Αναβρασμός στα σχολεία – “Φρένο” στις εκδρομές για την ασφάλεια των μαθητών;- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Τροχαίας

Μετά το δυστύχημα στα Τέμπη στο μικροσκόπιο των εξονυχιστικών ελέγχων για θέματα ασφαλείας τίθενται και οι σχολικές εκδρομές. 

Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας έχουν εντατικοποιηθεί οι τροχονομικοί έλεγχοι στα τουριστικά λεωφορεία με τα οποία διεξάγονται οι μαθητικές εκδρομές προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα συμβεί κανένα ατύχημα στο δρόμο και οι μαθητές θα μεταβούν στο μέρος που έχουν επιλέξει χωρίς παρατράγουδα.

Οι εν λόγω τροχονομικοί έλεγχοι αποδίδουν καθώς όπως τονίζεται και σε ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν εντοπιστεί παραβάσεις και αβλεψίες που καθιστούν ακατάλληλα τα τουριστικά λεωφορεία για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια των μαθητών.

Τη δική του απάντηση προς όσους γονείς κατηγορούν την Τροχαία για την ακύρωση των σχολικών εκδρομών επειδή δεν διενεργήθηκε έλεγχος στα λεωφορεία ή επειδή αυτός έγινε με καθυστέρηση, έδωσε με ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Οι έλεγχοι της Τροχαίας δείχνουν ακατάλληλα τουριστικά λεωφορεία

Όπως παραθέτει το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (άρθρο 14 παρ. 4 εδ. β της υπ’ αρίθμ. Φ.14/89494/ΓΔ4 από 9-7-2020 Απόφασης Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων) ο Διευθυντής/ντρια του σχολείου, εφόσον η μετακίνηση γίνεται με τουριστικά λεωφορεία, απευθύνεται εγγράφως στη Διεύθυνση Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να διενεργηθεί έλεγχος των οχημάτων, λίγο πριν την αναχώρηση των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία ανταποκρίνεται στα εν λόγω αιτήματα και μέσω των Υπηρεσιών Τροχαίας διενεργούνται κατά προτεραιότητα οι προβλεπόμενοι έλεγχοι.

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, προκύπτουν παραβάσεις με αποτέλεσμα οχήματα να καθίστανται ακατάλληλα για την πραγματοποίηση δρομολογίου και εφόσον αυτά δεν αντικατασταθούν, οι αστυνομικοί προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες, πάντα με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών και των συνοδών τους εκπαιδευτικών.

Τι απαντά η ΕΛ.ΑΣ. στις καταγγελίες γονέων ότι ακυρώνονται οι εκδρομές

Σημειώνεται ότι, ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στη διενέργεια των ελέγχων δύναται να υπάρξουν λόγω πολλαπλών παράλληλων αιτημάτων διαφορετικών σχολικών μονάδων στην ίδια περιοχή με την ίδια ώρα αναχώρησης, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι κάθε τροχονομικός έλεγχος απαιτεί –κατά περίπτωση- ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς ωστόσο αυτό να αποτελεί λόγο ακύρωσης εκδρομής.

Συνεπώς, προκύπτει ξεκάθαρα ότι, οι αιτιάσεις που προβάλλονται ως λόγοι ακύρωσης των εκδρομών δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει να πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε σχολικά και εκδρομικά οχήματα, με πρώτιστο και αποκλειστικό μέλημα την ασφάλεια των μαθητών. Παράλληλα, σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται συνεχείς και επαναλαμβανόμενες ενημερώσεις αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Γονείς καταγγέλλουν: Στον «αέρα» οι σχολικές εκδρομές στην Καλαμαριά

Σημειώνεται ότι το πρωί το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς με ανακοίνωσή του ανέφεραν πως οι εκδρομές των παιδιών τους κόβονται επειδή η Τροχαία δεν προλαβαίνει να κάνει ελέγχους στα λεωφορεία.

Παράλληλα, κατήγγειλαν πως τα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να προσαρμοστούν στους ελέγχους, ζητούν αύξηση περίπου 60% επιπλέον στο κόστος κάθε κομίστρου, γεγονός που επιβαρύνει με 5€ περίπου κάθε μαθητή.

Έτσι, όχι μόνο χάνουν εκδρομές δηλαδή οι μαθητές, αλλά και όταν δεν τις χάνουν, τις πληρώνουν επιπλέον.

Η πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγου Γονέων Καλαμαριάς, Ελένη Μαυροπούλου τόνισε στην ΕΡΤ3, ότι είναι δικαίωμα των παιδιών η πραγματοποίηση σχολικών εκδρομών, ωστόσο θα πρέπει με ευθύνη του κράτους να διασφαλιστεί η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών.

«Η επικινδυνότητα να πάψει να υπάρχει. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το κόστος μετακυλίεται στα παιδιά και στους γονείς», σημείωσε.

Διαβάστε επίσης:

Ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε με τα παιδιά μας είναι το σημαντικότερο δώρο που τους προσφέρουμε

O ΕΟΦ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για οφθαλμικές σταγόνες – Τι πρέπει να προσέξετε

Dentist pass: Mετά το Πάσχα ο δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος για ΟΛΑ τα παιδιά – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Ξεσπά η σύντροφος του Καρβέλα: «Σε ποια χώρα είχε την ατυχία να γεννηθεί το παιδί μου;» – H φωτό του 11 μηνών γιου τους