Ανατροπή στην δίκη για τη δολοφονία του 16χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου – Η ετυμηγορία των δικαστών

Την ενοχή του Επαμεινώνδα Κορκονέα για την δολοφονία του 16χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008, αποφάσισε και το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε παρουσία των γονέων του ειδικού φρουρού και εν τη απουσία της μητέρας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Τζίνας Τσαλικιάν.

Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, όπως το Πρωτόδικο Δικαστήριο και σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση που ήθελε μέτρα όλη της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο.

Τα ισόβια του Κορκονέα “έσπασαν”

Το ελαφρυντικό του προτέρου σύννομου βίου με αποτέλεσμα να «σπάσουν τα ισόβια» χορηγήθηκε στον Επαμεινώνδα Κοροκονέα καθώς η ποινή που του ανακοινώθηκε είναι 13 έτη. Ηδη ο κατηγορούμενος έχει ήδη εκτίσει πραγματικά τουλάχιστον 10 χρόνια, ενώ έχει εργαστεί στη φυλακή γεγονός που προσμετράται ευεργετικά και κατά συνέπεια μπορεί να ζητήσει την αποφυλάκισή του, καθώς θα έχει εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής του.

Αθώος ο Σαραλιώτης

Αντιθέτως, αθώος έλλειψη διπλού δόλου ο οποίος απαιτείται, λόγω αμφιβολιών, κρίθηκε ο «συνοδός» του Βασίλης Σαραλιώτης, που βρισκόταν εκτός φυλακής από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και περίμενε τη σημερινή κρίση, προκειμένου να δει αν θα επιστρέψει στη φυλακή.

Σημειώνεται, ότι ο δεύτερος ειδικός φρουρός καταδικάστηκε από το πρωτοβάθμιο σε 10ετή κάθειρξη, αλλά αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους το 2012 μέχρι την εκδίκαση του Δευτεροβάθμιου, όπου τον έκρινε σήμερα αθώο.

Το παρασκήνιο της απόφασης

Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα, όμως ζητήθηκε νέα αναβολή από την πλευρά της υπεράσπισης, με τους συνηγόρους της οικογένειας του Αλέξη Γρηγορόπουλου να κάνουν λόγο για «προσχηματική αναβολή» προκειμένου να ενταχθεί η απόφαση στο καθεστώς του νέου Ποινικού Κώδικα. Υπενθυμίζεται, ότι στο νέο Κώδικα εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας, προβλέπεται διαζευκτικά και ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών.

Σημειώνεται, πως ο Επ. Κορκονέας έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο χωρίς να του αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό και είναι κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον Επ. Κορκονέα κατά πλειοψηφία (4-3) για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, μετατρέποντας τότε προς το αυστηρότερο την κατηγορία, καθώς αρχικά τον βάραινε η ίδια πράξη, με ενδεχόμενο δόλο.

Τα ελαφρυντικά που ζήτησε ο Κορκονέας

Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος, από την πλευρά Κορκονέα ζητήθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου συννομου βίου, το ελαφρυντικό ανάρμοστης συμπεριφοράς του παθόντος «γιατί έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή του κατηγορουμένου» όπως είπε ο κ. Ανδρούλας. Επίσης ζητήθηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας «γιατί δείχνει από την πρώτη στιγμή τη συντριβή του για ότι έγινε», όπως σχολίασε ο συνήγορός του, ο οποίος ζήτησε επιπλέον ελαφρυντικό για καλή διαγωγή στη φυλακή. «Παρά τις αντίξοες σύνθηκες καθώς μπήκε μέσα σαν «στυγνός δολοφόνος» και ήταν αστυνομικός. Αυτό ξέρετε τι συμπεριφορές προκαλεί στις φυλακές και παρ όλα αυτά αντιδρούσα πάντοτε κόσμια» ανέφερε κατά την αγόρευση του.

Τέλος ζητήθηκε και το ελαφρυντικό για τη μη εύλογη διαρκεία της διαδικασίας, που με το νέο κώδικα μπορεί να «χρεωθεί» ως ελαφρυντική περίσταση στον κατηγορούμενο.

«Εδώ έχουμε μια διαδικασία που διήρκησε 11 χρόνια» σχολίασε ο συνήγορος του Επ. Κορκονεα.

Η τοποθέτηση του Εισαγγελέα

Ο εισαγγελέας της έδρας Β. Χανής στην αγόρευση του σχολίασε ότι η κίνηση των δυο ειδικών φρουρών «ήταν αντιδεοντολογική γιατί η όποια επίθεση είχε περάσει και μόνοι επέλεξαν να συνεχίσουν, αν και είχαν ενημερώσει το κέντρο ότι φεύγουν» και πρότεινε την απόρριψη του ελαφρυντικού.

Την ίδια γνώμη εξέφρασε και για το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας γιατί «όταν συνέβη το περιστατικό δεν επεδείχθει μεταμέλεια αλλά υπήρξε προσπάθεια συσκότισης».

Στη συνέχεια, ζήτησε και την απόρριψη του ελαφρυντικού της καλής διαγωγής μετά την πράξη, ενώ για το ελαφρυντικό της υπέρβασης της εύλογης διαρκείας της δίκης -εντάχθηκε ως ελαφρυντικό με τη νέο Ποινικό Κώδικα- ο εισαγγλέας ανέφερε: «Πρόκειται για υπόθεση που ταλάνισε τη χώρα.

Έχει ιδιαιτερότητα αυτή η υπόθεση. Τόσο μεγάλη που οδηγήθηκε η δίκη εκτός του κατά τόπον αρμόδιου δικαστηρίου. Αυτό δημιούργησε σημαντικές καθυστερήσεις. Επιπλέον από το 2011 που καθαρογράφηκε η απόφαση, το Δευτεροβάθμιο δικαστήριο προσδιορίστηκε το 2014, ενώ μεσολάβησαν περίοδοι με απεργίες δικηγόρων ή δικαστικών υπαλλήλων».