχος Δέλτα εμφανίζονται μεταξύ πέντε και 14 ημερών από τη μέρα μόλυνσης, τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον μπορεί να εμφανιστούν νωρίτερα.

Τα 5 κύρια συμπτώματα

48 ώρες από τη μόλυνσή του με Όμικρον, κάποιος μπορεί να εμφανίσει:
ρινική καταρροή
ξηρό λαιμό
πονοκέφαλο
κόπωση
φτέρνισμα

Σύμφωνα με το NHS, τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του κορονοϊού είναι υψηλός πυρετός, ένας νέος και συνεχής βήχας και απώλεια/αλλαγή της αίσθησης της γεύσης ή της όσφρησης.

Ο καθηγητής Tim Spector περιέγραψε τα συμπτώματα της μετάλλαξης Ομικρον ως «πιο κοντά» σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος. Προειδοποίησε ότι όσοι έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ Covid για να βεβαιωθούν.

Διαβάστε επίσης

Η Νίκη Κεραμέως στο Infokids.gr σε μια διαφορετική συνέντευξη με άρωμα…Χριστουγέννων!

Ο άνθρωπος που έσωζε ζωές με τη βάρκα του στο Μάτι, έχασε τη 15χρονη κόρη του

Το θαύμα των Χριστουγέννων: Μάνα παράτησε το μωρό της σε χωράφι – Ο απίστευτος τρόπος που σώθηκε!