Πώς λες σε κάποιον ότι έχει καρκίνο; Ένα εξαιρετικό workshop για ασθενείς και ιατρικό προσωπικό στις 11/12 στο Ξενοδοχείο «Αμαλία»

Πώς λες σε κάποιον ότι έχει καρκίνο, ότι πιθανώς σε λίγο καιρό να μη ζει; Και, από την άλλη, πώς μπορείς να αποδεχτείς έναν γιατρό που σου έχει μεταφέρει τα χειρότερα νέα που θα μπορούσες να ακούσεις ποτέ στη ζωή σου; Πώς να τον εμπιστευτείς και να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι μαζί του; Η χρυσή τομή κρύβεται στην καλή επικοινωνή, στις σωστές λέξεις στην ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ, προκειμένου οι επόμενες μέρες, μετά τα δυσάρεστα νέα να κυλήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά και παραγωγικά.

Αυτά και πολλά ακόμα θα συζητηθούν σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον workshop που διοργανώνει το karkinaki.gr στις 11 Δεκεμβρίου, στο Ξενοδοχείο «Αμαλία», με βασική εισηγήτρια τη Δρ. Έφη Σίμου.

Όπως χαρακηριστικά αναφέρει ο οργανισμός karkinaki.gr:

Στον τομέα της ογκολογίας η ανακοίνωση δυσάρεστων νέων είναι μια δύσκολη και αμήχανη στιγμή της κλινικής διαδικασίας, είτε αφορά την αρχική διάγνωση είτε την περίπτωση υποτροπής της νόσου και μεταβίβασης στην παρηγορητική θεραπεία και το τελικό στάδιο.

Αναρωτηθήκαμε τι αισθάνονται οι γιατροί όταν ανακοινώνουν τα δυσάρεστα νέα, τι αισθάνονται οι νοσηλευτές όταν είναι δίπλα στον ασθενή 24 ώρες το 24 ώρο.

Αναρωτηθήκαμε γιατί τις περισσότερες φορές δεν καταλαβαίνουμε τι μας λένε οι γιατροί.

Αναρωτηθήκαμε πώς αισθάνονται οι ασθενείς εκείνη τη δύσκολη ώρα.

Αναρωτηθήκαμε αν οι φροντιστές γνωρίζουν αρκετά ώστε να μπορούν να βοηθήσουν και να συμπαρασταθούν στον ασθενή.

Ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών για να αντιμετωπίσουμε ένα σοβαρό θέμα: τη σχέση μας με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, από την «ημέρα 0», την ημέρα της διάγνωσης.

Η Δρ. Έφη Σίμου μας είπε ότι «η καλή επικοινωνία είναι το πρώτο βήμα στη θεραπευτική σχέση, αποτελεί την πιο σημαντική πηγή υποστήριξης του ασθενούς και τη βάση για την παροχή ποιοτικής ιατρικής φροντίδας». Και προχώρησε ένα βήμα παραπέρα: Σχεδίασε το Breaking Bad News, ένα workshop για να απαντήσει σε αυτά μας τα ερωτήματα.

Οι άνθρωποι συχνά επικεντρώνονται σε αυτό που πρέπει να πουν, αλλά η  αποτελεσματική επικοινωνία αφορά λιγότερο το να μιλάμε και περισσότερο το να ακούμε ή να παρατηρούμε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας είναι σημαντικό να θυμόμαστε  ότι είναι διαφορετικό να μιλάμε από το να επικοινωνούμε. Το να επικοινωνούμε σημαίνει, όχι μόνο, να κατανοούμε τις λέξεις και τις πληροφορίες, οι οποίες ανακοινώνονται, όχι μόνο, να βλέπουμε  την εξωτερική εικόνα που εκπέμπει κάποιος, αλλά και την κατανόηση των συναισθημάτων και κυρίως των μη λεκτικών σημάτων, που εκπέμπονται με τη γλώσσα του σώματος, δεδομένου ότι πολλές φορές αυτό που λέμε έρχεται σε αντίθεση με το μήνυμα που συνολικά εκπέμπουμε.

Πολλά πρότυπα και κατευθυντήριες οδηγίες έχουν αναπτυχθεί στη διεθνή κοινότητα αναφορικά με τον τρόπο παρουσίασης των δυσάρεστων νέων, στο πλαίσιο της αποτελεσματικής επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών.

Στόχος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου, είναι να βγάλει αυτές τις συστάσεις από το πλαίσιο των ακαδημαϊκών εγχειρίδιων, και κυρίως από τα ράφια και τα συρτάρια ακαδημαϊκών και νοσηλευτικών ιδρυμάτων και να τα φέρει σε δημόσιο διάλογο μέσω συστηματικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης στις βασικές αρχές επικοινωνίας, ώστε σταδιακά να εμφυτευτούν στο πλαίσιο της καθημερινής πρακτικής και να μάθουν οι γιατροί να μπαίνουν στο μυαλό και τη θέση του ασθενούς και οι ασθενείς να μη πυροβολούν τον αγγελιοφόρο.

Έτσι, στις 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 14:00 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο «Αμαλία» στο Σύνταγμα (Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 10) θα «εκπαιδευτούμε» στις δεξιότητες επικοινωνίας και θα μάθουμε στους ασθενείς και φροντιστές να μην… πυροβολούν τον αγγελιοφόρο, ενώ θα ζητήσουμε από τους γιατρούς να μπουν στη θέση και στο μυαλό του ασθενή…

 Breaking Bad News… the right way – Ανακοίνωση Δυσάρεστων Νέων στην Ογκολογία

Workshop 11-12-2017: Ξενοδοχείο «Αμαλία», Σύνταγμα -Αθήνα

Πρόγραμμα

14:00-14:30                 Προσέλευση

Χαιρετισμοί

14:30-14:40:                Γυναίκες στην Ογκολογία

14:40-14:50:                Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου

14:50-15:00                 ΚΕΦΙ

15:00-15:10                 ΆΓΓΙΓΜΑ ΖΩΗΣ

15:10-15:30                 Συζήτηση

Συντονισμός : Γιάννης Λίαρος, Καρκινάκι

15:30-16:00     Διάλλειμα

Ανακοίνωση Δυσάρεστων Νέων στην Πράξη

Εισηγήτρια: Δρ. Έφη Σίμου

16:00- 19:00
-Δυσάρεστες Συζητήσεις: Η σημαντικότητα της ανακοίνωσης δυσάρεστων νέων για τον γιατρό και για τον ασθενή
-Βασικές Αρχές Επικοινωνίας

Παραγωγή -Αποστολή – Πρόσληψη και Αποκωδικοποίηση Μηνύματος
-Εμπόδια στην Επικοινωνία

Ποιοί είναι οι παράγοντες που μας εμποδίζουν την σωστή αποκωδικοποίηση του νοήματος των μηνυμάτων
-Αποτελεσματική Επικοινωνία

Ανάπτυξη δεξιοτήτων αποτελεσματικής επικοινωνίας
-Επικοινωνία Δυσάρεστων  Νέων

Επικοινωνιακές τεχνικές ανακοίνωσης της διάγνωσης.

Στην προσπάθεια συμμετέχουν οι Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O, ο Σύλλογος Κ.Ε.Φ.Ι , ο Σύλλογος «Άγγιγμα Ζωής» και η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου.

Το Infokids.gr είναι ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ στην διοργάνωση.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο info@karkinaki.gr.

Θα δοθούν και βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Γνωρίστε τους διοργανωτές

ΑμΚΕ Καρκινάκι

Το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ είναι η Νεφέλη. Είναι και ο Αντώνης. Και η Βάσια. Και η Φωτεινή και ο Νίκος. Είναι κάθε παιδί ή έφηβος που νοσεί με καρκίνο στην Ελλάδα. Είναι ο τρόπος τα παιδιά αυτά και εμείς, οι οικογένειες τους, να μιλήσουμε ανοιχτά για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Από τα πιο απλά πράγματα, π.χ. την υγιεινή των χεριών που διασφαλίζει τον περιορισμό των λοιμώξεων που θέτουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή των παιδιών που βρίσκονται σε θεραπεία, μέχρι τα πιο πολύπλοκα, όπως η προαγωγή της κλινικής έρευνας στη χώρα μας, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ διεκδικεί παρέμβαση στην προσπάθεια ο καρκίνος παιδικής και εφηβικής ηλικίας να πάψει να είναι θέμα ταμπού, αλλά και να βρεθούν όσο το δυνατό περισσότεροι σύμμαχοι ώστε κάθε παιδί που νοσεί να έχει πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου νοσηλεία, αποτελεσματική θεραπεία και, τελικά, δικαίωμα στη ζωή.

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΣ
• Στηρίζουμε το επιστημονικό-ερευνητικό έργο της Πανεπιστημιακής Ογκολογικής Αιματολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», συγκεντρώνοντας πόρους για στήριξη προγραμμάτων μεταφραστικής έρευνας και καινοτόμων θεραπευτικών προσεγγίσεων για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
• Ενημερώνουμε μέσω της ιστοσελίδας www.karkinaki.gr, της πρώτης και μόνης έως σήμερα «πύλης» ενημέρωσης για τον καρκίνο παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
• Διεκδικούμε εκπροσώπηση των οικογενειών παιδιών και εφήβων με καρκίνο σε διεθνείς οργανώσεις. Πρόσφατα το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, έγινε τακτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛ.Ο.Κ.) και μέλος της European Cancer Patient Coalition – ECPC (http://ecpc.org/).

Γνωριστείτε μας στο www.karkinaki.gr.
ΈΦΗ ΣΙΜΟΥ

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: Αποφασίζουμε Μαζί: Η συμμετοχή των ασθενών στη λήψη αποφάσεων για την υγεία και Επικοινωνία Γιατρού – Ασθενούς: Ένας πρακτικός οδηγός δεξιοτήτων επικοινωνίας ( Υπό έκδοση Μάιος 2017).

Είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Κίνδυνος και Δημόσια Υγεία» και  συγγραφέας και συντονίστρια των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για τη Δημόσια Υγεία: 2008-2012.

Έχει διατελέσει πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου ” Ενημέρωση Υψηλού Κινδύνου: Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία” (Αθήνα, 2013) και του συνεδρίου “2nd European Risk Summit: Risk Communication Principles-Practices-Tools”, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας σε συνεργασία με το King’s College of London (Αθήνα, 2014).

Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων και άρθρων στα γνωστικά αντικείμενα, των δεικτών υγείας και υπηρεσιών υγείας, του προσυμπτωματικού πληθυσμιακού ελέγχου, της ταξιδιωτικής ιατρικής, της πρωτογενούς πρόληψης, της επίδρασης της οικονομικής κρίσης στην υγεία και της επικοινωνίας στον τομέα της υγείας.

H εργάζεται ως ερευνήτρια στον Τομέα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Είναι επιστημονική υπεύθυνη του μαθήματος: Επικοινωνία-Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και Δημόσια Υγεία.

Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου στη Φιλοσοφία, με κατεύθυνση την αναπαράσταση των κινδύνων υγείας στα ΜΜΕ (Ph.D), μεταπτυχιακών τίτλων στην Επιδημιολογία, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (dipl) και βασικών σπουδών στη Δημόσια και Κοινοτική Υγεία (B.sc) καθώς και την Επικοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (B.sc).