Ανακάλυψα πριν λίγο καιρό ότι το παιδί μου 14 ετών, καπνίζει…

Η εφηβεία είναι η ηλικιακή εκείνη φάση που το παιδί γίνεται σταδιακά ενήλικας. Ξεκινούν τα ξεσπάσματα, υπάρχουν διαμάχες με τους γονείς, παρατηρείται αντιδραστική και έντονη συμπεριφορά όπου ο έφηβος/η προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τον γονιό του ότι μεγάλωσε. Το κάπνισμα είναι ένας από αυτούς του τρόπους! Το κάπνισμα, κυρίως όταν οι γονείς καπνίζουν μέσα στο σπίτι, θεωρείται μια συνήθεια των «μεγάλων», άρα και ο έφηβος για να δείξει ότι μεγάλωσε, ξεκινάει να καπνίζει. Πολλοί είναι οι γονείς που ανησυχούν και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν.

Δυστυχώς, η τιμωρητική και επικριτική στάση τους δεν βοηθάει στην καταπολέμηση της συνήθειας του καπνίσματος, αλλά ούτε και γενικά σαν στάση είναι λειτουργική, αναφέρει η Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια. Ίσα ίσα, προκαλεί αντίθετη συμπεριφορά στον έφηβο, ο οποίος μπορεί αντιδραστικά και μόνο να συνεχίζει να καπνίζει έστω και αν δεν του αρέσει! Άλλες φορές πάλι, το κάπνισμα, όπως και το αλκοόλ, λειτουργεί σαν διέξοδος. Στα πλαίσια μιας οικογένειας συμβαίνουν διάφορα δυσάρεστα φαινόμενα, όπως συγκρουσιακές γονικές σχέσεις ή χωρισμός, απώλεια σημαντικού συγγενικού προσώπου της οικογενείας, αδιαφορία και άλλα. Ο έφηβος θεωρεί πως το κάπνισμα του «απαλύνει» τον ψυχικό πόνο, πως νιώθει μια προσωρινή ανακούφιση.

Πώς πρέπει να αντιδράσω;

1. Αν ανακαλύψετε ότι το παιδί σας καπνίζει, μείνετε ψύχραιμοι και προσπαθήστε να μάθετε τους λόγους που το ώθησαν στην έναρξη αυτής της συνήθειας.
2. Μην το τιμωρήσετε ή του μιλήσετε άσχημα, γιατί κινδυνεύετε να χάσετε το πολυτιμότερο στοιχείο της σχέσης σας… την επικοινωνία.
3. Οφείλετε ως γονείς να είστε υποστηρικτικοί με οποιαδήποτε επιλογή του παιδιού σας, γιατί πολύ απλά είναι το παιδί σας.
4. Διερευνήστε τους λόγους που ξεκίνησε αυτή την κακή συνήθεια και μάθετε να στέκεστε δίπλα του, ακόμα κι αν θελήσει να την διατηρήσει, αλλά και όταν θελήσει να την διορθώσει.
5. Μην συγκρίνετε το κάπνισμα με τα ναρκωτικά.
6. Μπορείτε να εξηγήσετε στο παιδί σας, από μικρή ηλικία, τις επιβλαβείς επιπτώσεις και των δύο αυτών καταχρήσεων, ακόμα και να του δείξετε εικόνες που απεικονίζουν τα άσχημα αποτελέσματα που παρουσιάζονται στην υγεία του ανθρώπου από τον εθισμό στο κάπνισμα.
7. Αν θελήσει να το διακόψει, πηγαίνετε μαζί του σε ένα ιατρείο διακοπής καπνίσματος, αν και δεν είναι δεδομένο ότι ξεκινώντας το κάπνισμα στην εφηβεία θα διατηρηθεί εφ‘ όρου ζωής, ειδικά αν δεν του προκαλέσετε αντίδραση με την συμπεριφορά σας.
8. Τέλος, μην ξεχνάτε πως εσείς του δίνετε το παράδειγμα. Αν λοιπόν εσείς καπνίζετε, πώς του ζητάτε να μην κάνει το ίδιο; Μην καπνίζετε μέσα στον χώρο του σπιτιού και μην επιτρέπετε και στον ίδιο τον έφηβο να καπνίζει μέσα.

Όπως και να έχει, δείξτε εμπιστοσύνη στις επιλογές του παιδιού σας και εκφράστε του την αγάπη σας και την στήριξή σας σε οποιαδήποτε επιλογή του, ακόμα κι αν δεν γνωρίζει το πόσο επιβλαβής είναι. Σταθείτε και αναγνωρίστε τα σημαντικότερα προβλήματα της οικογένειάς σας και αποφασίστε να δράσετε ως προς αυτά.